Crioconservarea spermei

/ / Modificat: 2011-12-21
Crioconservarea spermei

Crioconservarea spermei este o procedura des folosita, de congelare a spermei, pentru asigurarea fertilitatii barbatilor pe termen lung. Se apeleaza la ea in situatii speciale, cum ar fi barbatii care se afla la risc si sufera de anumite afectiuni ce pot pune in pericol calitatea spermei. Acestia prefera sa isi conserve sperma inainte de a fi afectata de tratamente sau alte interventii terapeutice. Lichidul seminal se recolteaza si stocheaza in conditii speciale de congelare timp de mai multi ani, folosindu-se apoi in scopul conceperii unui copil.

Cand apeleaza barbatul la crioconservarea spermei?

Criconservarea sau congelarea spermei este o metoda de prezervare a calitatii ei pe care o folosesc barbatii care sunt expusi unui risc mare de infertilitate in viitor:

  • in cazul in care sufera de anumite boli care-i pun fertilitatea in pericol, pe termen lung;
  • inaintea unor tratamente (radioterapie, chimioterapie) care afecteaza calitatea spermei;
  • in situatia in care se hotaraste sa faca o vasectomie, dar pastreaza optiunea de a mai concepe copii in viitor;
  • inainte de a suferi anumite interventii chirurgicale la nivel prostatic sau testicular;
  • cand are o profesie in care se expune zilnic la toxine si radiatii, care afecteaza pe termen lung fertilitatea;
  • in cazul in care vrea sa fie donator pentru banci de sperma.

Foto: isisrfc.com

Cum se face crioconservarea si cat este viabila dupa congelare?

Crioconservarea presupune colectarea si depozitarea spermei la rece, in congelatoare speciale care respecta anumite conditii, in vederea asigurarii viabilitatii ei dupa decongelare.

Specialistii sustin ca sperma umana poate fi congelata foarte multi ani la rand, cea mai lunga perioada de conservare a spermatozoizilor prin criogenie fiind de 21 de ani. Sperma era perfect viabila si functionala dupa aceasta perioada.

Cel mai comun crioprotector (agent de protejare folosit in prezervarea celulelor reproducatoare) este glicerolul, la care se mai adauga si alte substante aditionale (zaharoza, di sau trizaharide). Mediul crioprotector poate fi suplimentat si cu galbenus de ou sau lecitina de soia. Ambele substante ajuta in prezervarea spermei, fara a pune in vreun fel in pericol motilitatea, morfologia sau integritatea ei.

Materialul seminal colectat si testat in prealabil de afectiuni si anomalii este congelat cu ajutorul unei metode de racire lenta si controlat intr-un congelator biologic programabil. In acest fel, se obtine o rata de inghet scazuta.

In timpul racirii, celulele se deshidrateaza. Atunci cand inghetarea ajunge la -35 de grade Celsius, specialistii trec la o racire brusca a lichidului seminal prin introducerea in nitrogen lichid la -196 de grade Celsius. Ei raman depozitati in nitrogen pana la momentul la care se doreste dezghetarea si fertilizarea in vitro sau alte tehnici de reproducere umana asistata, prin care sa se conceapa un bebelus.

Care sunt riscurile la copiii nascuti prin reproducere umana asistata cu sperma congelata?

Se pare ca nu exista nicio diferenta intre rata nasterilor de bebelusi cu malformatii congenitale conceputi pe cale naturala si cei conceputi prin tehnici de reproducere umana asistata, la care s-a folosit sperma congelata. In cazul in care sperma care este selectata pentru crioprezervare este analizata, testata si este sanatoasa, ea isi va pastra acealeasi calitati si la momentul dezghetarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recoltare sperma Fertilizare in vitro Tehnici reproducere umana asistata Infertilitate barbati Fertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre