Medicatia si fertilitatea

/ / Modificat: 2014-02-07
Medicatia si fertilitatea

Anumite medicamente pot avea efecte negative asupra fertilitatii asa ca daca incerci sa ramai insarcinata este bine sa stii ce medicamente nu sunt recomandate in perioada de preconceptie.

Studii stiintifice au descoperit ca diferite medicamente cum sunt antidepresivele, antihipertensivele sau antialgicele pot influenta negativ fertilitatea si pot duce la dereglari hormonale.

Tratamentele dermatologice

Accutane, fiind un tratament pentru acnee ce contine vitamina A sintetica, este legat de defecte congenitale, inclusiv retard mintal.

Inainte de a ramane insarcinata, trebuie sa incetezi utilizarea tratamentului cu Accutane si sa intrebi medicul curant daca nu exista un medicament mai sigur, deoarece acesta poate produce defecte in primele saptamani de sarcina.



Cremele si unguentele ce contin corticosteroizi sunt folosite pentru a indeparta roseata, inflamatia, si mancarimea din unele boli de piele. Aceste produse pot cauza aparitia ciclurilor menstruale neregulate, in functie de medicamentul folosit si de cantitatea acestuia.

Antibioticele

Pe durata tratamentului cu antibiotice, se poate impiedica ovulatia, datorita modificarii mucusului uterin.

Antidepresivele

Folosirea antidepresivelor in timpul sarcinii poate modifica ciclul menstrual, suprimandu-ti temporar fertilitatea, dar poate duce si la cresterea riscului de defecte congenitale la copil. Deoarece nu afli imediat ca esti gravida, incearca sa renunti la antidepresive sau sa gasesti o solutie terapeutica mai sigura inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Este neclar cum medicamente ca Diazepamul (Valium) si Alprazolam (Xanax) afecteaza fertilitatea, dar si unele antidepresive dau un risc crescut de defecte congenitale la administrare in primul trimestru de sarcina. Din acest motiv, este intelept sa eviti pe cat posibil anxioliticele in momentul cand incerci sa ramai gravida.

Antigripalele

Create pentru a "usca" mucoasa hiperreactiva din gat si nas, antigripalele si remediile pentru guturai pe baza de antihistaminice iti pot ingrosa sau usca mucusul colului uterin, ceea ce face foarte dificila traversarea acestuia de catre spermatozoizi.

Antihipertensivele

Medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale, diureticele antialdoseronice care contin spironolactona (Aldactone) pot perturba ciclurile menstruale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre