Curiozitati uimitoare despre ovule

/ / Modificat: 2017-11-10
Curiozitati uimitoare despre ovule

Ovulul este celula feminina a reproducerii, care, alaturi de spermatozoid, contribuie la formarea unei sarcini. Despre ovule, in afara ca sunt celulele umane ale reproducerii, exista multe lucruri pe care, probabil, nu le stiai.

Descopera cateva curiozitati despre ovulele pe care corpul femeii le produce:

1. Ovulul permite fecundarea de catre un singur spermatozoid

Stiai ca ovulul permite unui singur spermatozoid sa il fecundeze? Iata ce se intampla: un ovul are un invelis de protectie, corona radiata, strat de care unii spermatozoizi trec, ajungand astfel in zona pellucida, strat de glicoproteine.

Cand un spermatozoid trece de stratul acesta, atunci are loc o reactie care determina ingrosarea stratului care inconjoara ovulul la exterior, impiedicand trecerea altor spermatozoizi si asigurand fecundarea ovulului numai de un singur spermatozoid.

Dupa ce spermatozoidul ajunge in ovul, atunci urmeaza contopirea materialului genetic al celor doua celule, ducand la formarea nucleului celulei-ou (zigot).

2. Este posibil ca femeile sa nu aiba un numar fix de ovule

O femeie se naste cu un numar fix de ovule, dupa cum spune stiinta, un numar cuprins intre 400.000 si 500.000 de ovule, in functie de fiecare femeie in parte.

Stiai ca ovulele incep sa se formeze inca din perioada in care fatul se afla in burtica mamei, la aproximativ 9 saptamani de la conceptie? In momentul in care sarcina atinge 5 luni, fetusul feminin din pantecele mamei ajunge s aaib aproximativ 7 milioane de ovule, insa pana in momentul nasterii nu vor supravietui decat 1-2 milioane de ovule. Numarul acestora incepe sa scada, odata cu inaintarea in varsta, scazand si sansele unei femei de a ramane insarcinata.

Porivit datelor Societatii Americane de Medicina Reproductiva, o femeie are 20% sanse sa ramana insarcinata intr-o luna, spre deosebire de o femeie de 40 de ani, care are in jur de 5% sanse sa mai obtina o sarcina intr-o luna. Perioada in care o femeie are cele mai multe ovule, avand sansele cele mai mari sa ramana gravida, este cuprinsa intre 18 si 30 de ani.

Insa este posibil ca o femeie sa nu aiba un numar fix de ovule, iar organismul sa mai poata produce ovule pe parcursul vietii, potrivit unei cercetari care a avut loc a Universitatea din Edinburgh, cercetare condusa de profesorul Evelyn Tefler, ale carei rezultate au fost facute publice anul trecut.

Studiul, de mica amploare, la care au luat parte paciente cu cancer, care au facut chimioterapie, a aratat ca tesutul prelevat pentru biopsie ovariana a avut o densitate mai mare de ovule decat femeile sanatoase de aceeasi varsta. Insa micul studiu a fost contestat de alti oameni de stiinta, de aceea este nevoie de alte cercetari viitoare pentru a se confirma aceasta teorie.

3. Ovulul este cea mai mare celula a corpului

Poate ca vei fi surprinsa sa afli ca ovulul este una dintre cele mai mari celule prezenta in corpul uman. Ovulul chiar poate sa fie vazut cu ochiul liber, avand marimea unui graunte de nisip.

Un ovul este de aproximativ 4 ori mai mare decat o celula a pielii, de 26 de ori mai mare decat o celula rosie din sange si de 16 ori mai mare decat un spermatozoid.

4. Unui ovul ii ia mult timp sa ajunga la maturitate

Ovulelor le ia timp pana cand sa ajunga la maturitate. Unele dintre acestea vor sta intr-o stare latenta ani sau cateva zeci de ani, inainte sa inceapa sa se maturizeze, in timp ce altele nu se vor dezvolta niciodata.

Pentru ca ovulele sa isi finalizeze calatoria spre procesul de ovulatie, ele primesc un semnal pentru a incepe procesul de maturare finala cu aproximativ 150 de zile inainte de a fi eliberate din ovarul femeii.

La inceputul oricarui ciclu menstrual exista, in general, un numar de aproximativ 12 ovule care au inceput acest proces. Pe masura ce se apropie ovulatia numai unul dintre aceste ovule ajunge in final la maturitate, fiind eliberat in ovar, de unde isi continua drumul spre trompele uterine.

5. Ovulatia multipla este posibila

O alta curiozitate despre ovule este aceea ca este posibil ca o femeie sa elibereze doua sau chiar mai multe ovocite in timpul unui ciclu menstrual, ceea ce inseamna ca daca aceste ovule vor fi fecundate, se va obtine o sarcina gemelara. Ambele ovule sunt eliberate pe parcursul a 24 de ore. Exista si situatii cand o sarcina gemelara se va dezvolta in urma fecundarii unui singur ovul, ovul care se va divide in doi zigoti.

Daca se fecundeaza trei ovule, poate sa apara o sarcina cu tripleti. Este important de mentionat ca atunci cand apare dubla ovulatie, acest lucru se intampla pe parcursul unei singure ovulatii, o femeie nu poate sa ovuleze de mai multe ori intr-o luna.

La cele mai multe femei, ciclul menstrual variaza intre o perioada cuprinsa intre 21 si 35 de zile, iar ovulatia apare la mijlocul acestei perioade.

6. Ovulul are o viata scurta dupa ovulatie

Oare cat traieste un ovul din momentul in care are loc ovulatia? Odata ce un ovul a parasit ovarul si ajunge in una din trompele uterine ale femeii, durata sa de viata este cuprinsa intre 12 si 24 de ore. Este perioada in care poate sa aiba loc fecundatia, la intalnirea cu un spermatozoid.

Conceptia este posibila in cazul in care spermatozoizii sunt deja in trompele uterine atunci cand oul este eliberat sau dacă o femeie face sex in timp ce ovulul este in viata. Sperma poate ajunge la ovul in numai 30 de minute.

In cazul in care conceptia are loc, ovulul fecundat va iesi din trompa uterina si se va implanta in uter intr-o perioada cuprinsa intre 6 si 10 zile. Daca ovulul nu este fertilizat, el se va dizolva si va fi eliberat din corp odata cu fluxul menstrual.

O modalitate de a-ti da seama ca esti la ovulatie este un test de ovulatie, test care se poate cumpara de la farmacie, insa te poti lua si dupa semnele date de organism: prezenta unui lichid albicios pe slip, cresterea temperaturii bazale, durerea pe care o poti resimti in partea de jos a abdomenului si care poate fi asemanatoare cu crampele prezente in perioada ciclului menstrual.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovul Fertilitate femei Ovulatie si fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre