Sanatate prin sport

/ / Modificat: 2013-03-30
Sanatate prin sport

Aer, soare si sport

La varsta scolara nu permiteti copilului sa-si petreaca sarbatorile si timpul liber intre masa de lucru si televizor. Organizati lucrul in asa fel ca temele si lectiile sa nu ia mult timp. La nevoie, daca observati ca "nu reuseste", consultati-va cu medicul si gasiti o solutie. Se spune ca cei tari la gimnastica nu sunt in mod obligatoriu genii, opinie total gresita. Nici cei tari la teme, palizi si plapanzi, primii in clasa lor, nu vor fi negresit cei care vor reusi in mod stralucit in viata!

Medicii constata ca salturile in talie se fac in vara sau dupa o vacanta petrecuta la munte, chiar in lunile de iarna. Sportul, alimentatia, soarele si razele ultraviolete au un rol important.

Aerul, lumina si soarele sunt de neinlocuit.

Este necesara o buna respiratie. Este indispensabil ca un copil sa invete sa respire bine. Desigur respiratia este un act automat, dar se poate perfectiona treptat prin exercitiu.

Copilul care respira prost are umerii ingusti, toracele stramt, gura deschisa, fata palida si este nervos. 

Copilul care respira bine este calm, are pieptul si umerii largi, iar fata este rumena, invatand pe copil sa respire pe nas, se evita o mare parte din guturaiuri, angine, "gripe" si alte boli ale nasului si gatului.

Cand un copil respira pe gura aerul rece, umed sau uscat intra cu brutalitate si patrunde direct in plamani. Cand este inspirat prin nas este asanat, uscat sau umidificat, incalzit sau racorit si debarasat de praf care este retinut de firisoarele de par ale nasului.

Copilul respira rau fie dintr-o obisnuinta fie din alte cauze ca: vegetatii adenoide, amigdale infectate, deviatie de sept nazal, alergii, anomalii ale dintilor sau maxilarelor.

Copilul se ofileste cand este privat de aer, de soare, de miscare, condamnat sa stea inchis in casa, la o viata sedentara. El trebuie deprins sa iubeasca aerul, apa, miscarea, eforturile, exercitiile fizice.

Insuficienta respiratorie este considerata ca o "boala profesionala a scolarului". Aceasta boala ii atinge pe 80% dintre ei. Pentru prevenire se recomanda: "Sa ia aer!" in fiecare zi, la iesirea din clasa este bine ca elevul sa mearga putin pe jos. Aceasta valoreaza de 10 ori mai mult decat daca foloseste autobuzul; scolarul are nevoie de cel putin 1/4 de ora de destindere dupa imobilitatea din clasa cu aer poluat.

Daca la scoala orele de educatie fizica se fac in aer liber, nu trebuie "scutit" sub nici un pretext. Cocolosind copilul prea mult, nu-i facem un serviciu, el va deveni mai rasfatat si mai fragil. Daca scoala nu a prevazut ceva, parintii (de recomandat tatal) vor face cel putin o data pe saptamana impreuna cu el o plimbare mai lunga.

Drumetia prin padure, contactul cu natura sunt adevarate cure de relaxare si de infrumusetare. In vacanta, cat mai mult in aer liber. Daca parintii nu pot sa plece cu copilul, ei nu trebuie sa ezite sa-1 trimita in tabere de vacanta sau intr-o gospodarie rurala, la rude sau prieteni, atat vara, cat si iarna.

Educatia fizica

Administrarea activitatilor sportive in raport cu nevoia de miscare

Se alege un sport care-i educa respiratia. Daca scolarul are dificultati respiratorii, parintii se vor consulta cu medicul si cu profesorul de educatie fizica.

In ceea ce priveste baile  de aer, se stie ca pielea este si un organ de respiratie.  Prin miile de pori ea absoarbe aerul si elimina otravuri. Pentru ca pielea sa respire, un copil nu trebuie infofolit. Baia de aer este tot asa de binefacatoare, ca si baia de soare sau baia in apa. Vara, trebuie imbracat cat mai sumar; pielea va fi lasata cat mai mult posibil in contact cu aerul.

Purtarea de pantaloni lungi de baieti si mai ales de fete este o greseala. In timpul iernii se va purta imbracaminte larga, care lasa sa circule aerul.

Atentie mare la nevoia copilului de a dormi. Activitatea scolara nu trebuie sa se faca pe seama timpului de stat in pat. Orele de somn trebuie respectate cu strictete. Nu este permis ca un copil sa se culce tarziu din cauza lectiilor, televizorului sau unor seri incarcate ale familiei. Pana la 10 ani copilul are nevoie de cel putin 10 ore de somn de noapte. Nu se va incalca aceasta recomandatie!

Nevoia de miscare

Organismul copilului are nevoie de miscare. Sportul are o influenta favorabila asupra oxigenarii globulelor rosii, circulatiei sangelui si digestiei. Un copil sportiv creste mai bine, el are pofta de mancare, asimileaza mai bine alimentele.

Un copil sportiv este mai echilibrat fizic (muschi puternici, articulatii suple, spate drept, abdomen plat, talie mai subtire, miscari mai gratioase, reflexe mai bune si psihic (nervi stapaniti, echilibrati, competitivi).

Se alege sportul care convine copilului. Cat mai multa miscare afara din casa! Copiii au nevoie de activitate fizica: sa participe la "treburile" gospodariei, sa alerge, sa sara, sa se catere. Nu trebuie sa traiasca inchisi in casa.

Cum isi termina temele, vor fi "scosi" afara sa se joace intr-o curte si chiar pe o strada sau pe alee, chiar daca acestea ar contraria dorinta legitima de ordine si curatenie a unor locatari. Din nenorocire in orasele mari spatiile de joc sunt tot mai limitate, iar strada reprezinta un loc unde pot surveni multe accidente.

Sportul

Toti parintii stiu astazi ca sportul este bun pentru sanatate si mai ales ca este indispensabil dezvoltarii armonioase a copilului.

Un copil sportiv este mai sanatos.  Exercitiile fizice il fac sa transpire abundent, favorizand si accelerand eliminarea toxinelor care otravesc organismul. Nu avem intentia de a spune multe despre sport neavand nici spatiu si nici priceperea necesara.

Pediatrul de familie, medicul scolar, medicul sportiv si profesorul de educatie fizica sunt cei care stabilesc daca un copil este apt pentru a practica un anumit sport; pentru cei la care se impun exercitii pentru recuperare a unor defecte neuromotorii, indicatiile se fac in colaborare cu neuropsihiatrul si medicul specialist de cultura fizica si medicala. De la 6 la 11 ani este varsta de inflorire a posibilitatilor fizice ale copilului.

Scopul exercitiilor fizice nu este de a-1 face sa dobandeasca forta, ci de a-i dezvolta "tonusul de sustinere", adica de a-i cali o musculatura capabila sa-i sustina scheletul si de a-i ajuta dezvoltarea armonioasa a scheletului.

Sportul este cel mai bun mijloc de a lupta impotriva prejudiciilor vietii scolare, indeosebi contra deformarii coloanei vertebrale, care constituie o boala profesionala a scolarului.

Trebuie evitata specializarea timpurie

Nu se face un singur sport, deoarece se favorizeaza dezvoltarea unora din partile corpului in detrimentul altora.

Nu trebuie lasat orice copil sa se consacre competitiei. Un sport, oricat ar fi de binefacator, practicat pana la exces la aceasta varsta in plina crestere, este contrar dezvoltarii armonioase.

Numai in cazurile cu totul exceptionale, se admite pentru unele individualitati (cu vocatie si cu rezistenta deosebita fizica si psihica) antrenament intensiv de competitie.

In general, se interzic exercitiile de forta. Practicate prea regulat, ele dezvolta intens musculatura. Muschii supradezvoltati, in loc de a favoriza cresterea, o incetinesc: nu mai sunt extensibili pentru a insoti impulsul de lungire a oaselor, o franeaza si pot chiar s-o blocheze.

De aceea, trebuie proscrise halterele si tot ce risca sa faca sa lucreze muschii in forta sau numai anumite grupe de muschi. Apare riscul de a face din astfel de copii mici fiinte scunde, robuste, prea musculoase.

Copilul trebuie sa se odihneasca suficient

Activitatile scolare sunt deja acaparante. Nu trebuie supraincarcat cu activitati extrascolare. Un singur sport, dar bine ales, este suficient.

Orele de sport nu trebuie sa antreneze o oboseala excesiva, din cauza unor orare prea incarcate sau eforturi mari. inainte de practicarea unui sport, trebuie consultat medicul.

Unele sporturi, excelente pentru copiii sanatosi, pot fi cu totul contraindicate in caz de afectiuni ale inimii, plamanilor, ficatului, rinichilor sau ale coloanei vertebrale.

Activitatile sportive benefice copilului dumneavoastra

Atletismul

Dezvolta cutia toracica si favorizeaza o buna respiratie, permitand organismului sa se oxigeneze din plin. Este exercitiul de preparare ideala a tuturor sporturilor. Dezvolta supletea si rezistenta.

Echilibreaza sistemul nervos. Face sa lucreze armonios toti muschii corpului. Contrar a ceea ce-si inchipuie unii parinti, atletismul convine perfect fetelor, carora le da suplete si silueta eleganta. Cursele de alergare constituie un foarte bun exercitiu pentru respiratie, circulatie, toti muschii corpului si reprezinta unul din cei mai buni stimulanti ai cresterii.

Aruncarea

Aruncarea dezvolta indemanarea, concentrarea si detenta. Pentru fete lansarea greutatii nu se recomanda inca la aceasta varsta, fiind necesare gesturi prea virile. In schimb aruncarea discului le convine perfect.

Saritura

Saritura dezvolta detenta; contribuie la formarea de muschi fini si lungi, caleste gleznele si fortifica articulatiile gambelor.

Natatia

Natatia se recomanda atat la baieti cat si la fete. Dintre toate sporturile, inotul este cel mai complet. Are marele inconvenient ca se practica in cea mai mare parte a anului in interior.

Trebuie completat cu o activitate in aer liber. Da o capacitate respiratorie exceptionala, redreseaza spatele si intareste musculatura care sustine coloana vertebrala.

Stilurile de inot "bras" si "spate" sunt exercitii excelente pentru corectarea unor deformari ale spatelui. Din contra, stilul craul (crowl)sau miscarea picioarelor se face in alt ritm decat acela al bratelor, capul ramanand cat mai mult sub apa, nu este recomandat.

Natatia favorizeaza cresterea in lungime si extensia muschilor. La fetitele cu gambe rosii si articulatii butucanoase, "bataia" repetata a picioarelor in apa este deosebit de utila. La baieti, inotul largeste umerii, la fetite favorizeaza formarea unui bust frumos si ingusteaza soldurile.

Printre parinti exista o teama de microbii din apa piscinelor. Sunt putine riscuri, deoarece apa este supravegheata si verificata. Singura primejdie este din partea dezinfectantelor la copiii cu ochii sensibili: la acestia se recomanda sa poarte ochelari etansi speciali.

Patinajul si schiul

Patinajul si schiul sunt sporturi de iarna care se practica chiar de la 3-4 ani. Din pacate schiul se practica numai la munte necesitand deplasare si cheltuieli impovaratoare.

Bicicleta

Pana la 8 ani exercitiile cicliste trebuie sa se margineasca la ocoluri in gradini, parcuri sau pe trotuarele strazilor din jurul casei.

De la 8 la 9 ani copilul poate fi lasat sa faca plimbari mai lungi.

De abia spre 12 ani sunt permise circuite mai lungi (peste 10 km). Bicicleta este un sport cu doua taisuri. Practicat ca joc este perfect. Ciclismul da rezistenta si constituie o gimnastica ideala pentru gambe si coapse (inclusiv articulatiile de la solduri, genunchi si glezne).

Dar practicat ca sport de performanta are si inconveniente: dezvolta excesiv gambele in detrimentul restului corpului, ajungand pana la franarea cresterii. Muschii abdomenului nu lucreaza deloc, toracele nu se dezvolta, iar capacitatea respiratorie nu se mareste. Nu se recomanda la copiii cu unele devieri ale coloanei vertebrale.

Fotbalul

Se recomanda de la 12 ani la baieti. Toti baietii de 6 sau 7 ani se amuza batand cu piciorul intr-o minge, ei numesc asta "fotbal". Acest gen de jocuri care-i fac sa alerge, sa respire si sa cheltuiasca energie este excelent pentru copii si nu trebuie sa fie interzis.

In ceea ce priveste veritabilul antrenament la fotbal, se cere prudenta. Acest sport dezvolta mai mult partea de jos a corpului pe seama partii superioare. In jocul de fotbal se alearga, dar sprinturile cu opriri bruste, in opozitie cu cursa atletica, dezvolta muschii mai mult in forta decat in elongatie. Un copil care joaca prea mult fotbal va avea coapse peste masura de muschiuloase, ceea ce nu este favorabil alungirii membrelor inferioare (ca si la ciclism).

Jocurile cu balonul (volei, handbal, baschet)

La ambele sexe, voleiul se incepe relativ devreme: pentru baschet varsta minima este de 9 ani. Ultimul trebuie practicat cu moderatie, deoarece solicita mult functiile cardiovasculare.

Aceste sporturi sunt deosebit de utile pentru baieti si fete intre 12 si 16 ani. Sunt sporturi de elongatie, facand sa lucreze toti muschii corpului pe care ii dezvolta in lungime. Sunt exercitii excelente pentru muschii spatelui si dau o buna sustinere a coloanei vertebrale. Favorizeaza o silueta zvelta si eleganta.

Cultiva indemanarea si rapiditatea reflexelor. Dezvolta spiritul de echipa. Stimuleaza cresterea. Sunt admirabile pentru fetite: le vor forma un bust frumos, umeri armoniosi, coapse subtiri, glezne si gambe fine.

Activitati sportive indicate si accesibile copilului dumneavoastra

Canotajul

Se recomanda la fete si baieti, incepand de la varsta de 14 ani. Daca se foloseste un scaun pe rotile (schif), canotajul este un sport complet la care participa toti muschii corpului (brate, abdomen, spate, gambe), ceea ce duce la o dezvoltare armonioasa.

Canotajul fortifica musculatura membrelor, mareste elasticitatea articulatiilor si este, mai ales, un exercitiu foarte bun de disciplina respiratorie.

Judo

Se recomanda incepand de la 7 ani. In ultimul timp a devenit un sport la moda. Este practicat mai ales de catre baieti, dar nu prezinta nici o contraindicatie pentru fete. Contribuie la echilibrarea fizica si nervoasa.  Dezvolta usurinta si siguranta in gesturi. Constituie o scoala excelenta de disciplina si de stapanire de sine. Poate da incredere timizilor si calmeaza pe batausi.

Este interzis in caz de boli sau slabiciune a coloanei vertebrale. Are inconvenientul ca la copiii cu piele sensibila sau cu vase mai friabile produce vanatai din cauza caderilor ce survin in timpul jocului.

Tenisul

Tenisul are inconvenientul de a fi unilateral. Amelioreaza detenta, mladiaza articulatiile. Dezvolta o jumatate din corp mai mult decat pe cealalta. Trebuie practicate concomitent si exercitii compensatoare care fac sa lucreze bratul stang (pentru un jucator care lucreaza cu dreapta), deoarece implica riscul de a se dezvolta o scolioza dorsala dreapta. In caz ca se incepe mai devreme se va face cu prudenta, cu control medical sustinut.

Gimnastica

Gimnastica se recomanda la fete si baieti de 6 pana la 8 ani. Nu trebuie confundata cu simpla cultura fizica.

Este un sport complet care duce la o stapanire a corpului aproape perfecta. Dezvolta la maximum supletea si agilitatea.

Pentru fete este deosebit de recomandat: este unul din sporturile care creeaza cele mai frumoase tipuri de sportive. Aceasta disciplina sportiva da gratie, eleganta, siguranta gesturilor. De la jocurile olimpice, in general, si dupa succesele gimnastelor noastre, este o tentatie mare pentru unii parinti de a incerca sa faca din fetele lor gimnaste de performanta.

Ca pentru orice sport, in general, si pentru gimnastica in special, alegerea se va face de catre specialisti, cu discernamant, pe baza unei selectionari care sa tina seama de talentele fizicopsihice si de starea de sanatate a copilului.

Trebuie amintit ca gimnastica prezinta inconvenientul (singurul de altfel) ca se practica in cea mai mare parte in sala, deci fara aerisire suficienta. De aceea trebuie completata cu un sport in aer liber si cu vacante petrecute in climat alpin si marin.

Dansul

Este un sport care se incepe foarte devreme, in jur de 3 ani pentru dansul ritmic si la 6 sau 7 ani pentru dansul clasic.

Dansul clasic da incredere in sine, siguranta, stapanire de sine, gratie si eleganta. Constituie una din cele mai bune scoli de rabdare. Dansul clasic invata pe copil sa-si cunoasca forta fizica si duce la o musculatura tip fus.

Este deosebit de util pentru fetitele complexate, nervoase, timide, permitandu-le sa evolueze favorabil, sa se exteriorizeze si sa dobandeasca incredere.

De asemenea, este bun pentru baietii si fetele care se incadreaza mai greu intr-un grup social si pentru cei care sunt mai putin inzestrati fizic, dandu-le suplete, gratie, usurinta si un minimum de cochetarie.

Totusi dansul poate fi vatamator daca nu este practicat sub indrumarea unui profesor serios si competent. Se alege dansul care se potriveste fiecarui copii.

Riscurile antrenate de o rea initiere sunt grave: dezvoltarea copilului poate fi perturbata. Devierile gambelor sau ale coloanei vertebrale sunt de temut. Nu se va cauta sa se obtina, cu orice pret si foarte repede, rezultate spectaculare.

In concluzie...

Reamintim ca inainte de a se practica un sport, indiferent de varsta, copilul trebuie consultat de un medic care sa-si dea avizul. Varstele de la care se recomanda un anumit sport sunt numai orientative si valabile pentru copii obisnuiti.

Pentru sportul de performanta selectia este facuta de profesorii de educatie fizica iar avizul medical il dau medicii specialisti in medicina sportiva care pe langa examenul clinic supun copilul unor investigatii paraclinice cu aparatura speciala cu care depisteaza orice anomalie precum si capacitatea de efort a copiilor talentati,selectionati de antrenori.

In general, medicii sunt retinuti in deciziile pe care le dau in ceea ce priveste varsta si probele la care poate fi supus un copil inainte de 10 sau 12 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre