A devenit mama a trei copii desi a fost declarata infertila din cauza endometriozei

/ / Modificat: 2020-07-23
A devenit mama a trei copii desi a fost declarata infertila din cauza endometriozei

Endometrioza este o afectiune severa care provoaca infertilitate la femei, insa o tanara de 34 de ani este dovada perfecta a faptului ca miracolele se intampla in fiecare zi langa noi.

Leah Lewin are 34 de ani si a stiut toata viata ca nu va putea fi mama. La 17 ani a fost diagnosticata cu endometrioza de gradul patru (cel mai avansat al bolii), a petrecut mult timp in spitale, organele au ajuns sa ii fie lipite de corp din cauza afectiunii de care sufera si nu se gandea ca va fi vreodata binecuvantata cu un copil. S-a casatorit cu un cadru militar si stia ce fel de viata o asteapta, insa universul a lucrat in favoarea ei.

Dorinta, mai puternica decat piedicile fiziologice

Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei, iar Leah avea cea mai grava forma a acestei afectiuni. Niciun medic nu i-a dat vreodata sanse sa conceapa un copil, insa ea si sotul ei, Kenny, in varsta de 38 de ani, au reusit sa dea peste cap toate estimarile si sa aiba nu un copil, ci trei!

Cu ajutorul unui tratament pentru fertilitate, cuplul a reusit sa aiba primul copil, pe Xavian, in urma cu 7 ani. Dupa doi ani a venit pe lume Kairo, iar in februarie 2019 s-a nascut si mezina familiei, Zaria. Cuplul l-a crescut si pe primul copil al lui Kenny, Jai, acum in varsta de 18 ani, iar Leah are toate motivele sa lupte cu boala si cu durerile chinuitoare la care o supune si care o baga periodic in spital.

Tanara mamica are de depasit si presiunea psihica a faptului ca de multe ori trebuie sa se ocupe singura de copii, sotul ei fiind sergent in armata si fiind deseori plecat in misiuni.

"Mi s-a spus inca de la 17 ani ca nu voi avea niciodata copii, iar acum am trei. Am endometrioza in stadiul patru, stiu ce iad poate fi aceasta boala si ca este incurabila", povesteste Leah.

Recent, Leah a fost spitalizata cu suspiciune de atac cerebral. In martie a suferit un alt atac care a lasat-o fara sensibilitate la picioare. "M-am trezit dimineata si nu imi simteam picioarele. Aveam dureri ingrozitoare si cand am incercat sa ma dau jos din pat m-am prabusit pe podea. Am chemat ambulanta si personalul medical s-a comportat exemplar. Mi-au administrat oxigen si m-au dus la spital. Alta data m-am prabusit in timpul unui eveniment care avea loc in apropiere despital. Inainte de asta durerea m-a doborat la pamant si am fost dusa la spital de tatal meu, iar acolo toata lumea ma intreba cum de fusesem capabila sa merg. Mi s-a spus ca unele dintre organe erau lipite intre ele si lipite de partea din spate a corpului. Mergeam cocosata, dar credeam ca era din cauza durerii. Daca incercam sa ma indrept, simteam ca se rupe ceva in mine", povesteste Leah, care a fost nevoita sa isi ia certificat de handicap din cauza endometriozei si a efectelor pe care aceasta le are asupra corpului ei.

Depresia nu tine cont de fericirea de a deveni mama

Din experientele sale Leah a invatat multe, iar acum vrea sa ajute si alte mame sa faca fata mai usor provocarilor maternitatii. A fondat un grup de sprijin pentru femei insarcinate si care au devenit mame de curand, care functioneaza ca un "sat" pentru toate acele femei care au nevoie de suport, de sfaturi, de intelegere si consolare. Totul a pornit de la traditiile invatate acasa, in Trinidad, unde este un obicei ca femeile dintr-o comunitate sa se adune si sa ajute o femeie care tocmai a adus pe lume un copil: "Poate fi vorba despre ajutor practic, cum ar fi sa ii prepari tincturi, bai cu abur, sa ii faci masaj, sa incerci sa o ajuti sa se vindece mai usor si mai repede dupa nastere, in timp ce ea se concentreaza pe adaptarea la viata de mama. O poti ajuta sa hraneasca bebelusul, sa invete sa il tina in brate si sa aiba grija de acea fiinta mica, la fel ca tine, doar ca plange mult si are nevoie de tine pentru a supravietui".

Ideea grupului de suport a venit dupa ce Leah a cazut in depresie inainte de nasterea Zariei: "Am fost in depresie cand eram mai tanara si am crezut ca am depasit-o, pentru ca sunt o persoana poziva, fac yoga, traiesc intr-un mediu fara chimicale. Am crezut ca nu voi mai suferi vreodata de depresie, dar am gresit".

Multe femei nu realizeaza ca au intrat in depresie, mai ales inainte de nastere. Leah a inteles incotro se indreapta si a discutat cu sotul ei. A inceput terapia si a urmat un curs de terapie cognitiva comportamentala pentru a intelege mai bine prin ce trece, iar apoi a format grupul de sprijin, realizand cat de multe femei au nevoie de asa ceva.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o afectiune dureroasa, care se manifesta prin cresterea endometrului, tesutul care captuseste interiorul uterului, in afara acestuia. Cel mai frecvent afecteaza ovarele, trompele uterine, vaginul si organele din zona pelvina; poate aparea chiar si pe suprafata externa a intestinelor, a ureterelor si a vezicii urinare.

Principalul simptom al endometriozei este durerea in zona pelvina, dar multe femei resimt si crampe puternice in timpul menstruatiei.

Alte simptome semnalate sunt dureri menstruale, dureri in timpul actului sexual, dureri in timpul urinarii, inflamatie, sangerari abundente si infertilitate.

Endometrioza este deseori diagnosticata gresit, iar multe femei o descopera in timpul tratamentelor pentru a ramane insarcinate. Aproximativ jumatate dintre femeile cu endometrioza nu pot ramane insarcinate, iar cele care reusesc sa conceapa un copil au un risc ridicat de avort.

Taguri Endometrioza Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre