Otita e contagioasa?

/ / Modificat: 2018-02-22
Otita e contagioasa?

Otita este o infectie la nivelul urechii medii, adica spatiul din spatele timpanului, si apare destul de frecvent la copii. Multe persoane traiesc cu falsa impresie ca otita este o boala contagioasa, insa otita nu se ia de la o persoana la alta, spun specialistii. Aceasta afectiune este provocata cel mai adesea de infectiile respiratorii, de bacteriile din nas si gat, care se multiplica foarte usor si pot provoca lichid in ureche, deoarece secretiile nu mai pot fi eliminate corespunzator.

Astfel, racelile pot duce cel mai adesea la aparitia otitei. In functie de agentul patologic, otitele pot fi de natura bacteriana, virale sau fungice. De asemenea, ele pot fi acute, cronice, medii sau externe.

Cum apare otita la copii? Este contagioasa?

Ce este important de stiut este ca otitele nu se pot lua de la o persoana la alta. In schimb, infectia respiratorie, bacteriile sau virusurile care provoaca otita pot fi contagioase. In general, un copil prezinta inainte de debutul unei otite o afectiune virala, precum o raceala sau virozele, in urma carora se poate acumula secretii in ureche care se infecteaza.

Asadar, otita nu este o boala contagioasa, dar infectiile virale care o provoaca sunt contagioase. Copiii dezvolta mai multe infectii respiratorii superioare inainte de a face otita.

De asemenea, otitele pot apareea si in urma unei sedinte de inot in bazine sau piscine. Apa din aceste spatii poate fi contaminata cu diverse bacterii, in urma carora poate aparea otita. Si in acest caz putem vorbi despre otita bacteriana, insa nu contagioasa.

Cel mai frecvent intalnite bacterii responsabile de infectia urechii externe sunt stafilococul auriu si pseudomonas aeruginosa.

Cum se manifesta otita

Otita se manifesta prin durere in zona urechii, o slabire a auzului, mancarime si secretii abundente ale urechii. De asemenea, urechea exterioara prezinta roseata, este umflata, iar ganglionii din jurul urechii sunt durerosi la atingere si se pot extinde.

Cu toate acestea, otita este o boala comuna in randul copiilor, insa este tratabila si poate fi usor de recunoscut. Otita apare des la sugari deoarece acestia nu au trompa lui Eustachio complet dezvoltata si este mai scurta decat cea a unui adult. In consecinta nu se elimina tot lichidul strans in urechea

Copilul care are otita este in general irascibil, nu are pofta de mancare, face febra, se trage frecvent de ureche are probleme la inghitire. Uneori otita la bebelusi poate fi insotita de varsaturi sau diaree.

Cum se previne otita

Cele mai multe boli se pot preveni prin vaccinarea copiilor. Vaccinurile pot feri copii de numeroase afectiuni. Vaccinarea poate preveni imbolnavirea cu diferite bacterii si virusurile gripale care adesea pot determina infectii ale urechii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda imunizarea copiilor prin vaccinare ca metoda de prevenire a otitei (generata de pneumococ). Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei si a otitei acute medii cauzate de pneumococ, la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii Otita la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre