Alaptarea prin axila, o afectiune care afecteaza 10% dintre femei. Multe nu stiu ca o au

/ / Modificat: 2021-09-27
Alaptarea prin axila, o afectiune care afecteaza 10% dintre femei. Multe nu stiu ca o au

Alaptarea este una dintre cele mai frumoase perioade din cresterea unui bebelus, dar si dintre cele mai dificile momente pentru o proaspata mamica.

Stiai insa ca 10% dintre femei pot alapta prin axila? Cele mai multe dintre acestea nu stiu de problema pe care o au si aleg sa o ignore, sau le afecteaza mai putin decat pe altele. Oricat de ciudat ar parea este o realitate.

De exemplu, in Portugalia, o femeie de 26 de ani a suferit un disconfort neobisnuit la axila. A mers la medic pentru control si a aflat ca are tesut mamar in axila care a inceput sa produca lapte. Este o afectiune care se numeste polimastie.

La doua zile dupa nastere, tanara a mers la medic pentru ca avea dureri severe la axila dreapta. La inspectarea zonei, medicul a gasit o masa ciudata de tesut, care, atunci cand a fost apasat, a expulzat un lichid alb ce s-a dovedit a fi lapte.

Cristina Marinho si Maria Pulido au documentat acest caz intr-un articol pentru The New England Journal of Medicine, dezvaluind ca femeia suferea de polimastie.

Polimastia apare in momentul in care o persoana dezvolta mai mult de doua glande mamare (cele care se afla in mod normal la nivelul sanilor). Aceasta afectiune afecteaza 10% dintre femei. Zona cea mai comuna in care se dezvolta tesut mamar este axila, insa poate apare si pe vulva, in tesutul subcutanat al bratului sau sub sani.

In cele mai multe cazuri in zona nu exista sfarcuri sau areole, insa laptele este secretat prin porii pielii.

Aceasta modificare se produce in timpul celei de-a patra saptamani de dezvoltare a fatului, moment in care incep sa se formeze celulele care alcatuiesc glanda mamara.

In 2016, revista medicala Elsevier, axata pe procesele de obstetrica si ginecologie, a raportat cazul unei femei de 33 de ani care a mers la spital din cauza secretiei unui lichid alb prin axile. Secretia a aparut la 8 zile dupa nastere.

Interesant este faptul ca femeia nu se afla la primul copil. Cu toate acestea, nu a avut probleme in trecut, iar alaptarea ei s-a dezvoltat in mod normal. Acum insa, odata cu nasterea celui de-al doilea copil, au inceput sa apara simptomele polimastiei.

Medicii au analizat tesutul din ambele axile ale femeii la nivel macroscopic si au realizat ca au aceleasi caracteristici pe care le are un mamelon.

Expertii au concluzionat ca, la fel ca in cazul sanilor, “tesuturile accesorii” se umfla, produc lapte si provoaca durere, insa pe masura ce lunile trec axilele inceteaza sa mai secrete lapte si revin la normal.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre