Alaptezi? Ce alimente trebuie sa incluzi NEAPARAT in dieta, pentru sanatatea ta si a bebelusului tau

/ / Modificat: 2018-12-14
Alaptezi? Ce alimente trebuie sa incluzi NEAPARAT in dieta, pentru sanatatea ta si a bebelusului tau

In primele sase luni dupa nastere se recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor, toate cerintele nutritive ale copilului fiind asigurate de mama! De aceea, alimentatia sanatoasa este atat de importanta!

 
Ceea ce mananci in timpul perioadei de alaptare determina continutul de energie, proteine, nutrienti si vitamine din laptele matern. In plus, unele minerale si vitamine sunt necesare pentru procesele corporale, cum ar fi vindecarea ranilor (de exemplu, vitamina C si zinc).

Cerintele nutritionale in timpul alaptarii sunt ridicate si pot avea un impact negativ atat asupra ta, cat si asupra copilului tau, daca acestea nu sunt indeplinite. Dieta zilnica va fi adecvata, cu conditia ca selectia si prepararea sa fie corecte.


Cerinte energetice si nutritive in timpul alaptarii

Necesitatile nutritionale in timpul alaptarii sunt crescute, ca raspuns la productia de lapte matern. Referirea nu se face la a manca mai mult, ci la a manca conform nevoilor in perioada alaptarii care trebuie sa indeplineasca cerintele copilului si ale mamei. O mamica in perioada alaptarii arde in jur de 500 calorii/zi, o cantitate extrem de mare de energie.


Numar suplimentar de calorii 

Un supliment de 500 kcal pentru primele sase luni si 400 kcal in urmatoarele sase luni sunt necesare pentru o mama care alapteaza. Acest lucru poate fi intampinat prin consumarea, de exemplu, a unui numar suplimentar de cereale sau grasimi bune.  In medie, 100 ml de lapte uman ofera 70 kcal de energie. In primele sase luni dupa nastere, 750 ml lapte matern este produs zilnic. Daca cererea suplimentara de energie nu este satisfacuta din surse dietetice, atunci vor fi folosite depozitele de grasimi rezervate.

Atentie la proteine!  

Cresterea necesarului de proteine (carne, peste, oua si lactate) ​​in timpul alaptarii este minima in comparatie cu cea a energiei. Cu toate acestea, daca aportul de energie este scazut, proteinele vor fi utilizate pentru producerea de energie. Cerintele suplimentare de proteine ​​in timpul alaptarii pot fi satisfacute consumand alimente bogate in proteine ​​(de exemplu, un ou sau 25 g de branza sau 175 g de lapte).
In perioada colicilor digestive s-a observant ca limitarea lactatelor pana la scoaterea lor din alimentatia mamei a avut efecte de diminuare a colicilor bebelusilor.Daca nu consumi o cantitate suficienta de proteine, atunci cantitatea de cazeina din laptele tau poate fi redusa.

Proteina din cazeina este o componenta importanta a laptelui matern si te ajuta sa oferi copilului calciu si fosfat. De asemenea, ajuta in procesul de digestie. Rezistenta la insulina este modulata de calitatea proteinei, mai degraba decat de cantitate. Proteinele derivate din peste ar putea avea cele mai importante efecte asupra sensibilitatii la insulina.Adaosul de anumite substante nutritive (de exemplu, vitaminele C, A, tiamina, riboflavina, B6, B12, iod si seleniu) se reflecta in compozitia laptelui matern. Copiii nou-nascuti au cantitati foarte mici din acesti nutrienti specifici si astfel se bazeaza pe laptele matern pentru o aprovizionare adecvata. Surse bune de iod sunt fructele de mare si sarea iodata. 

Pe de alta parte, substantele nutritive din laptele matern, cum ar fi zincul, fierul, acidul folic, vitamina D, calciu si cuprul nu sunt afectate de ceea ce mananci. Nivelurile acestor nutrienti in laptele uman sunt constante, in ciuda variatiilor in dieta mamei sau in depozitele corporale.

Aportul alimentar si suplimentar al acestor nutrienti in timpul alaptarii aduc in plus alaptarii.Calciul este esential in timpul alaptarii, deoarece este necesar pentru productia de lapte. Un aport de 1.000 mg calciu pe zi este necesar in primele sase luni dupa nastere. Unii pesti pot contine niveluri ridicate de substante nocive, cum ar fi mercurul. Din moment ce mercurul apare in mod natural in mediul inconjurator, toti pestii contin o anumita cantitate din acest element.

Din fericire, pestii din apele australiene contin, in general, niveluri foarte scazute de mercur, dar femeile care alapteaza inca mai trebuie sa fie constiente de potentialul ca acest element toxic sa fie transmis copilului prin intermediul laptelui lor.Cresterea suplimentara a calciului in timpul sarcinii si alaptarii nu este necesara la femeile a caror dieta obisnuita este bogata in  surse bune de calciu.

Legumele si cerealele 

Legumele si cerealele joaca un rol important in digestia mamei, dar si in furnizarea de vitamine suport pentru procesul alaptarii.Fierul participa esential la preluarea si asimilarea oxigenului, la anumite functiuni specific celulare si, in general, la intregul metabolism uman. Surse de fier includ lintea, mazarea, legumele cu frunze verde inchis. 

Pentru a ajuta corpul sa asimileze mai bine fierul, consuma alimente bogate in vitamina C, cum sunt fructele. Ne aflam in sezonul cu cele mai bogate fructe in vitamina C – citricele. Proteinele se regasesc si in surse vegetale cum sunt produsele din soia si leguminoasele, lintea, nucile, semintele si cerealele integrale. Sursele vegetale de calciu includ in primul rand legumele cu frunze verzi.

Lucruri de evitat in timpul alaptarii

Redu aportul de cafeina.Nu folosi droguri.Alcoolul si fumatul trebuie evitate. Ele pot face ca bebelusul sa se simta somnoros, nervos si iritabil.Rezista tentatiei de a pierde in greutate prin dieta sau medicamente.

Tips

Bea apa, lapte vegetal si manca fructe de cate ori simti nevoia.Trebuie sa manci sanatos decat de obicei pentru a completa energia pierduta prin alaptare.Energia este esentiala, asa ca manca in mod regulat pentru a mari consumul de alimente si pentru a-ti satisface toate nevoile nutritionale.

Pastreaza cantitatea de alimente goale (dulciuri, prajeli, fast-food etc.) pe baza de calorii la minim si manca mai multe alimente bogate in nutrienti.Planifica-ti bine mesele si foloseste piramida alimentara ca ghid in selectarea alimentelor zilnice. Obligatoriu include in dieta o multime de fructe proaspete, legume,  peste, carne alba si rosie, nuci, cereale integrale, orez prefiert, fasole si linte, oua si lactate de buna calitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre