Tehnici de reproducere umana asistata

/ / Modificat: 2014-09-29
Tehnici de reproducere umana asistata

Tehnicile de reproducere umana asistata, abreviate ART, se refera la un cumul de metode medicale la care apeleaza cuplurile care se confrunta cu dificultati in conceperea unui copil. Procedurile utilizate in medicina moderna pentru sprijinul functiei reproducatoare presupun, in principal, recoltarea ovulelor de la femeile care isi doresc sa devina mamici si punerea lor in contact cu spermatozoizii, astfel incat sa se intoarca in pantecul pacientei fecundate.

fertilizarea_in_vitro

Iata care sunt principalele tehnici de reproducere asistata si care sunt principiile dupa care ele functioneaza.

Metodele de sustinere a conceptiei pot fi artificiale sau semiartificiale si pot utiliza celule reproducatoare (gameti) recoltate de la cuplul dornic sa aduca pe lume un bebelus sau de la un donator. Fertilizarea asistata se poate desfasura in organismul femeii (intrauterin) sau in laborator (in vitro). In prezent, nasterile de feti sanatosi, rezultate din tehnici de reproducere asistata, sunt mult mai frecvente decat erau cu 10-15 ani in urma.

Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului

Prescurtata ICSI, aceasta tehnica de reproducere umana asistata consta in injectarea unui singur spermatozoid in ovulul prelevat din organismul femeii, sub control microscopic, cu ajutorul unor instrumente speciale (micropipete si microinjectoare).

probleme-fertilitate-cuplu

Procedura este utilizata de regula in cazurile de infertilitate masculina, cand motilitatea spermatozoizilor este scazuta sau acestia nu pot penetra ovulul in mod natural. In urma fertilizarii pe aceasta cale, produsul de conceptie este implantat in uter.

Inseminarea artificiala

Cea mai accesibila tehnica de reproducere asistata este inseminarea artificiala, utila in situatiile mai putin complicate. Se poate face prin introducerea spermei direct in cervix (inseminare intracervicala) sau in uter (inseminare intrauterina). Procedura functioneaza optim cand mucusul cervical nu poate asimila celulele reproducatoare, cand este nevoie de un donator, cand numarul de spermatozoizi este foarte mic sau cand exista o incompatibilitate chimica intre parteneri.

Fertilizarea in vitro

Tehnica fertilizarii in vitro presupune punerea in contact a celulelor de reproducere in afara uterului si devine necesara atunci cand celelalte metode au esuat. Procesul urmareste stimularea ovulatiei pe cale hormonala, prelevarea ovulului si plasarea lui intr-un mediu fluid special, unde sa poata fi fertilizat de spermatozoizi. Ovulul fecundat este implantat apoi in uter, pentru dezvoltarea sarcinii.

Maturatia in vitro

O noua metoda de reproducere asistata este maturatia in vitro si se bazeaza pe maturarea (maturizarea) foliculilor ovarieni in exteriorul organismului. Acestia sunt recoltati cu cateva zile inainte de ovulatie (in etapa de folicul antral) si "ajutati" sa produca ovule viabile.

Transferul de blastocisti

Transferul de blastocisti foloseste implantarea intrauterina a blastocistilor (embrioni dezvoltati, cu varsta de 5 zile), care ajung in acest stadiu avansat in mediul fluid al laboratorului. Procedura devine tot mai populara, mai ales pentru ca rata de succes este de aproximativ 36%.

Transferul ooplasmatic

Aflata inca in stadiul de experiment, aceasta tehnica utilizeaza ovulul viitoarei mame, ovulul unei donatoare si sperma. Materialul genetic al ovulului donat este combinat cu spermatozoizii si pus apoi in contact cu ovulul femeii care va duce sarcina. Nu se cunosc efectele si complicatiile posibile, procedura fiind deocamdata in stadiul de experiment.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reproducere umana asistata Tehnici reproducere umana asistata Fertilizare artificiala

Articole recomandate

Citeste si despre