Molarul de minte – cand il pastram si cand este necesara extractia lui?

/ / Modificat: 2019-02-11
Molarul de minte – cand il pastram si cand este necesara extractia lui?

Molarul de minte nu este, din pacate, un semn de intelepciune, ci pentru multi dintre noi, o mare bataie de cap, intamplandu-se frecvent sa provoace durere, inflamatii sau modificari ale aspectului estetic al danturii.

Doamna doctor Mihalea Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca acest dinte este pe cale de disparitie, insa pana cand natura il va elimina de la sine, este recomandat sa intelegem de ce in unele cazuri cea mai buna alegere pentru sanatatea dentara este extractia lui.

Cand este necesara extractia molarului de minte

Va fi recomandata extragerea moralui de minte in situatii in care prezenta lui poate afecta alinierea dentara sau favorizeaza aparitia unor infectii:

  • atunci cand, desi are o pozitie verticala corecta, acesta nu are suficient loc sa erupa
  • in cazurile in care are o pozitie anormala (orizontala sau oblica)
  • cand face presiuni pe radacina dintelui vecin si risca sa o topeasca sau sa o carieze in incercarea de a erupe
  • cand risca sa inghesuie ceilalti dinti si sa strice rezultatul obtinut in urma tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix sau mobil
  • cand produce infectii repetate ale gingiei (pericoronarite) in perioada de eruptie
  • cand este cariat si are canale curbe, dificil de tratat chiar si de catre medicul endodont
  • cand molarul de minte de pe arcada opusa nu exista sau a fost extras: daca molarul nu va avea un dinte corespondent pe care sa ocluda (muste), va migra pana cand va intalni gingia maxilarului opus

Cand trebuie pastrat

Exista, bineinteles, si situatii in care molarul de minte poate fi pastrat, evitand disconfortul unei extractii dentare:

  • cand molarul de minte are suficient loc sa erupa si prezinta o pozitie verticala
  • cand nu mai exista suficient de multi dinti pe arcada si ar putea fi deplasat anterior pe locul unui alt molar extras (cu ajutorul aparatului ortodontic) sau ar putea fi folosit pentru realizarea unei lucrari dentare.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 17 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dantura

Articole recomandate

Citeste si despre