Fontanele scufundate, limba uscata si alte semne de deshidratare la nou-nascuti. Mergi urgent la medic

/ / Modificat: 2022-07-26
Fontanele scufundate, limba uscata si alte semne de deshidratare la nou-nascuti. Mergi urgent la medic

Bebelusii au o proportie mare de lichide in corp. In cazul acestora, proportia de apa corporala este de aproximativ 70-80%, in timp ce la un adult este de 55%.

Acest lucru face ca echilibrul lor sa fie mult mai slab, crescand riscul de pierdere excesiva de lichide, cunoscuta sub numele de deshidratare. Cu atat mai mult daca vorbim de nou-nascuti, care sunt mai putin capabili sa-si regleze temperatura corpului si setea, desi nu vor cere sanul sau biberonul pentru a se hidrata, trebuie sa i le oferi mai des.

De aceea, in zilele calduroase de vara, cu temperaturi ridicate, trebuie sa fii atenta mai ales la semnele care  indica faptul ca bebelusul ar putea suferi de deshidratare. Iata care sunt acestea.

Fontanele scufundate

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest termen, puteti afla ce sunt fontanelele atingand capul copilului cu degetele. Veti observa doua gauri in partea de sus - iata ce sunt. Fontanelele (cunoscute si sub numele de punctul moale al bebelusului) sunt spatiile lasate de oasele craniului pe masura ce cresc si se unesc. Cea mai mare fontanela este fontanela anterioara, care se afla deasupra fruntii. Cel mai mic se afla mai in spate, sub crestetul capului.

Fontanelele trebuie sa fie ferme la atingere si foarte usor curbate spre interior. Daca observam ca aceste zone moi ale craniului bebelusului sunt scufundate sau deprimate mai mult decat de obicei, este un semn ca bebelusul nu are suficient lichid in organism.

Limba, buzele si gura uscate

O limba aspra si uscata, impreuna cu buzele uscate, poate fi, de asemenea, un semn de deshidratare a bebelusului.

Limba bebelusului poate pocni ca semn al setei si observam ca este uscata, precum si buzele care par ridate si slab hidratate.

Piele uscata

Turgescenta pielii este un alt semn al gradului de pierdere de lichide si este testata prin ceea ce este cunoscut sub numele de "testul de turgescenta" sau "testul cu ciupituri".

Aceasta presupune ciupirea usoara a pielii de pe abdomen. Daca aceasta ramane ridicata sau dureaza mult timp pentru a reveni la normal, este un semn de deshidratare.  

Pierderea in greutate

Este normal ca un nou-nascut sa aiba o pierdere fiziologica in greutate dupa nastere, in jurul celei de-a doua sau a treia zile de viata. De obicei, acestia pierd in jur de 6% din greutatea la nastere, iar pana la 8% poate fi acceptabil daca bebelusul se simte bine.

Dar pierderea excesiva in greutate este asociata cu complicatii la nou-nascuti, cum ar fi icterul si deshidratarea, si ar putea duce la probleme mai grave, cum ar fi insuficienta renala, tromboza si chiar convulsii.

Dupa primele cateva saptamani de viata in care poate aparea aceasta pierdere fiziologica, o pierdere de lichide de 5% din greutatea corporala este considerata deshidratare usoara, 10% moderata si 15% sau mai mult este considerata deshidratare severa.

Somnolenta si iritabilitate

Este posibil sa observati ca bebelusul este letargic, obosit si somnoros, mai putin activ decat de obicei, ca si cum nu ar avea deloc energie.

De asemenea, este posibil sa observati ca bebelusul este iritabil, agitat, plange, refuza sa fie hranit sau cere frecvent sanul, dar nu pare sa fie satisfacut.

Micul scutec umed

Un mod eficient de a sti daca bebelusul este hidratat corespunzator este sa verifici de cate ori isi uda scutecul.

In mod obisnuit, patru pana la sase scutece umede reprezinta norma. Dar daca observati o scadere a frecventei sau daca scoateti scutecul cu doar cateva picaturi, poate fi un semn al deshidratarii.

Plansul fara lacrimi

Plansul fara lacrimi ar putea fi un alt semn de deshidratare, dar nu in toate cazurile, mai ales daca bebelusul este foarte mic. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand se nasc, bebelusii nu plang cu lacrimi timp de cateva zile, perioada care variaza foarte mult de la 14 zile pana la primele doua sau trei luni.

Acest lucru se intampla deoarece canalele lacrimale ale nou-nascutilor sunt inchise si dureaza pana cand acestea de deschid, iar bebelusul poate plange cu lacrimi. Poate dura de la doua saptamani, pana la 3 luni, in functie de copil.

Daca observi unul dintre aceste semne, mergi de urgenta la spital. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Deshidratare copii Nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre