Donarea de ovocite, o sansa in plus pentru femeile infertile

/ / Modificat: 2019-07-08
Donarea de ovocite, o sansa in plus pentru femeile infertile

Infertilitatea este o realitate alarmanta a vremurilor in care traim, o problema care afecteaza atat femeile cat si barbatii, avand implicatii de ordin fizic, cat si psihologic asupra cuplului.

1 din 5 cupluri se confrunta la nivel mondial cu acest flagel al "vremurilor in viteza."

Odata cu trecerea timpului si cu rezolvarea altor prioritati de ordin social, economic si profesional, timpul lucreaza in defavoarea cuplurilor care nu avut sansa sa aduca pe lume copii. Fara a insista asupra motivelor “emanciparii femeii", faptul ca acestea amana momentul conceptiei dupa varsta de 35-40 de ani, timp invers proportional cu rezerva lor ovariana, care scade fiziologic an de an, a generat un proces continuu de cautare de solutii si tehnici de asistare a procesului de reproducere.

Donarea de ovocite este o solutie pentru femeile cu rezerva ovariana scazuta sau absenta, indiferent de varsta si de patologia care a dus la scaderea acesteia. De asemenea, poate fi o solutie pentru cuplurile cu esecuri repetate de implantare, la care in urma analizelor (PGD) se constata defecte genetice ale embrionilor.

Privita ca o solutie viabila la nivel european, in Romania donarea de ovocite intra sub legislatia transplantului (legea 95/2006), fiind posibila cu donatoare cunoscuta, lucru care nu este intotdeauna facil.

Cu o rata de reusita favorabila in cazul cuplurilor eligibile procedurii, procedurile de FIV cu ovocite donate reusesc, in medie, in 2 din 3 cazuri. Pentru o femeie de peste 40 de ani sunt sanse de reusita in proportie de 60-70%, in timp ce un FIV cu ovocite proprii ara rata de reusita de numai 10%.

Ce implica procedura de donare de ovocite?

1. Alegerea unui medic specializat in tehnici de reproducere umana asistata care sa conduca si sa indrume cuplul pe tot parcursul acestei proceduri.

2. Realizarea dosarului medical. Un set de investigatii pentru donatoarea ovocitelor si pentru primitoare. Investigatii de sange, imagistice, teste genetice si alte documente administritative impuse de lege.

3. Pregatirea donatoarei pentru procedura de stimulare si punctie ovariana.

4. Pregatirea primitoarei pentru viitoarea sarcina, respectiv pregatirea uterului pentru primirea ovocitelor.

5. Procedura de FIV, fertilizarea ovocitului cu sperma partenerului sau a donatorului realizata in laborator.

6. Transferul embrionului/embrionilor catre primitoare.

Care sunt costurile investigatiilor si procedurii?

Costurile aproximative ale unei astfel de proceduri sunt de aproximativ 5000 de euro, costuri care includ procedura, testarea donatoarei, tratamentul donatoarei.

“Desi pare mai complicat la prima vedere, procedura de FIV cu ovocite donate au dat ultima sansa multor cupluri ramase fara speranta. Am insotit cupluri pe durata acestor proceduri, chiar si realizate in afara tarii si as vrea sa sper ca si cuplurile car aparent sunt fara sanse, sa poata avea copilul mult visat. Sansele de reusita a procedurilor de FIV sunt comparabile sau chiar mai bune pentru aceste cazuri, in care femeia are rezerva ovariana insuficienta sau de slaba calitate. Pentru aceste cupluri, fertilizarea in vitro cu ovocite donate este deja o certitudine, multe femei indeplinidu-si visul de a fi mame!" spune Marilena Baluta, medic specializat in tehnici de reproducere umana asistata, embriolog senior.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate FIV

Articole recomandate

Citeste si despre