8 teste pentru analiza lichidului seminal

/ / Modificat: 2016-06-16 11:45:25

Testele pentru analizarea lichidului seminal sunt esentiale pentru stabilirea fertilitatii la barbati. Sunt printre primele analize recomandate la barbati atunci cand exista suspiciunea ca acestia nu pot concepe copii. Descopera testele la care este supus lichidul seminal al barbatilor si care sunt rezultatele normale sau care atesta ca sunt fertili!

analize-laborator

8 teste pentru analizarea spermei

Afectiunile spermei sau lichidului seminal reprezinta principala cauza a infertilitatii la barbati. Acestea pot fi identificate cel mai usor prin realizarea unor teste de laborator, in care lichidul seminal recoltat este supus unor investigatii speciale.  

Volumul spermei

Volumul spermei este una dintre caracteristicile spermei pe care le urmaresc medicii atunci cand analizeaza materialul seminal. Se urmareste masurarea volumului de material seminal de la o singura ejaculare.

Rezultate normale: 2-5 ml per ejaculare

Timpul de lichefiere

La momentul ejacularii, sperma are o consistenta groasa, insa in aproximativ 20 de minute devine lichida. Timpul de lichefiere reprezinta un indicator important al starii de sanatate a barbatului si a capacitatii lui de reproducere.

Rezultate normale: 20-30 de minute dupa colectare (daca dureaza mai mult, medicii vor suspecta o posibila infectie)

Cantitatea sau numarul de spermatozoizi

Spermograma cuprinde, pe langa testarea motilitatii, morfologiei, fructozei din sperma, si masurarea cantitatii sau numarului de spermatozoizi care exista intr-un mililitru de lichid seminal.

Rezultate normale: 20 de milioane de spermatozoizi per ml de lichid seminal/ 0 spermatozoizi in cazul in care barbatul a suferit o vasectomie.

De obicei, se considera ca daca rezultatele analizei sunt sub aceasta valoare, barbatul este infertil. Insa medicii sustin ca nu este complet infertil. Au existat si cazuri de barbati cu mai putin de un milion de spermatozoizi/ml de lichid seminal care au reusit sa devina tatici. Insa cu cat rezultatele indica valori mai mici, cu atat sansele de a concepe sunt mai reduse.

Morfologia spermatozoizilor

Testul urmareste identificarea numarului de spermatozoizi din lichidul seminal care au o forma sau structura normala.

Rezultate normale: mai mult de 30% din numarul total de spermatozoizi au forma sau aspect normal.

Motilitatea spermatozoizilor

Motilitatea urmareste depistarea numarului de spermatozoizi care se deplaseaza in lichidul seminal.


Rezultate normale: peste 50% din spermatozoizi sunt in miscare  

Nivelul de pH din lichidul seminal

Prin testarea nivelului pH, medicii incearca sa identifice aciditatea (pH jos) sau alcalinitatea spermei (pH mare).

Rezultate normale: 7.1 - 8.0  

Concentratia de leucocite din lichidul seminal

Sperma unui barbat sanatos clinic nu ar trebui sa contina leucocite sau celule albe. Daca medicii descopera prezenta acestora, inseamna ca exista o infectie sau problema si ca fertilitatea este afectata.  

Nivelul de fructoza din lichidul seminal

Fructoza ese un tip de zahar care se regaseste in mod normal in sperma si care are rolul de a genera energie pentru spermatozoizi.

Rezultate normale: minimun 300 mg/ml de sperma

Cum se recolteaza mostra de lichid seminal?

Pentru analiza lichidului seminal, medicul are nevoie de o mostra de sperma. Barbatul supus evaluarii medicale este pus sa ejaculeze lichidul seminal intr-un recipient steril.

Exista mai multe moduri in care poate avea loc recoltarea mostrei de lichid seminal:

  • intr-o incapere privata a spitalului, unde pacientului i se ofera un recipient si mai multe stimulente pentru a facilita erectia si ejacularea (de exemplu, filme si reviste pornografice);
  •  in propria locuinta, prin masturbare si ejaculare intr-un recipient cumparat de la farmacie; metoda este eficienta doar daca barbatul sta aproape de spital, deoarece trebuie adusa la medic, pentru analiza, in maximum 30 de minute de la recoltare;
  • in timpul contactului sexual, prin retragerea penisului din vagin exact inainte de ejaculare (coitus interruptus) sau prin ejacularea intr-un prezervativ steril, atent curatat in prealabil de urme de lubrifiant sau pudra, care ar putea influenta rezultatele testelor.

Ce alte tipuri de analize pentru fertilitatea barbatilor mai cunosti? Partenerul tau a fost nevoit sa faca spermograma inainte sa concepeti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Spermograma Fertilitate barbati Infertilitate barbati Cauze infertilitate

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre