Legatura dintre crampele menstruale si fertilitate

/ / Modificat: 2019-01-31
Legatura dintre crampele menstruale si fertilitate

Daca incerci sa ramai insarcinata, s-ar putea sa te intrebi in ce masura crampele menstruale iti pot influenta fertilitatea.

In general, faptul ca suferi de crampe menstruale nu te va impiedica sa ramai insarcinata, insa afectiunea care provoaca crampele menstruale ar putea totusi sa aiba un impact asupra sanselor tale de a deveni mamica.

Ce cauzeaza crampele menstruale

Crampele sunt cauzate de prostaglandina, o substanta chimica care se produce in mod natural si care se regaseste in toate tesuturile organismului uman, inclusiv in uter.

Prostaglandina este foarte importanta deoarece are un rol atat in reducerea inflamatiilor, in reglarea temperaturii corporale, influenteaza cresterea celulelor si optimizeaza dilatarea.

In timpul menstruatiei, prostaglandina face ca musculatura uterului sa se contracte, ceea ce ajuta la eliminarea membranei uterine, iar in timpul nasterii induce contractiile travaliului.

Daca nivelul prostaglandinei din corp este prea mare, atunci este posibil sa ai contractii uterine mai intense.

Atunci cand contractiile uterine sunt foarte puternice, se restrictioneaza temporar oxigenarea unei parti a musculaturii, ceea ce duce la crampe menstruale dureroase.

In general, adolescentele sufera de crampe menstruale mai dureroase decat cele ale femeilor adulte deoarece in adolescenta nivelul din corp al acestei substante chimice este mai ridicat, pe masura ce varsta avanseaza, nivelul scazand si astfel crampele devin mai putin intense ca si durere.

Deasemenea, este posibil ca dupa nastere, chiar daca ai suferit de crampe menstruale foarte dureroase inainte de sarcina, nivelul durerii sa se atenueze considerabil.

Termenul medical pentru durerile menstruale este acela de dismenoree; crampele menstruale cauzate de o activitate normala a prostoglandinei sunt diagnosticate ca fiind dismenoree primara, care nu ar trebui sa aiba nici un impact asupra fertilitatii tale.

Cu toate acestea, crampele menstruale cauzate sau inrautatite de alte afectiuni sau anormalitati ale sistemului reproductiv sunt denumite in termeni medicali dismenoree secundara si aceasta este cea care poate fi asociata cu problemele de fertilitate.

Crampele menstruale severe si fertilitatea

Crampele menstruale intense pot fi cauzate de o serie de afectiuni care au un impact asupra fertilitatii tale; unele dintre aceste afectiuni se dezvolta in timp, pe parcursul mai multor ani, acesta fiind motivul pentru care este posibil sa incepi sa ai crampe menstruale dureroase chiar daca nu ai suferit de ele de la inceput.

Printre posibilele cauze de crampe menstruale anormale cu impact asupra fertilitatii, se numara afectiuni precum:

Endometrioza – daca ai endometrioza, tesutul care de obicei imbraca uterul creste in afara acestuia; se estimeaza ca jumatate dintre femeile infertile sufera de endometrioza si de multe ori aceasta nu este diagnosticata decat dupa ani buni de suferinta.

Fibroza – este o masa anormala de tesut care creste in muschiul neted al uterului si care aproape niciodata nu este canceros. Multe femei nu afla niciodata ca sufera de fibroza, desi uneori ea poate cauza durere, o forma usoara de infertilitate si poate creste sansele unei pierderi spontane de sarcina.

Boala inflamatorie pelviana – este cauzata de o infectie a organelor reproducatoare, care conduce la formarea de tesut cicatrizat; aceasta afectiune este o cauza des intalnita a blocarii trompelor uterine.

Durerea pelviana si fertilitatea

Durerile pelviene se pot produce si atunci cand nu ai menstruatie; unele femei au dureri in perioada de ovulatie, de exemplu, iar acestea pot fi un simptom al endometriozei.

Trebuie sa stii ca nu este normal daca durerile din timpul ovulatiei sunt atat de mari incat te impiedica sa ai relatii intime, de aceea este indicat sa consulti un medic specialist cat mai repede.

Retine ca anumite cauze ale crampelor menstruale pot conduce in final la infertilitate, in special acele afectiuni care se agraveaza in timp si pentru ca tratamentul administrat cat mai devereme este vital, nu ezita sa consulti medicul specialist inca de la primele semne de disconfort.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crampe menstruale

Articole recomandate

Citeste si despre