Canpol babies sprijina alaptarea

/ / Modificat: 2020-07-15
Canpol babies sprijina alaptarea

O mama care alege in mod constient hranirea naturala cladeste legaturi emotionale cu copilul, care pot fi determinante pentru dezvoltarea ulterioara a copilului, mai ales pe plan emotional, iar, mai tarziu, in formarea sa ca fiinta umana. 

Tinerele mame nu realizeaza in general responsabilitatea pe care o au in sfera emotionala, care este atat de importanta in dezvoltarea copilului, atunci cand iau decizia de a opri hranirea de la san.

Mamele sunt inzestrate cu darul de a alapta

Teoretic, mamele sunt inzestrate cu darul de a putea hrani pe cale naturala. Forma sau marimea sanului nu influenteaza apetitul bebelusului sau timpul de alaptare. Nu e nicio noutate daca va spunem ca productia de lapte exista, de fapt, doar in mintea mamei. 

Creierul produce doi hormoni care stimuleaza productia de lapte: prolactina, care obliga glandele mamare sa produca lapte, si hormonul denumit oxitocina, care stimuleaza contractiile glandelor mamare permitand astfel curgerea laptelui. Acest proces este sustinut si stimulat de actiunea de sugere a copilului.

Foarte des, gandul de a alapta sau atingerea fetei copilului in mod accidental cu sfarcul poate transmite automat semnale creierului, initiind astfel procesul de producere a laptelui. De aceea, alaptarea bebelusului de cate ori acesta cere este esentiala pentru eficacitatea procesului – in timpul suctiunii, copilul asigura reglarea cantitatii de lapte in functie de nevoile sale.

Este foarte important sa fii linistita, calma, concentrata in timpul alaptarii in ciuda tuturor inconvenientelor care probabil pot aparea de-a lungul primelor zile sau saptamani dupa nastere. Fii atenta ca bebelusul sa prinda sfarcul asa cum trebuie.

Hranirea copilului la san inseamna a darui dragoste 

Hranirea copilului nu este doar un simplu act de nutritie, ci o oportunitate de a arata si de a darui copilului toata dragostea intr-un mod exceptional, care nu se poate compara cu nimic altceva.

Nu te ingrijora daca, imediat dupa nastere, va aparea un lichid galbui in loc de laptele alb pe care il cunosti. Se numeste corasla si contine o cantitate enorma de anticorpi si celule de imunitate (doctorii afirma ca este un antibiotic natural).

Dupa cateva zile, corasla este inlocuita de laptele bogat in calorii si grasimi. Compozitia laptelui este modificata pe parcurs in functie de nevoile copilului. La inceput este transparent, menit sa satisfaca setea bebelusului, apoi din ce in ce mai gros, asigurand cantitatea optima de elemente nutritive necesare copilului.

Este foarte important ca bebelusul sa fie hranit si in timpul noptii – laptele este mai nutritiv, iar alaptarea este mai eficienta pentru ca organismul produce cele mai mari cantitati de prolactina.

Cel mai bun lucru pentru bebelus este atunci cand acesta poate sa fie alaptat direct de la san. Exista totusi situatii cand nu este posibil, iar tu poti lua decizia de a pompa laptele din san si sa il hranesti pe micut cu sticluta (laptele pompat are aceleasi calitati). 

Se poate intampla, de asemenea, ca din anumite motive sa fie nevoie sa iei decizia de a extrage laptele din san cu ajutorul unei pompe de piept, care este foarte utila si iti usureaza munca. 

Iata o lista cu cateva cazuri care pot determina mamele sa aleaga metoda mulgerii: 

Existenta laptelui excesiv.

Daca sfarcul se ascunde in piept cand pauza dintre alaptari este prea mare, pompati o cantitate mica de lapte si veti observa ca sanul se va inmuia, se va relaxa, iar sfarcul se va expune din nou permitand bebelusului sa-l poata prinde corect. 

Cand aveti prea putin lapte si va intrebati daca trebuie sa recurgeti la alta alternativa de nutritie – pompand laptele cu ajutorul pompei electrice de san Canpol babies® Easy & Natural veti stimula lactatia si veti creste cantitatea de lapte produsa. Daca dupa ce ati alaptat simtiti ca pieptul nu a fost golit in totalitate – folosind pompa de piept va veti proteja sanii impotriva stagnarii laptelui, iar bebelusul poate fi hranit intre mesele obisnuite cu laptele muls, cand considerati ca nu este satul. Atunci cand copilul este bolnav si nu vrea sa suga – mulgeti-va la fiecare 3 ore si veti stimula si mentine lactatia.A

AMINTITI-VA: Pompa de piept este eficienta nu numai in cazul dificultatilor care apar pe parcursul hranirii, ci si atunci cand totul merge bine, iar hranirea suplimentara poate aduce beneficii suplimentare. Bineinteles, alaptatul natural este intotdeauna recomandat drept cea mai buna solutie!

Pregatiri in vederea pomparii laptelui

Pomparea laptelui (mulgerea) va fi intotdeauna mai eficienta daca nu uitati de propriul dumneavoastra confort.

Incepeti cu pregatirea pompei in sine – spalati-o bine si o data pe zi lasati-o pentru cateva minute in apa fiarta.

Spalati-va pe maini (oricum acest lucru ar trebui sa devina o rutina inainte de fiecare data cand vreti sa hraniti copilul). 

Incalziti pieptul cu un prosop cald sau folositi comprese calde pentru cateva minute.

Asezati-va confortabil, relaxati-va si… incepeti pomparea.

Plasati pompa pe san in asa fel incat sfarcul sa fie asezat in centrul palniei. Apasati manerul cu regularitate pentru a stimula actiunea de pompare (cu cealalta mana puteti tine sanul in pozitia corecta). Dupa ce ati golit un san – daca simtiti ca este necesar – repetati actiunea cu celalalt san.

Cand considerati ca ati pompat suficient lapte in sticla, deconectati pompa, puneti capacul cu tetina pe sticla si hraniti copilul. Puteti de asemenea sa acoperiti sticluta cu capacul de sigilare pentru a proteja laptele impotriva bacteriilor si sa il puneti la frigider.

Atunci cand cantitatea de lapte pompata o singura data nu este suficienta pentru a hrani copilul, puteti sa amestecati cu lapte muls mai devreme – dar obtinut doar in aceeasi zi.

Igiena postpartum

Perioada postpartum sau de recuperare este perioada de refacere dupa nastere, cand organele genitale revin la normal. 

Cat timp dureaza sangerarea post-natala?

Cele mai multe femei sangereaza pana la aproximativ 6 saptamani dupa nastere. La inceput, sangerarea (lochia) este asemanatoare unei menstruatii foarte abundenta. 

Cum sa ai grija de igiena post-natala?

Imediat dupa nastere e bine sa folosim lenjerie care permite circularea aerului, de unica folosinta. Permeabilitatea circularii aerului imbunatateste vindecarea ranii din perineu si previne infectiile in zona intima. Schimba in mod regulat absorbantul ori de cate ori este necesar, dar cel putin o data la patru ore, deoarece sangele atrage bacterii. 

Tampoanele de san, necesitate sau moft?

In primul rand, tampoanele de san protejeaza hainele sa nu se murdareasca in timpul lactatiei. Sunt confortabile si nu irita pielea delicata a sanului si a mamelonului. Se potrivesc perfect mamelonului si garanteaza discretie maxima. Sunt prevazute cu banda adeziva care fixeaza tamponul la locul dorit. Tampoanele de san  trebuie schimbate regulat si aruncate imediat dupa ce au fost folosite. Recomandarea noastra este sa incercati macar cateva zile pentru a putea vedea diferenta de confort.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre