Scolioza la copii

/ / Modificat: 2012-08-25
Scolioza la copii

Coloana vertebrala, de fapt spatele, este cel care sustine intreaga greutate a partii superioare a corpului. Ea este cea care permite copilului sa mearga, sa alerge sau sa practice sporturi. Daca analizezi cu atentie spatele copilului vei observa ca acesta nu este perfect plat, neted, ci ca are curburi atat in zona gatului, cat si cea a spatelui inferior. Insa coloana trebuie sa fie dreapta in zona de mijloc a spatelui. Daca sufera deformatii exista riscul aparitiei scoliozei.

Ce este scolioza?

Scolioza este o afectiune comuna in randul copiilor scolari. Ea se refera la deformarile coloanei. Atunci cand coloana (nivelul toracic – mijlocul spatelui sau nivelul lombar – zona de jos a spatelui) se incurbeaza si ia forma literei S sau C se spune ca un copil sufera de scolioza.

Totusi, nu toate incurbarile sau deformarile coloanei sunt considerate a fi astfel. Deviatiile usoare ale coloanei nu fac parte din aceasta categorie. Curburile coloanei trebuie sa aiba mai mult de 10 grade pentru a fi incadrate in acest tip de afectiune.

Scolioza la copii

Medicii sustin ca la copii scolioza apare in principal in primii ani de scoala si reprezinta rezultatul unei pozitii incorecte in banca. Varsta cea mai des intalnita la care fac copiii scolioza este intre 9 si 11 ani.

Care sunt cauzele scoliozei la copii?

Desi pozitia incorecta a copilului determina formarea curburii si a deformarii coloanei, specialistii considera ca in unele cazuri de scolioza severa sunt implicati factori genetici responsabili pentru aparitia ei. Totusi principalele cauze pot fi:

  • anomaliile congenitale;

  • traumatisme severe;

  • infectii;

  • inegalitatea picioarelor;

  • apendicita acuta.

Cum se manifesta?

La copii, si in general, scolioza este greu de sesizat cu ochiul liber. In cazuri severe insa, ea poate fi observata cu usurinta. Atunci cand copilul sta drept curbura este evidenta. Tot in astfel de cazuri, copiii pot resimti dureri si disconfort la nivelul spatelui. In rest, mai sunt si alte semne care indica ca micutul ar putea suferi de aceasta afectiune:

  • pozitia diferita a umerilor si a soldurilor (unul mai sus decat celalalt);

  • coaste mai ridicate intr-io anumita parte.

  • linia taliei mai plata pe o parte.

Altfel spus, la un copil cu scolioza se observa o aplecare a unei parti a corpului spre dreapta sau spre stanga. Copiii pot sesiza cu usurinta asta atunci cand probeaza hainute. De obicei, in cazul pantalonilor se observa ca un picior este usor mai scurt si altul usor mai lung.

Tipuri frecvente de scolioza la copii

Exista 2 tipuri principale de scolioza frecvente la copii:

  • structurata (prezenta unei curburi rasucite);

  • nestructurata (care nu prezinta o curbura rasucita si se corecteaza cu usurinta).


Cum se corecteaza?

Daca observi ca micutul tau este suspect de scolioza mergi cu el la un medic ortoped. Acesta va investiga starea micutului si va masura gradul de curbura. Daca aceasta este mai mica de 25 de grade, atunci nu se va interveni cu un tratament anume. Copilul va fi doar monitorizat indeaproape.

In cazul in care curbura depaseste 25 de grade, atunci medicul va impune purtarea unei orteze, adica a unui corset de sustinere. Acesta va impiedica scolioza sa se aprofundeze.

Daca medicii constata cazuri severe de scolioza, cu un grad de curbura de peste 50, atunci se va apela la metoda chirurgicala pentru a corecta problema.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre