Laptele de crestere este baza nutritiei sanatoase dupa varsta de 1 an

/ / Modificat: 2015-03-19
Laptele de crestere este baza nutritiei sanatoase dupa varsta de 1 an

Primele 1.000 de zile, de la inceputul sarcinii si pana la varsta de 2 ani, sunt definitorii pentru dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult. 

Asigurarea unei nutritii de calitate pentru mamele, sugarii si copiii mici din zilele noastre, constituie fundatia pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a viitoarelor generatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand, in paralel, si alaptarea cat mai mult timp posibil. Nestle sustine aceasta recomandare.

"Laptele matern reprezinta alimentul ideal pentru sugar pana la 6 luni, continand toti nutrientii necesari pentru o crestere armonioasa si dezvoltare optima a copilului. Alimentatia naturala asigura un sistem imunitar sanatos si il protejeaza fata de infectii sau raceli. Statisticile arata ca aproximativ 95-98% dintre mame isi pot alapta cu succes copilul, insa trebuie sustinute atat de familie, cat si de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de pret dar pe care il pot oferi copilului lor", declara dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog, Spitalul Sanador.

Dr_Cornelia_Preda_1

Copiii cu varsta intre 1 si 3 ani au nevoi nutritionale mult mai mari decat adultii pe kg/corp, pentru ca au un ritm de crestere mai accelerat. In acelasi timp, stomacul lor este mic, reprezentand 20% din capacitatea gastrica a adultului

La 1 an, copiii au nevoie de 4 ori mai mult fier si de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A si vitamina C decat un adult. Cel mai bun exemplu este laptele: dupa varsta de 1 an, atunci cand nu mai primesc lapte matern, copiii au nevoie de un lapte de crestere potrivit varstei, care sa le asigure, la fiecare masa, necesarul de minerale si vitamine, nu un lapte care sa le ingreuneze digestia; multi parinti fac greseala de a include in meniul copiilor acelasi lapte pe care il consuma intreaga familie.

Dana Rogoz

"Principalul obiectiv al unui parinte este sa creasca un copil sanatos si sa ii formeze cele mai corecte deprinderi alimentare, inca din primele 1000 de zile. Am pus mare pret pe alaptare, iar Vlad a fost alaptat pana la 6 luni exclusiv. Dar acum ca a implinit un an, trecem printr-un proces natural de intarcare si am fost nevoita, astfel, sa aleg un lapte de crestere care sa fie adaptat varstei, care sa-i asigure toate vitaminele si mineralele de care are nevoie si care sa ii placa lui Vladut", povesteste Dana Rogoz, invitat special.

Dupa varsta de 1 an, atunci cand alaptarea nu mai este posibila, laptele de crestere ramane un aliment de baza in hrana copilului, specialistii recomandand 400 – 500 ml zilnic.  

Dr Mihaela Oros

"Doua mese a cate 250 ml de lapte de crestere asigura copiilor 70% din necesarul zilnic de calciu si zinc si peste 60% din necesarul zilnic de fier. Acest lucru este diferit in cazul copiilor la care cele 2 mese sunt reprezentate de laptele de vaca, necesitand suplimentarea cu  fier, zinc sau calciu pentru un aport nutritional complet. Laptele de crestere contine deja toate vitaminele si mineralele necesare celor mici pentru o dezvoltare armonioasa", declara dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover.

Alimentatia necorespunzatoare in primii ani de viata poate conduce la aparitia obezitatii, a anemiei feriprive sau a deficientelor de calciu si vitamina D, cele mai intalnite probleme nutritionale in randul copiilor si care, netratate, se pot reflecta in starea de sanatate a viitorului adult.

"O cauza importanta a obezitatii este excesul de proteine, in primii ani de viata, peste nivelul optim pentru crestere, producandu-se modificari in organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentatiei si hrana neadecvata varstei (cum ar fi laptele cu un continut mare de proteine de slaba calitate) sunt factori de risc in dezvoltarea obezitatii", completeaza  dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover.

Laptele de crestere ofera copiilor baza nutritionala de care au nevoie pentru a trece cu succes de la varsta de sugar la cea de copil mic. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre