Otitele - infectiile urechii la copii. 9 modalitati de a reduce riscul aparitiei lor

/ / Modificat: 2017-08-21
Otitele - infectiile urechii la copii. 9 modalitati de a reduce riscul aparitiei lor

Copiii, in special in jurul varstei de 2-3 ani, se imbolnavesc de otita, aceasta fiind una dintre cele mai intalnite afectiuni specifice acestei varste. Pana la varsta de 7 ani o treime dintre copii a avut macar o data un episod de otita.

Copiii care merg la gradinita, cei care racesc frecvent, cei care sufera de alergii, cei care au deviatie de sept sunt mai predispusi la infectia urechii. De asemenea, otita este mult mai frecventa vara, cand cei mici isi petrec timpul in piscina, balacindu-se sau inotand. Bacteriile patogene intra impreuna cu apa in ureche si irita pielea si afecteaza canalul auditiv.

Cum se manifesta otita la copii? 

Otita se manifesta prin durere sau disconfort la nivelul urechii, febra, stare generala de rau, greata, inflamatii ale urechii. Unii copii pot chiar sa aiba scurgeri de fluid din ureche. Parintii trebuie sa se prezinte cu copilul la medicul pediatru, el fiind cel in masura sa puna diagnosticul si sa stabileasca tratamentul. Tratamentul este recomandat in functie de varsta copilului, de istoricul medical (daca a mai avut sau nu otite), de gravitatea afectiunii.

Otita nu trebuie lasata netratata deoarece pot aparea complicatii precum paralizie faciala, meningita, mastoidita si poate duce chiar si la pierderea auzului.

Cele mai multe dintre infectiile urechii medii sunt cauzate fie de virusuri (in aproximativ 40% din cazuri), fie de bacterii. La multi copii boala apare atunci cand racesc deoarece virusurile si bacteriile trec dinspre gat la ureche, prin trompa lui Eustachio (canal care face legatura intre gat si caile nazale si urechea medie).

Din pacate, mijloacele de preventie ale acestei afectiuni nu sunt atat de cunoscute, de aceea este important ca parintii sa stie ce pot face astfel incat micutii sa nu se mai imbolnaveasca.

Metode prin care poti reduce riscul aparitiei otitei

1. Diagnosticarea si tinerea sub control a alergiilor

Un factor care poate contribui la aparitia unei otite il reprezinta alergiile. Poate fi vorba atat de rinite alergice, dar si de alergiile alimentare pe care le pot dezvolta bebelusii. Odata ce ai constatat ca micutul tau are simptomele unei alergii, trebuie sa mergi cu el la medic, pentru a fi identificata cauza alergiei, dar si metoda de tratament, astfel incat reactiile alergice sa fie tinute sub control.

2. Copilul nu trebuie expus la fum de tigara

Fumul de tigara este un factor care duce la iritarea tractului respirator, crescand riscul de aparitie a infectiilor. Nu numai ca este mai crescut riscul de otita, insa si manifestarile bolii vor fi mai severe in cazul copiilor care au fost expusi la fum de tigara. Asadar, nu tine copilul in incaperi in care este fum de tigara si nu il expune la fumatul pasiv.

3. Alaptarea pana la varsta de sase luni a bebelusului

Stim cat de importanta este alaptarea copilului pana cand implineste cel putin sase luni, pentru ca acesta sa se dezvolte sanatos si armonios. Unul dintre cele mai mari beneficii ale laptelui matern este acela ca ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Laptele matern contine anticorpi care ajuta copilul sa se lupte cu virusurile si cu bacteriile, astfel ca alaptarea scade riscul copilului de a dezvolta infectii ale tractului respirator superior si inferior, precum si la nivelul stomacului.

Copiii hraniti la san au un risc cu pana la 63% mai mic de a dezvolta o infectie a urechii spre deosebire de cei care nu au fost alaptati, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Minnesota, din Statele Unite ale Americii.

4. Evitarea calatoriilor cu avionul in cazul in care copilul este racit

In timpul calatoriilor cu avionul exista fluctuatii ale presiunii atmosferice, mai ales in momentele decolarii si aterizarii, fapt care poate afecta urechea. In cazul in care copilul tau este racit, este mai bine sa evite o calatorie cu avionul, pentru a nu favoriza aparitia otitei. Este important de stiut ca zborul cu avionul nu este recomandat daca micutul tau sufera de un episod de otita.

5. Imunizarea copilului

Administrarea unui vaccin pneumococic scade considerabil riscul aparitiei otitei. De asemenea, acest vaccin ofera protectie si impotriva altor afectiuni pneumococice, si anume: pneumonia, meningita, sinuzita, septicemiile, de aceea este important ca parintii sa isi imunizeze copiii.

6. Racelile nu trebuie ignorate

Cand copilul este racit, este important ca acesta sa fie vazut de un medic pentru a stabili care este tratamentul necesar. Parintii nu trebuie sa administreze copiilor tratamente "dupa ureche", pentru ca acestea pot face mai mult rau decat bine. Exista situatii in care atat racelile, polipii ori sinuzitele tratate necorespunzator sau lasate netratate pot favoriza aparitia unei infectii a urechii medii.

7. Copilul trebuie sa poarte imbracaminte adecvata

O metoda eficienta de preventie este adaptarea stilului vestimentar al copilului la temperaturile de afara, fara exagerari. Copiii nu trebuie sa fie imbracati prea gros cand este frig afara, ei nu trebuie sa fie infofoliti, pentru ca astfel este favorizata transpiratia in exces, iar copilul poate sa raceasca mult mai usor.

8. Grija la igiena urechii

Modul in care se face curatarea urechii poate avea o influenta in ceea ce priveste favorizarea episoadelor de otita. O igiena excesiva poate sa influenteze procesele naturale ale organismului, putand fi daunatoare pentru urechea sensibila a unui copil.

Se recomanda folosirea cu precautie a betisoarelor de urechi, superficial, pentru ca oricum urechea are un sistem propriu de autocuratare. Este, de asemenea, important ca dupa o baie sa fie eliminat excesul de apa din urechi. Invata-l pe copil sa aplece capul intr-o parte si in cealalata pentru ca apa din urechi sa poata sa fie eliminata.

9. Hranirea copiilor trebuie facuta in pozitie corespunzatoare

La copiii mici, canalul lui Eustachio este mai scurt decat in cazul adultilor, ceea ce inseamna ca daca micutii stau pe spate si beau apa sau lapte, lichidul se poate scurge in trompa lui Eustachio, ducand la aparitia inflamatiei.

Copilul trebuie sa stea in pozitie corecta atunci cand este hranit, pentru a scadea riscul ca lichidul sa patrunda in trompa lui Eustachio. Daca bebelusul este hranit la biberon, el trebuie sa fie tinut la circa 45 de grade fata de pozitia orizontala. Astfel, este redus riscul aparitiei otitei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita Otita copii Infectii urechi copii Prevenire infectii urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre