Infertilitatea si bolile cronice

/ / Modificat: 2016-06-16
Infertilitatea si bolile cronice

Sistemele reproductive ale femeii si barbatului sunt doua mecanisme uimitoare. Pentru a functiona corect, ambele necesita un echilibru hormonal si o stare de sanatate corespunzatoare. Din pacate, o afectiune cronica a organismului precum diabetul sau dereglarea secretiei glandei tiroide pot sa influenteze negativ activitatea normala a aparatelor reproductive. 


Rezolvarea problemelor care ar putea sa-ti puna in pericol capacitatea de reproducere trebuie rezolvate inainte de aparitia primului copil. Astfel  este posibila aparitia infertilitatii. Exista diferite disfunctionalitati ale organismului care afecteaza grav sistemul reproductiv. In continuare va prezentam mai multe dintre acestea.

Diabetul

  • Diabetul de tip II (diabetul zaharat insulino-dependent) este un sindrom care apare in urma obezitatii sau a insuficientei de secretie insulinica, ambele putand cauza dereglari hormonale, infertilitate si, in cazul femeilor, cicluri neregulate. 
  • Diabetul de tip I (diabet dependent de insulina) apare atunci cand celulele din pancreas care produc insulina sunt distruse. Acest proces poate determina organismul sa produca anticorpi in exces, care insa ataca alte organe endocrine, inclusiv ovarele. Consecinta este un deficit de ovule si aparitia precoce a menopauzei.

Concentratia de glucoza in sange este dificil de controlat in cazul tipului I de diabet deoarece insulina necesara organismului trebuie administrata prin injectie. In cazul unei femei insarcinate, diabetul este extrem de periculos pentru copil daca nu iti controlezi foarte bine glicemia. Femeile cu o monitorizare slaba a diabetului in saptamanile de inceput ale sarcinii sunt de doua ori mai expuse pericolului sa nasca bebelusi cu malformatii. Exista de asemenea un risc ridicat de a pierde sarcina sau de a naste copii supraponderali. Daca in timpul sarcinii o femeie se imbolnaveste de diabet (diabetul gestational), aceasta poate da nastere unor copii anormal de mari sau cu afectiuni grave ale organelor.

Diabetul afecteaza fertilitatea si in cazul barbatului. Acesta cauzeaza ejacularea precoce care nu permite fluidului seminal sa patrunda in vaginul femeii si sa determine fertilizarea ovulelor.

Infertilitatea si alte boli cronice

 Tensiune ridicata

  Relatia dintre hipertensiune si infertilitate nu este bine delimitata. Dar valori ridicate ale presiunii arteriale afecteaza intr-o oarecare masura infertilitatea in cazul unor persoane. Unul din motive este medicamentatia impotriva hipertensiunii. 

Daca o femeie insarcinata nu isi controleaza tensiunea in timpul sarcinii (fie pentru ca nu este tinuta sub observatie inainte de sarcina, fie pentru ca aceasta afectiunea apare in timpul sarcinii), atunci ea este expusa unor complicatii serioase. 

Acestea sunt: contractia unor vase de sange la nivelul uterului care poate sa limiteze cantitatea de oxigen si nutrimente furnizate fatului, despartirea placentei de peretele uterin, care poate cauza hemoragie interna, intrarea femeii in coma. 

Afectiuni tiroidiene

O secretie a glandei tiroide care depaseste limita normala (hipertiroidism) sau se afla sub nivelul optim (hipotiroidism) poate determina modificari ale menstruatiei si scadea capacitatea de reproducere. 

Hipotiroidismul se poate asocia cu reactia sistemului imunitar. Aceste doua fenomene cauzand producerea de anticorpi care ataca ovarele si duc la aparitia prematura a menopauzei.

Leucemia

Asemenea diabetului si afectiunilor tiroidiene, leucemia este o boala care determina producerea in exces a anticorpilor si care afecteaza intregul organism, inclusiv aparatul reproducator.

Anemia

Intre anemie si infertilitate nu exista o legatura directa, dar aparitia anemiei pare sa fie determinata de aceleasi cauze care duc la infertilitate. 

Daca o femeie este anemica din cauza problemelor de alimentatie ea poate sa aiba concomitent si intreruperi ale ovulatiei. Daca este anemica din cauza unei tumori maligne care sangereaza in interiorul uterului, atunci este probabil sa devina infertila.

Anticorpi anti-sperma

Anticorpii anti-sperma pot fi intalniti si la barbati si la femei. Acestia sunt molecule de proteine atrase de un anumit loc pe sperma. Odata ce se ataseaza de sperma, pot influenta activitatea spermei in mai multe feluri. 

Ei pot imobiliza sperma, cauzand ingramadirea spermatozoizilor si limitand abilitatea lor de a trece prin mucusul cervical sau pot impiedica legarea spermei de ovul precum si penetrarea ovulului de sperma. 

Anticorpii anti-sperma apar la barbati dupa vasectomie, ranirea testiculelor sau o infectie. Cauza aparitiei lor la femei este necunoscuta.

La femei acesti anticorpi se gasesc in mucus si in fluidul folicular. Daca se ataseaza de capatul spermatozoizilor, impiedica atasarea acestora de ovul precum si penetrarea ovulului. In schimb, daca se ataseaza de coada spermatozoizilor, influenteaza mobilitatea spermei.

Din nefericire, incarcarile de a trata aceasta afectiune (scaderea nivelului de anticorpi cu steroizi sau extragerea anticorpilor din sperma) au avut o eficienta scazuta si au dus la complicatii grave.

Disfunctii ale sistemului imunitar

Disfunctii ale sistemului imunitar si endometrioza

Bolile sistemului imunitar reprezinta cea mai frecventa cauza a infertilitatii la femeile care sufera de endometrioza.

S-a observat ca problemele imunologice apar mai des la femeile care sufera de infertilitate severa (cele care nu reusesc sa ramana insarcinate prin terapie intensiva de fertilizare in vitro).

Celulele albe care stimuleaza dezvoltarea embrionului implantat in uter prevenind tumorile placentare, sunt produse in cantitate mai mare la femeile cu endometrioza. Se pare ca aceste celule provoaca infertilitatea sau pierderea de sarcina daca sunt activate in exces.

Femeile care sufera de endometrioza si infertilitate severa trebuie sa faca un test de sange care arata valoarea celuleor albe. Daca aceasta este mai mare de 12%, inseamna ca aceste celule sunt activate in exces si femeia este diagnosticata cu infertilitate imunologica. In acest caz, pentru a putea concepe este necesara o terapie pentru intarirea imunitatii. 

Sindromul anticorpilor antifosfolipidici si anticorpii antitiroida

Anticorpii antifosfolipidici si anticorpii antitiroida sunt de asemenea implicati in infertilitatea imunologica. Dupa parerea unor specialisti acest tip de anticorpi afecteaza fertilitatea direct, iar altii considera ca o afecteaza indirect, indicand prezenta unor dinsfunctii ale sistemului imunitar. 

In plus, exista si specialisti care considera ca acesti anticorpi nu au nici o legatura cu infertilitatea.

Cauzele bolilor imunitare care afecteaza fertilitatea femeilor cu andometrioza sunt inca necunoscute. Unii specialisti cred ca toti acesti anticorpi apar pur si simplu pentru a apara organismul de efectele endometriozei. 

S-a observat ca femeile care au un istoric in familie de boli autoimune, inclusiv afectiuni ale glandei tiroide, artrita reumatica, lupus eritematos sistemic, pot avea o predispozitie la endometrioza si infertilitate imunologica.

Diagnosticarea bolilor autoimune?

Diagnosticarea bolilor autoimune se face pe baza simptomelor si a rezultatelor analizelor de sange, dar sunt dificil de diagnosticat in special in stadiile incipiente. In unele cazuri nici macar nu poate fi pus un diagnostic. 

Desi bolile autoimune sunt cronice, nu se stie cum pot evolua. Pacientii trebuie monitorizati indeaproape de medic pentru evitarea factorilor favorizanti.

Tratarea bolilor autoimune?

In prezent putine boli autoimune pot fi tratate sau vindecate. Insa, pacientii care sufera de o boala autoimuna pot avea o viata normala si sanatoasa daca primesc tratamentul adecvat.

Boli sistemice

Boli sistemice ce pot fi asociate cu infertilitatea

 

Sarcina ectopica

Se stie ca un istoric de sarcina ectopica in familie creste riscul de infertilitate. Chiar si in cazul rupturilor de tuburi femeia poate avea o sarcina normala. Daca sarcina ectopica nu este diagnosticata la timp duce mai tarziu la infertilitate si de aceea este necesar un control amanuntit din timp. 

Cancer

Medicamentele sau radiatiile folosite pentru a trata cancerul pot distruge abilitatea individului de a produce ovule sau sperma sanatoase. La barbati, o optiune este pastrarea spermei inainte de tratament. 

In cauzul femeilor, daca timpul permite acest lucru, este necesar un ciclu de fertilizare in vitro pentru a crea embrioni care sa fie conservati. 

Epilepsie

Unele studii arata ca epilepsia nu afecteaza fertilitatea nici la barbati nici la femei. Altele arata ca fertilitatea femeilor cu epilepsie este cu 33% mai mica decat a unei femei sanatoase. Insa acest lucru nu a fost demonstrat clar pana acum. 

Ceea ce se stie sigur este ca efectele medicamentelor anti-epileptice pot provoca infertilitatea precum si faptul ca femeile care sufera de aceasta boala se casatoresc la o varsta inaintata. Fertilitatea scade odata cu varsta asadar acesta este un efect indirect al bolii asupra fertilitatii.

Sindromul Kallman

Acesta boala rara se manifesta prin lipsa simtului mirosului, subdezvolatrea organelor genitale si gonada sterila. Boala este de obicei diagnosticata la pubertate, cand caracteristicile sexuale secundare nu se dezvolta. Tratamentul consta in administrarea de steroizi cu sex exogen, pentru a stimula si mentine dezvoltarea acelor caracteristici. 

Aproximativ 50% din pacientii care sunt tratati sunt in cele din urma capabili sa conceapa.

Alte afectiuni asociate cu pubertatea intarziata si amenoree

Printre semnele si simptomele unor boli sistemice se numara si pubertatea intarziata si absenta ciclului menstrual. Prin urmare, aceste boli pot afecta fertilitatea. Exemple de astfel de boli sunt: boala Cushing, HIV, bolile renale s.a. 

Boala Cushing este o afectiunea in care glanda pituitara elibereaza o cantitate prea mare de hormon adrenocorticotropic. Exista teste care confirma prezenta unei cantitati prea mari de hidrocortizon in corp si altele care determina cauzele bolii.

Afectiunea este tratata prin interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii de pe glanda pituitara, urmata de tratamente care inlocuiesc productia de hidrocortizon pana cand activitatea glandei revine la normal. 

O alta varianta de tratare este tratamentul cu radiatii, iar daca organismul nu raspunde nici la operatie, nici la radiatii, pacientului i se recomanda un tratament care sa mentina producerea de hidrocortizon in limite normale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cauze Cauze infertilitate Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre