Cauzele infertilitatii la barbati

/ / Modificat: 2012-10-10
Cauzele infertilitatii la barbati

In aproape 30% dintre cazurile de infertilitate in cuplu, barbatii sunt cei responsabili pentru imposibilitatea de a concepe bebelusi. Chiar daca se considera ca infertilitatea este o problema care apare mai des la femei, specialistii au descoperit ca tot mai multi barbati se confrunta cu probleme care le afecteaza capacitatea de a procrea. Iata care sunt cele mai frecvente, dar si nebanuite, cauze ale infertilitatii masculine!

Varicocelul

Varicocelul este o boala care se caracterizeaza prin dilatatia varicoasa a venelor testiculelor. Unul dintre simptomele acestei afectiuni frecvente la barbati este cresterea temperaturii la nivelul testiculelor, care afecteaza productia de sperma si determina infertilitatea.

Este o afectiune care se trateaza chirurgical, iar rata de succes pentru obtinerea sarcinii este de 43% in primul an dupa tratament, si 69% in primii doi ani postinterventie.

Blocarea ductelor spermatice (ejaculatorii)

Blocarea ductelor spermatice este o alta cauza a infertilitatii masculine. Nu este foarte frecvent intalnita in randul barbatilor, dar, daca apare, impiedica sperma sa ajunga la ovulul femeii si sa il fecundeze, pentru a obtine sarcina.

Afectiunea este asimptomatica si se diagnosticheaza doar in urma unui control medical amanuntit. Se trateaza prin interventie chirurgicala pentru deblocarea canalelor si are o rata de succes destul de crescuta.

Probleme legate de sperma

Infertilitatea masculina apare cel mai frecvent din cauza problemelor spermei. Daca barbatul ejaculeaza prea putina sperma, viteza spermatozoizilor este prea mica sau "inotatorii" au forme anormale, atunci barbatul prezinta mari dificultati in a concepe copii.

Problemele care apar la nivelul lichidului seminal pot fi tratate cu ajutorul tratamentelor medicale pentru fertilitate. Daca nu au succes, se apeleaza la tehnici de reproducere umana asistata pentru a se incerca obtinerea unei sarcini (inseminare artificiala, injectie intracitoplasmatica cu sperma etc.). In cadrul acestor tehnici, medicii selecteaza doar spermatozoizii viabili pentru sarcina, pe care-i injecteaza direct in ovule sau in uterul femeii, pentru a favoriza obtinerea sarcinii.

Disfunctiile erectile

Disfunctiile erectile sunt printre primele cauze ale infertilitatii la barbati. In aceasta categorie intra ejacularea precoce sau imposibilitatea de a mentine o erectie.

In astfel de cazuri, este important sa se investigheze cauzele care stau la baza problemei, care pot fi de natura medicala sau psihologica, si sa se trateze in functie de acestea.

Dusurile fierbinti, tinerea laptopului in brate

Atat dusurile sau baile fierbinti, cat si mentinerea frecventa si indelungata a laptopului sau altor surse de caldura in brate, pot cauza probleme de fertilitate la barbati.

Atunci cand testiculele sunt supuse unor surse de caldura puternice si prelungite, functiile lor sunt afectate. Apar probleme de producere si ejaculare a spermei, dar si afectiuni ale lichidului seminal, care pot impiedica conceptia.

Mersul frecvent pe bicicleta

Mersul frecvent pe bicicleta poate afecta capacitatea de a procrea a unui barbat. Se pare ca in timpul mersului, din cauza ca temperatura de la nivelul testiculelor creste si acestea sunt presate cand stai in sa, exista riscul ca functiile lor sa fie afectate.

Specialistii sustin ca un barbat care merge in jur de 1-2 ore zilnic cu bicicleta este supus unui risc foarte crescut de a suferi de probleme cu testiculele si ejacularea.

Este important sa se reduca timpul dedicat ciclismului, sa se poarte imbracaminte adecvata si sa se opteze pentru o bicicleta cu o sa moale si confortabila.

Tigarile, alcoolul, lipsa de odihna

Si stilul de viata isi pune foarte mult amprenta asupra fertilitatii barbatilor. Fumatul, alcoolul, drogurile si noptile nedormite afecteaza calitatea si cantitatea spermei si pun in pericol sansele de a concepe un copil.

Mai cunosti si alte cauze ale infertilitatii masculine? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze infertilitate barbati Infertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre