Otita, mai frecventa vara. Dopurile de urechi si castile de inot ajuta la prevenirea acesteia

/ / Modificat: 2023-07-31
Otita, mai frecventa vara. Dopurile de urechi si castile de inot ajuta la prevenirea acesteia

Vara este anotimpul cu cea mai mare incidenta a otitei externe, din cauza combinatiei dintre caldura si apa, cunoscuta si sub numele de "otita de piscina".

Aceasta boala este o inflamatie a canalului auditiv cauzata de bacteriile si germenii care se gasesc in apa si se raspandeste datorita caldurii de afara, care creeaza un climat propice pentru inmultirea bacteriilor.

Simptomele otitei

Simptomele sunt aceleasi cu cele care pot aparea in cazul otitei de iarna. Principalul simptom este o durere puternica si enervanta in ureche, care se accentueaza la atingere. Poate incepe cu o senzatie de mancarime, astfel incat bebelusul, daca nu poate vorbi inca, va trage sau isi va acoperi urechea, semnaland ca este dureroasa. De asemenea, poate exista o scurgere a unor secretii, de obicei, limpede la inceput, dar mai tarziu devine mai groasa si galbuie ca puroiul.

De obicei, nu apare febra, dar pot aparea cateva zecimi. Poate exista o mica pierdere temporara a auzului, care de obicei nu dureaza mai mult decat durata infectiei.

Cum poti preveni otita in timpul verii

Pentru a ajuta la prevenirea acestui disconfort, medicii ii sfatuiesc pe parinti "sa urmeze o rutina simpla, dar eficienta, care consta in uscarea cu atentie a urechilor dupa fiecare baie, pentru a se asigura ca nu ramane apa in interiorul lor", dupa cum spune medicul spaniol Elena Pont, expert în Otorinolaringologie.

Utilizarea dopurilor de urechi sau a castilor de inot poate reduce posibilitatea ca apa sa patrunda in urechi, acestea fiind recomandate in principal persoanelor cu sensibilitate speciala: cu antecedente de dermatita, exostoze ale canalului auditiv, perforatii timpanice, interventii chirurgicale anterioare la nivelul urechii, imunodeficienta sau diabet.

In cazul persoanelor care sufera de blocaje repetate ale cerumenului, se recomanda utilizarea spray-urilor de inmuiere o data pe saptamana.

Evita folosirea betisoarelor si tampoanelor. Specialistii subliniaza importanta evitarii tampoanelor, precum si a altor obiecte folosite pentru a curata urechile, precum betisoarele, deoarece acestea pot irita pielea si pot provoca blocarea cerumenului in canalul auditiv.

In cazul in care apa este retinuta in conductul auditiv, dr. Elena Pont explica faptul ca "daca nu exista perforatii cronice sau acute ale timpanului, se poate aplica alcool boric saturat, sub forma de picaturi, de la farmacie”. Pe de alta parte, specialistul sugereaza o vizita la medic daca infectia este grava: "Daca infectia progreseaza, este recomandat sa mergi cu copilul la un specialist ORL ".

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii Otita

Articole recomandate

Citeste si despre