Injectia intracitoplasmatica cu sperma

/ / Modificat: 2016-06-16
Injectia intracitoplasmatica cu sperma

Injectia intracitoplasmatica cu sperma este o tehnica de reproducere umana asistata utilizata pentru a ajuta cuplurile cu probleme de fertilitate sa conceapa copii. Ea se foloseste in special in cuplurile afectate de infertilitate masculina si implica injectarea directa a spermatozoizilor in ovulul maturizat in prealabil prin proceduri de fertilizare in vitro.

Cand este recomandata injectia intracitoplasmatica cu sperma?

Aceasta tehnica este una dintre optiunile din care ai de ales atunci cand cuplul tau este diagnosticat cu infertilitate. Medicii o recomanda in special in cazurile in care partea masculina a cuplului este cea afectata de factori de infertilitate. Problemele pe linie masculina care se preteaza acestei metode de fertilizare sunt in special cele legate de sperma:

  • numar mic de spermatozoizi;
  • motilitate scazuta a spermatozoizilor;
  • calitate scazuta a spermei etc.


Azoospermia
este un alt diagnostic care v-ar putea indruma spre realizarea acestui tip de fertilizare artificiala, in vederea conceperii bebelusului. Este o conditie medicala in care nu exista sperma sau spermatoizi in lichidul seminal ejaculat. Medicii trebuie sa preleveze spermatozoizii prin tehnici speciale si apoi sa ii injecteze in ovulul pregatit in laborator, pentru ca mai apoi sa aiba loc embriotransferul in uterul tau.
probleme_fertilitate_cuplu

Foto: everydayhomeincome.com

Cum se face injectia?

In realizarea injectiei intracitoplasmatice cu sperma se urmeaza cativa pasi esentiali:

  • ovulul matur (obtinut in urma procedurilor de fertilizare in vitro) este prins cu ajutorul unei pipete specializate;
  • medicii imobilizeaza mai multi spermatozoizi si cu ajutorul unui ac special si foarte ascutit aleg doar unul pentru fertilizare;
  • spermatozoidul este introdus cu foarte mare atentie prin suprafata ovulului in citoplasma; asadar, sperma este injectata direct in citoplasma in vederea fertilizarii, iar acul este indepartat apoi cu mare grija;
  • ovulele sunt verificate a doua zi de la injectare pentru se urmari semnele evidente ale fertilizarii;


Atunci cand are loc fertilizarea si injectarea este un succes, ultimul pas este transferarea embrionului format in uterul tau. Dupa aceea, se asteapta primele semne si simptome ale sarcinii.

Specialistul in fertilitate iti poate recomanda analize de sange sau o ecografie pentru a determina daca implantarea a avut succes si s-a obtinut sarcina.
infertilitate_masculina

Ce riscuri exista in cazul injectiei intracitoplasmatice cu sperma?

Exista suspiciuni legate de riscul crescut de defecte de amprentare la bebelusii nascuti in urma acestei proceduri de inseminare (amprentarea este exprimarea diferentiata a genelor in functie de originea lor parentala). In functie de cine este transmis acest material genetic defectuos, defectele se diferentiaza in sindrom Prader-Willi (pe cale paterna) sau Angelman (pe cale materna). Chiar si asa, cazurile in care pot aparea complicatii sunt extrem de rare, iar medicii inca nu au reusit sa demonstreze faptul ca procedura in sine ar influenta aparitia defectelor.

Medicii recomanda realizarea acestei tehnici cam in 75% dintre cazurile de infertilitate pe cale masculina, iar sansele de reusita ale acestei proceduri se incadreaza undeva intre 20 si 25%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilizare in vitro Infertilitate cuplu Calitate sperma Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre