Prima menstruatie dupa nastere

/ / Modificat: 2019-01-07
Prima menstruatie dupa nastere

Revenirea la normal dupa nastere este o sarcina dificila. Corpul tau, supus unor mari presiuni, schimbari, eforturi si dureri, are nevoie de timp sa se intoarca la ceea ce a fost. Este la fel si in cazul ciclului menstrual.

Odata ce ai nascut, este necesar ca corpul tau sa inteleaga ca bebelusul nu mai este in burtica. Normalitatea se recupereaza, fara indoiala, dar trebuie sa ai rabdare. Nu tot ceea ce auzi sau citesti ti se va intampla si asta nu inseamna ca ceva nu merge bine. Trebuie sa fii atenta cu corpul tau si la procesul de recuperare.

Ce se intampla cu ciclul menstrual dupa nastere?

Numai dupa un timp, organismul revine la starea sa anterioara. Hormonii care regleaza ciclul raman la un nivel scazut, deoarece dupa nastere continua sa acorde prioritate acelor hormoni care te vor ajuta sa alaptezi.

Prolactina, de fapt, este acel hormon care merge mana in mana cu alaptarea, deoarece este responsabil pentru comandarea productiei de lapte. Acelasi hormon inhiba functia ovariana, evitand ciclurile menstruale.

La nivel fizic, apare imediat dupa nastere, si asa numita carantina. Aceasta perioada se caracterizeaza prin revenirea tuturor organelor interne in starea dinainte de sarcina. In timpul carantinei, ciclul menstrual nu se reactiveaza, deci nu exista menstruatie posibila.

Cand apare prima menstruatie dupa nastere

Primul lucru pe care ar trebuie sa-l stii, este ca nu exista o data exacta pentru revenirea menstruatiei. Fiecare femeie este "o lume" si nu exista nicio regula care sa-i guverneze pe toti. Ceea ce se stie este ca alaptarea poate intarzia acel moment.

Astfel, se estimeaza ca la aproximativ 7-8 saptamani dupa nastere, femeile care nu alapteaza pot avea ciclul normal. Cu toate acestea, pentru mamele care hranesc bebelusul de la san, ciclul revine, de obicei, la trei luni dupa nastere.

Cum este primul ciclu dupa nastere

Cand tocmai ai nascut, este posibil sa existe pierderi de sange prin zona vaginala. Aceste pierderi nu sunt cauzate de menstruatie. Este o sangerare normala in timpul carantinei sau puerperiului, cunoscut sub numele de lochia postpartum, al carei scop este expulzarea ramasitelor de placenta, mucusului cervical si secretiilor.

Menstruatia afecteaza alaptarea?

Nu, nu afecteaza alaptarea. Poti alapta si in aceasta perioada, fara sa existe vreo posibilitate de modificare a calitatii laptelui. In ceea ce priveste cantitatea produsa, aceasta poate fi diminuata in timpul menstruatiei, desi nu ar trebui sa fie considerabila.

Desigur, daca observi ca nu mai ai lapte suficient pentru hranirea copilului, nu ezita sa-ti vizitezi medicul. El iti va spune ce trebuie ss faci in acest caz si te poate sfatui cu privire la ce este mai bine pentru tine si copilul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Dupa nastere Alaptare Recuperare nastere

Articole recomandate

Citeste si despre