Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina

/ / Modificat: 2012-03-23
Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina

La sfarsitul sarcinii bebelusul paraseste burtica mamei si face cunostinta cu o lume noua pentru el: viata extrauterina. Acesta este nevoit sa se adapteze noilor conditii de viata inca din primele secunde de viata. Un test de rezistenta destul de sever pentru o fiinta atat de plapanda! Schimbarile sunt foarte multe, noi si trebuie ca acesta sa faca cu brio inca din prin momente!

Trecerea fatului in mediul extrauterin

In cavitatea intrauterina sau in burtica mamei, fatul avea absolut tot ce ii trebuia si totul era foarte simplu. Era totul cald si bine, un mediu sigur si agreabil pentru el. Odata cu nasterea, fatul evolueaza spre o noua etapa - de nou-nascut. Acesta nu mai primeste hrana si oxigen prin intermediul cordonului ombilical si se trezeste ca este nevoit sa respire singur si sa se hraneasca facand ceva pentru asta.

El este nevoit sa suga, sa inghita si sa respire pentru a primi hrana, ceea ce este ceva cu totul nou pentru el. De asemenea, el este nevoit de acum sa isi regleze si adapteze temperatura corporala noului mediu, care nu mai este atat de calduros si confortabil precum burtica mamicii.

Nou-nascutul este bombardat de factori noi: zgomote, lumini, atingeri si multe altele care ii creeaza o stare de angoasa si anxietate. Este speriat si nu stie ce se intampla cu el. Singurele lucruri care ii mai dau sentimentul de siguranta si protectie sunt vocea si mirosul mamei.

Cum se face adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina?

Adaptarea are loc la toate organele micutului. Fiecare dintre ele trece prin schimbari menite sa il ajute sa faca fata noii lumi.

Respiratia

respiratie_bebePrima care trebuie ajustata este respiratia. Fatul primea in burta mamei oxigen si era ajutat sa respire prin intermediul placentei. Odata ce cordonul ombilical este taiat si fatul este indepartat de placenta, copilul este nevoit sa respire singur. Pierderea contactului cu placenta reprezinta si incetinirea rapida a functionarii metabolismului, cea mai importanta functie a organismului.

Bebelusul respira singur la cateva secunde dupa nastere pentru ca sistemul nervos central reactioneaza rapid la schimbarea de mediu si temperatura si pune plamanii in functiune. Dupa ce copilul reuseste sa traga aer in piept dupa nastere, tot sistemul circulator si pulmonar incepe sa se schimbe.

Temperatura corpului

A doua problema si o incercare importanta in ceea ce priveste adaptarea nou-nascutului la mediul extrauterin este reglarea temperaturii corpului. In burtica mamei fatul traieste intr-un mediu foarte cald. Atunci cand se naste incepe sa piarda din caldura cu care era obisnuit.

Practic se trezeste intr-un mediu foarte rece si necunoscut. Atunci incepe sa intre in functiune sistemul nervos central, receptorii din creier transmit mesajul ca este frig, iar corpul incepe sa creeze caldura prin arderea unei grasimi speciale care se gaseste numai la nou-nascuti: grasime bruna.

Activitatea renala

art_mami_si_nou_nascutulActivitatea renala a nou-nascutului este diminuata in primele zile dupa nastere. Micutul va urina cantitati foarte mici si de foarte putine ori imediat dupa nastere. Insa este absolut necesar sa urineze in primele 24 de ore de viata.

Daca nu, acesta poate prezenta chiar o insuficienta renala relativa, care duce la retentia de apa si la aparitia problemelor la rinichi. In conditii normale rinichii se adapteaza rapid si reusesc sa echilibreze nivelul elecrolitilor si lichidelor din corp.

Ficatul

In cavitatea intrauterina majoritatea functiilor ficatului fatului sunt suplinite de mama. Asadar, dupa nastere ficatului copilului trece printr-un "soc" pentru ca este nevoit sa preia dintr-o data si pe nepregatite foarte multe functii:

  • descompunerea deseurilor;
  • secretia substantelor care coaguleaza sangele;
  • producerea proteinei care descompune bilirubina.

Acestea se dezvolta si se adapteaza in timp noului ritm de functionare.

Sistem imunitar

Sistemul imunitar se dezvolta greu si pe termen lung dupa nastere, chiar in cativa ani. Asadar, acesta este foarte slab dezvoltat la nou-nascuti si pot deveni cu usurinta o tinta a germenilor si infectiilor.

Insa medicii sustin ca organismul lor poate lupta eficient cu destul de multe bacterii si virusuri cu care intra in contact pentru ca el este inzestrat cu anticorpi de la mama si va mai primi apoi suficienti si din alaptare pentru a contribui la dezvoltarea imunitatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima intalnire bebe Respiratie nou nascut Alaptarea nou-nascut Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre