Importanta masajului pentru familiile cu copii adoptati

/ / Modificat: 2012-11-20
Importanta masajului pentru familiile cu copii adoptati

Multe familii, inainte sa adopte, si chiar dupa, sunt preocupate de problema atasamentului dintre ei si copil. Reprezinta intr-adevar un aspect extrem de important, si trebuie tratat cu seriozitate.

Studiile in domeniu au demonstrat ca atasamentul se poate forma cu succes in cadrul acestor familii, la fel ca si in cadrul celor cu copii biologici. Acest proces poate dura putin mai mult timp, si se realizeaza mai usor in primii trei ani de viata ai copilului, insa nu trebuie sa ne temem ca nu se va intampla.

Parintii adoptivi trebuie sa isi acorde timp si lor si copiilor pentru a se forma o relatie stransa intre ei. Stabilirea unor reguli clare si a unei rutine zilnice va ajuta copiii sa se simta mai confortabil, vor sti la ce sa se astepte si ceea ce se doreste de la ei.

Atunci cand masajul pentru copii devine o rutina in viata familiei, acesta ii poate ajuta, oferind, pe langa beneficiile fizice, si fortificarea relatiei si formarea atasamentului. Contactul vizual, atingerea plina de iubire, tonul bland al vocii ii spun copilului ca este apreciat, iubit si acceptat. Prin masaj, parintii devin mai atenti la nevoile micutului, la ceea ce este ca si personalitate, la modalitatile lui de a comunica, si astfel ii pot raspunde intr-un mod iubitor, echilibrat, sanatos. Constientizarea de catre copil a faptului ca este demn de o iubire neconditionata ii va reduce nivelul de anxietate si il va determina sa comunice mai usor, sa acorde intreaga sa incredere celor din jur, precum si iubirea lui neconditionata.

Un aspect extrem de important atunci cand ne hotaram sa masam un copil, si in special unul de varsta mai mare, este sa ii respectam dreptul la intimitate. Nu il obligati sa se dezbrace daca nu doreste acest lucru. Lasati-l sa aleaga ce haine pastraza pe el, indiferent de sexul copilului.

Este posibil chiar ca, la inceput, sa nici nu fie de acord cu masajul. In calitate de parinti, trebuie sa ii respectati dorinta. Puteti sa ii faceti masaj numai dupa ce aveti acordul copilului si dupa ce stabiliti impreuna conditiile.

Pentru a face din masaj o experienta cat mai placuta, puteti apela la muzica in surdina sau la o ambianta mai speciala, fara a exagera cu mirosurile puternice. E bine sa mirosim cat mai natural si noi si copiii, mai ales in cazul bebelusilor.

Mirela Dragota

Instructor de masaj pentru bebelusi

www.masajbebe.ro

http://www.facebook.com/masajbebe

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masaj bebelusi Adoptie copil Ingrijire copii adoptati

Articole recomandate

Citeste si despre