Ce medicamente sunt sigure si care sunt interzise in timpul alaptarii

/ / Modificat: 2022-09-18
Ce medicamente sunt sigure si care sunt interzise in timpul alaptarii

Multe mame cred că, dacă își alăptează copiii, nu pot lua medicamente. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele nu prezintă niciun pericol pentru copil. Îți spunem care sunt sigure în timpul alăptării, pe care le poți folosi, dar cu prudență, și pe care ar trebui să le eviți. Mai mult de 90 la sută dintre femei trebuie să ia medicamente în timpul alăptării. Multe dintre ele nu mai alăptează pe durata tratamentului, de teamă să nu-i facă rău copilului.

Cu toate acestea, marea majoritate a medicamentelor pe care medicii le prescriu pentru alăptare pot fi luate fără a afecta sănătatea copilului - dar întotdeauna sub supraveghere medicală. Motivul este că multe dintre aceste medicamente nu trec în lapte, sau o fac în cantități nesemnificative care nu afectează deloc sănătatea bebelușului, sau, fiind vorba de medicamente de uz pediatric, chiar dacă trec puțin, nu prezintă niciun risc pentru copil.

Câteva exemple

În cadrul medicamentelor utilizate frecvent, vă vom da câteva exemple de medicamente care pot fi luate în siguranță în timpul alăptării, altele pe care ar trebui să le luați cu prudență și câteva care sunt contraindicate:

Medicamente sigure: ibuprofen și paracetamol, analgezice pentru durere și febră, utilizate pe scară largă în țara noastră. Aproape toate antibioticele prescrise în mod obișnuit sunt, de asemenea, compatibile, cum ar fi amoxicilina, acidul clavulanic și penicilina (chinolonele trebuie evitate); majoritatea hormonilor, inclusiv corticosteroizii și insulina (cu excepția estrogenilor, care reduc producția de lapte); și antihistaminicele de nouă generație.

A se lua cu prudență în anumite situații: există medicamente care în situații normale pot fi luate fără probleme, dar în anumite circumstanțe - nou-născuți sau prematuri, mame cu insuficiență renală... - trebuie folosite cu precauție deosebită. În acest caz, medicul va evalua beneficiile și posibilele efecte secundare ale medicamentului. Acesta este cazul unor antidiabetice, antidepresive și antihistaminice de primă generație.

Sunt interzise medicamentele anticancerigene, dezinfectanții iodați și medicamentele care anulează sau reduc producția de lapte: fenindione (anticoagulant), amiodarona și ergotamina (cardiovasculare), derivații ginecologici ai Ergotului (bromocriptina, cavergolina și lisurida), antineoplazicele, amfetaminele (medicamente psihotrope) și iodurile, chiar și cele topice.

Avertismente pentru utilizare

Dar dacă există un lucru care este absolut interzis, acesta este auto-medicația. Puteți utiliza medicamente numai sub strictă supraveghere medicală, astfel încât medicul să vă spună când să le luați, dacă trebuie să așteptați să vă alăptați copilul, câte doze puteți lua etc.

Chiar și cele mai sigure medicamente comportă un anumit risc dacă nu sunt utilizate la momentul potrivit. De exemplu, dacă luați paracetamol, va trebui să așteptați cel puțin două ore pentru a vă alăpta copilul. Vă sfătuim să o luați imediat după alăptare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicament copii Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre