Ultimele discutii din forum
 1. #12
  Floricica Avansata dalicris's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.03.2011
  Postari in forum
  1.387
  Va dati seama ca dau peste cap copilul care este alaptat la cerere. Si cand poate lua tatal luna de concediu? Mama trebuie sa se refaca si ea dupa nastere, chiar daca are cele 42 de zile obligatorii de postnatal. Stiu ca pe vremuri ser statea doar 4 luni in concediu de crestere copil, dar au schimbat legea tocmai pentru a favoriza copilul, nu? Si atunci care mai este logica??????????

 2. #13
  Floricica Avansata dalicris's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.03.2011
  Postari in forum
  1.387
  Si apropo, au spus ca MINIM o luna trebuie sa ii revina tatalui. Si ce se intampla daca tatal, in cine stie ce caz aparte, halucinant, cere mai mult, 3 luni spre exemplu, ca urmareste el cine stie ce razbunare, etc, etc. Acum, legal, are dreptul sa stea cat vrea in concediul asta, nu, din cele 12 luni acordate? Nu stiu, zic si eu.

 3. #14
  Floricica Avansata adela05's Avatar
  Membru inregistrat la
  17.03.2011
  Postari in forum
  1.421
  Redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

  Art. 4.1.
  (1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

  (2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

  (3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

  (4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

  (5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta.

  (6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

  (7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

  (8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

  (9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.
 4. #15
  Floricica Nou Venita AdinaFlG's Avatar
  Membru inregistrat la
  14.02.2012
  Postari in forum
  3
  Au descoperit o metoda legala sa reduca concediul de crestere copil cu inca o luna! Ma intreb daca tatal nu doreste sa stea cu copilul si mama vrea sa beneficieze de stimulentul de insertie trebuie sa se intoarca pana copilul implineste 10 luni?

 5. #16
  Administrator Floricica Debutanta administrator's Avatar
  Membru inregistrat la
  19.04.2005
  Postari in forum
  1.037
  Dragelor, iata ce am aflat noi in legatura cu aceasta reglementare:

  Guvernul a decis modificarea concediului pentru cresterea copilului. OUG 124/2011, publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011 prevede ca o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata celuilalt parinte. In caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva luna de concediu se pierde. Acesta prevedere se aplica tuturor celor care devin parinti dupa data de 1 Martie 2012 si nu se aplica retroactiv.

  Aceasta obligatie provine dintr-o directiva europeana care prevede ca tatal sa stea mai mult timp alaturi de nou-nascut si sa se implice in cresterea si educarea lui.
  Astfel, daca mama copilului opteaza pentru un concediu de 2 ani, in realitate va sta acasa 1 an si 11 luni, iar o luna de concediu crestere copil va fi luata de tatal copilului sau se va pierde.

  Ce prevede art. 11 din OUG 124/2011?

  "Art. 11
  Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
  a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
  b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."


  Cuantumul indemnizației in respectiva luna de concediu se va calcula in funcție de venitul tatalui, fiind in valoare de 75% din media veniturilor realizate de tata in ultimele 12 luni. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei.

  Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului.
  Ce face mama cand tatal sta acasa?

  In perioada de o luna cat tatal sta acasa, mama va merge la serviciu si nu va primi indemnizatia de crestere a copilului. Daca tatal nu isi ia concediu de crestere a copilului, mama se va intoarce mai devreme cu o luna la serviciu. Sau mama nu va mai primi indemnizatia timp de o luna.

  Acest act normativ nu se aplica in cazul familiilor monoparentale sau a parintilor nou-nascutului care traiesc in concubinaj.

 6. #17
  Floricica Avansata danamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  12.01.2009
  Postari in forum
  1.699
  Citat Postat de laura_adi Vezi mesajul
  eu nu am stat in concediiu platit decat 2 luni si alea vai de capu lor,aici nici vb de stat in concediu de maternitate........am ales sa stau eu acasa pe propii bani. sami reiau acum activitatea la 11+
  Pai tu stiai exact ce te astepta.
  Pe cand la noi e cam cu semnul intrebarii peste tot.
  Intri in CIC pentru 2 ani, dar parca ar fi 2, parca 1.
  Mergi in spital sa te tratezi de una si iesi cu 2 boli in plus.
  Te urci in personal si ajungi in interregio.
  Acum facand haz de necaz ma bucur ca am iesit vie din 2 cezariene, ca am terminat Cic-urile( asa cum au fost ele), de-acum sa vad cum o sa fie cu clasa 0, mai departe cu tezele cu subiect unic sau cu admitere pe baza de dosar/concurs, sa vedem cum o fi si cu pensiile( aoleu, pana unde ma duce gandul). Ca poate o sa puna si acolo o limita de varsta, ceva de gennul:" Mamaie, ai peste 70 de ani? Hai, valea la cimitir, nu mai astepta factorul":D

 7. #18
  Floricica Senior roxy29's Avatar
  Membru inregistrat la
  12.10.2009
  Postari in forum
  4.012
  si mie mi se pare o tampenie...pe langa faptul ca acel copil a stat 11 luni cu mama si e lasat cu tatal brusc, care oricum nu are instinctul unei mame ( fara nici o ofensa insa asa este) si este posibil sa nu se descurce, copilul va suferi destul de mult. gurile rele o sa zica ca nu-i mare diferenta intre 11 luni si 12, insa majoritatea mamicilor cred ca vor alege cei 2 ani chiar daca risca sa-si piarda locul de munca si din venituri caci varsta de 1 an este foarte mica. nu mai spun ca la munca in locul acelui tatic nu va veni nimeni pentru o luna, si uite asa se mai face o economie la bugetul faimos, sarcinile vor fi preluate de altii si gata.
  iar daca intr-adevar vor sa se bata in piept ca tatii sunt bagat la scutece, o luna de zile este prea putin pentru a te putea familiariza cu scutecele.
  in ceea ce-l priveste pe al meu sot, la vara cand mi se termina CIC, sta exact o luna de zile cu amandoi copiii in concediu de odihna pana iau eu vacanta...o sa va spun dupa aia cum se simte:)). a mai trecut prin asta cu cel mare, a stat o vara intreaga cu el si nu a murit nimeni.
  cat priveste copilul alaptat...pai taticul trebuie sa se si plimbe cu bebele sa nu se streseze si il poate duce la mamica la dozator, asta in capul ilustrilor nostri conducatori.
  bai...ca n-ar adopta si ei o lege buna dupa modelele de afara...parca zici ca-s cu vaca pe islaz!!!

 8. #19
  Floricica Nou Venita biak's Avatar
  Membru inregistrat la
  16.02.2012
  Postari in forum
  61
  Buna fetelor,

  In situatia in care tatal este beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului ce se intampla cu acea luna de concediu?????

 9. #20
  Floricica Avansata andragrig's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.11.2011
  Postari in forum
  1.597
  Si daca tatal nu are contract de munca are contract de colaborare cu firma la care lucreaza,cum demonstreaza ca a avut venituri impozabile cu 12 luni anterioare nasterii copilului?Cu alte cuvinte o sa pierd si o luna de concediu si indemnizatie pt ca asa li s-a sculat unor "domni" din parlament!
  Trusoul pt nou-nascut si alocatia pt primul copil le-au taiat,crese decente si pt buzunarul tuturor n-avem si acum vin cu inca o idee stralucita.....niste *****i !!!

 10. #21
  Floricica Nou Venita biak's Avatar
  Membru inregistrat la
  16.02.2012
  Postari in forum
  61
  Pai ce nu mai da alocatie pentru primul copil??????

 11. #22
  Moderator Floricica Avansata Krisstina's Avatar
  Membru inregistrat la
  17.01.2010
  Postari in forum
  1.390
  Citat Postat de biak Vezi mesajul
  Buna fetelor,

  In situatia in care tatal este beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului ce se intampla cu acea luna de concediu?????
  In situatia asta, tatal " cedeaza" o luna din CCC mamei, el intorcandu-se la serviciu sau poate sta o luna in concediu fara plata.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari