Cele mai bune pozitii de somn in sarcina

/ / Modificat: 2019-06-11
Cele mai bune pozitii de somn in sarcina

Din momentul in care devii mama nu vei mai dormi niciodata la fel ca pana atunci, iar sarcina pare ca te pregateste pentru asta.

Pe masura ce burtica se mareste, gravidele incep sa experimenteze probleme cu somnul. Te trezesti de mai multe ori pe noapte ba pentru a merge la toaleta, ba pentru ca bebe incepe sa miste, ba pentru ca pur si simplu nu reusesti sa gasesti o pozitie comoda pentru somn.

Pe primele doua nu le poti controla, insa cand vine vorba de pozitiile in care o gravida doarme cel mai bine, atat cat reuseste sa doarma, avem cateva ponturi care te vor scuti de zvarcolitul intre asternuturi si care sunt comode si pentru mama, si pentru copilul din pantec.

Dormi pe o parte, cu o perna intre picioare. Astfel greutatea piciorului de sus nu va cadea pe cel de sub tine, iar spatele va sta drept si nu va exista presiune pe zona lombara.

Dormi pe stanga pentru ca asta favorizeaza circulatia sangelui catre placenta si transportul de oxigen si nutrienti catre fat.

Dormi cu picioarele usor ridicate, folosind pentru asta o perna. Cel mai bine este ca sa fie plasata sub muschii gemeni, ai gambelor, pentru a ajuta la desumflarea picioarelor, dar si pentru a preveni aparitia varicelor, a carceilor si a amortirii.

Dormi pe o perna mai inalta pentru ca trunchiul sa fie usor ridicat, mai ales atunci cand ai aciditate crescuta, arsuri, congestie nazala, senzatie de sufocare sau palpitatii. Foloseste cate perne ai nevoie pentru a te simti confortabil, chiar daca s-ar putea sa dormi aproape in sezut. Aceasta pozitie reduce si ameteala si greata care poate sa apara cand stai prea mult la orizontala.

In timpul sarcinii este posibil ca simptome precum greata, aciditatea gastrica, nevoia de a urina mai des sau propriul sforait, ori al partenerului, sa iti perturbe somnul.

Este adevarat ca este greu sa controlezi aceste aspecte, dar poti face, totusi, cateva lucruri care sa iti faca viata putin mai usoara:

  • Ai grija la ce mananci si bei si cand o faci.
  • Nu fuma si nu consuma alcool.
  • Diminueaza cat de mult posibil consumul de cofeina.
  • Bea mai putine lichide spre seara si inainte de a merge la culcare.
  • Evita mancarurile grele si foarte condimentate inainte de a te culca.
  • Mananca ceva usor seara, pentru a evita greturile si cresterea aciditatii.

Este bine ca in sarcina sa ai o buna disciplina a somnului, chiar daca inainte de a ramane gravida acest capitol putea fi descris mai degraba ca "haotic".

Incearca sa ai un program fix de somn, sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore in fiecare zi.

Creeaza-ti o rutina pe care sa o respecti in fiecare seara inainte de culcare. Poti, de exemplu, sa te relaxezi cu o carte pentru 20-30 de minute, sa faci un dus si sa te dai cu crema inainte de a te baga in pat.

Transforma-ti dormitorul intr-un "sanctuar" al somnului. Ai grija sa fie aerisit corespunzator si regleaza temperatura astfel incat sa te simti confortabil (in sarcina s-ar putea sa iti fie mai cald decat de obicei). Blocheaza lumina si zgomotele care te-ar putea trezi mai devreme decat ti-ai propus sau daca nu ai un somn profund.

Nu uita ca patul este un loc doar pentru somn, relaxare si pentru a petrece timp de calitate cu perechea ta. Daca obisnuiesti sa faci si alte lucruri in pat, cum ar fi sa lucrezi suplimentar pentru la serviciu, renunta la asta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Pozitii somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre