De la marimea unei cirese la marimea unui ou. Cum evolueaza stomacul unui bebelus in primele zile de viata

/ / Modificat: 2022-05-02
De la marimea unei cirese la marimea unui ou. Cum evolueaza stomacul unui bebelus in primele zile de viata

In primele zile de viata ale bebelusului multe mame isi fac griji ca bebelusul nu mananca suficient si este flamand. Asta fie pentru ca nu au o cantitate suficienta de lapte, fie pentru ca micutul nu sta suficient timp la san.

Tocmai de aceea este important ca mamele sa stie ca stomacul unui nou-nascut este foarte mic. In prima zi de viata acesta poate contine intre 5 si 7 ml de lapte. In acest moment, stomacul copilului nu este mai mare decat o cireasa.

Cum evolueaza stomacul bebelusului in primele 10 zile de viata

In primele cateva zile dupa nastere, sanii mamei produc cantitati mici de colostru, suficient pentru a satisface nevoile copilului. Capacitatea stomacului unui nou-nascut este foarte mica, prin urmare va manca putin si des. Tocmai de aceea in primele zile copiii petrec mult timp la san si au nevoie de mese dese.

Prin urmare, bebelusul nu are nevoie de mai mult si nici este flamand, indiferent de ceea ce ti-ar putea spune persoanele din jur. In aceasta perioada copilul are nevoie doar de timp petrecut alaturi de mama, piele langa piele si de alaptare la cerere.

Multe mamici, fac greseala de a crede ca micutul este flamand si ca are nevoie de biberoane si de formul pentru suplimentarea alimentatiei. Tot ce se obtine in acest fel este ca bebelusul sa regurgiteze tot ce a consumat. In plus, stomacul se va mari fortat, si nu natual, ceea ce pe termen lung poate duce la probleme de sanatate si chiar la obezitate infantila.

In a treia zi, stomacul copilului are marimea unei nuci.

Hranirea frecventa in primele ore de la nastere va facilita lactatia si, incetul cu incetul, bebelusul va bea mai mult, iar cantitatea de lapte produsa de mama se va adapta nevoilor copilului.

Pana in a treia zi dupa nastere, stomacul bebelusului va fi de marimea unei nuci sau a unei mingi de ping-pong. Este capabila sa retina intre 22 ml si 27 ml de lichid, de patru ori mai mult decat in prima zi de viata. Cresterea este impresionanta intr-un timp atat de scurt!

La o saptamana dupa nastere, este ca o caisa.

In prima saptamana de viata, sanii mamei au produs din ce in ce mai mult lapte, iar stomacul bebelusului a crescut treptat pana cand a ajuns la dimensiunea unei caise. Acum, bebelusul poate consuma intre 45 si 60 ml de lapte la o masa.

La zece zile stomacul este cat un ou de gaina.

Pana in a zecea zi de la nastere, lactatia continua sa creasca. Si stomacul copilului ajunge in acest moment sa aiba dimensiunea unui ou de gaina. Acum poate manca intre 60 si 81 de ml de lapte. Stomacul bebelusului va continua sa creasca, ajungand ca in a 14 zi de viata sa consume pana la 100 de ml de lapte.

Prin urmare este important ca bebelusul sa fie hranit la cerere in primele saptamani de viata si sa ii oferim posibilitatea de a manca atat cat are nevoie, fara a fi fortat si fara a ne face griji ca mananca prea putin.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre