Fertilizarea in vitro (FIV)

/ / Modificat: 2016-03-23
Fertilizarea in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro este cea mai cunoscuta tehnica de reproducere umana asistata, dar si cea mai folosita in cazul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate. Procedura se refera strict la recoltarea si fecundarea artificiala a ovocitelor cu spermatozoizi, in laborator, in vederea obtinerii embrionului. Pentru finalizarea procedurii si obtinerea sarcinii se apeleaza la embriotransfer, adica la introducerea embrionilor in uter.

Ce este si cand se face fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro, cunoscuta drept FIV, este un tratament posibil pentru infertilitate care necesita recoltarea de ovocite si fertilizarea lor in laborator, cu spermatozoizi. Atat ovocitele, cat si spermatozoizii, pot proveni de la tine si partener, sau de la donatori anonimi de sperma sau de ovule.

FIV-ul este procedura cea mai recomandata in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani, dar poate fi o optiune si pentru cazurile de:

  • obstructie sau blocare a trompelor uterine;
  • tulburari ovulatorii;
  • legarea anterioara a trompelor;

Foto: news.medill.northwestern.edu

Cum se face fertilizarea in vitro?

Un ciclu complet de FIV presupune 5 etape de desfasurare, pe mai multe zile:

Tratament de stimulare hormonala ovariana

In prima faza, medicul iti prescrie un tratament de stimulare hormonala ovariana. Presupune administrarea unor medicamente care ajuta ovarele sa elibere mai multe ovocite la un singur ciclu menstrual (inductie ovulatorie). Dezvoltarea ovocitelor este atent monitorizata cu ajutorul ecografiei.

Recoltarea ovulelor sau ovocitelor

Urmatorul pas este recoltarea ovulelor sau ovocitelor, care se face printr-o procedura numita aspiratie foliculara. Ele sunt extrase printr-o incizie chirurgicala minora, realizata in zona pelvina, in care se introduce un ac lung prin care sunt aspirate ovulele intr-un recipient special.

Colectarea spermei

Colectarea spermei este necesara imediat dupa recoltarea ovulelor. In general, are loc prin ejaculare, de la partener, sau prin dezghetarea unor rezerve achizitionate de la banca de sperma cu donatori anonimi.

Inseminarea

Printr-o procedura numita inseminare, sperma si ovulele sunt plasate in niste incubatoare speciale (medii de cultura) din laborator, in care are loc fecundarea. Medicul urmareste cu atentie procesul fecundarii, iar daca suspecteaza o fertilizare prea lenta, apeleaza la injectie intracitoplasmatica cu sperma (injectarea directa a unui spermatozoid intr-un ovul, in vederea fecundarii lui). Atunci cand ovulul este fertilizat si are loc diviziunea celulara, ovulele sunt considerate embrioni.

Transferul embrionar

In momentul in care ajung la stadiul de embrioni, ei trebuie transferati in uterul tau, pentru a obtine sarcina. Transferul embrionar sau embriotransferul este ultima etapa a fertilizarii in vitro si are loc cam la 2-3 zile de la recoltarea ovocitelor. Medicul alege un numar de embrioni si ii introduce cu ajutorul unui cateter special, dintr-un cauciuc flexibil, prin cervix in uter, unde embrionii din varful cateter-ului vor fi plasati pentru a se incerca obtinerea sarcinii. Medicul plaseaza embrionii in locul cel mai favorabil pentru conceptie, folosindu-se de o ecografie cu ultrasunete.

Dupa realizarea acestor 5 etape specifice FIV-ului, medicul asteapta primele semne de sarcina sau iti face o analiza de sange pentru a constata daca procedura a avut succes sau nu. In cazul in care esueaza, se recurge la un alt ciclu de fertilizare in vitro, dupa o anumita perioada.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilizare in vitro Tratamente infertilitate Embriotransfer Tehnici reproducere umana asistata Reproducere umana asistata Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre