Ajuta-ti copilul sa exceleze: 6 chei ale succesului

/ / Modificat: 2022-06-02
Ajuta-ti copilul sa exceleze: 6 chei ale succesului

Cresterea si educarea copiilor sunt sarcini complexe, care necesita mult timp, rabdare si atentie. Este important ca parintii sa-si educe copiii catre succes, apeland la metode de parenting care le permit copiilor sa ia cele mai bune decizii, sa persevereze si sa nu renunte la ceea ce si-au propus cand intampina greutati.

Este normal ca parintii sa-si doreasca ca micutii lor sa nu treaca niciodata prin greutati. Insa, cand parintii tind sa rezolve totul pentru copiii lor, ii protejeaza excesiv si a nu le permite sa faca fata provocarilor, vor creste copii care vor deveni adulti ce vor renunta rapid cand vor intampina o provocare, oricat de mica. 

Daca iti doresti sa ai un copil care sa exceleze la ceea ce ii place si il face fericit, care sa stie cum sa faca fata provocarilor si sa fie increzator, este important sa-i oferi toate instrumentele de care are nevoie pentru a realiza acest lucru. Iata care sunt acestea:

1. Construirea stimei de sine

Una dintre sarcinile pe care parintii le au este sa consolideze stima de sine a copiilor. Este foarte important ca acestia sa invete cat de valorosi sunt si ca pot realiza orice isi doresc daca muncesc suficient pentru asta.

De asemenea, parintii trebuie sa lucreze cu micutii la punctele lor slabe si sa-i invete sa fie constienti de ele fara sa se simta prost, intelegand totodata ca fiecare persoana este diferita si fiecare are puncte slabe.

2. Incurajarea tolerantei la frustrare

La fel cum este important ca micutii sa fie motivati sa se depaseasca (si sa caute ceea ce ii face fericiti), este important sa fie educati sa invete sa tolereze frustrarea. Este in regula ca ei sa faca greseli, dar trebuie sa fie expusi la astfel de situatii pentru a invata sa gestioneze emotiile pe care le simt atunci cand ceva nu merge asa cum se asteptau. 

3. Siguranta

Este important ca cei mici sa se simta in siguranta. Pentru asta au nevoie de un sistem de sprijin emotional. Prin urmare, este important ca ei sa stie ca, indiferent de ce se intampla, pot conta pe parinti, dar si ca dragostea acestora este neconditionata, indiferent de esecurile sau reusitele prin care trec.

In plus, copiii trebuie incurajati sa aiba incredere in ei insisi, sa aiba incredere in abilitatile lor si sa stie ca nu se va intampla nimic rau daca vor esua la un moment dat. Asta face parte din procesul de invatare.

4. Nu le oferi toate raspunsurile

Tori parintii isi doresc ca micutii lor sa se autodepaseasca. Este insa important sa le fie oferita posibilitate de a face acest lucru, iar asta inseamna sa nu ii oferim intotdeauna toate raspunsurile ci sa ii invatam cum sa le gaseasca singuri. Apoi, sa ne dam la o parte si sa ii lasam sa se descurce singuri, insa asigurandu-i ca pot apela la ajutor cand au nevoie.

Poate parea greu, dar pentru ca ei sa-si dezvolte autonomia si increderea in propriile capacitati, este important fie lasati sa incerce singuri.  

5. Stimularea talentelor si intereselor

O greseala frecventa pe care o fac multi parinti este aceea de a dori sa incurajeze abilitatile mai putin dezvoltate ale copiilor lor. Acest lucru, desi uneori este necesar (cand vine vorba despre cursurile scolare, de exemplu), nu este cel care il va face pe copil sa-si gaseasca menirea in viata. Copiii trebuie incurajati sa-si urmeze pasiunile in timpul liber, indiferent de care sunt acestea: pictura, desen, lectura, teatru, un sport, etc. Daca un copil este indepartat de pasiunea lui, acest lucru va genera frustrare. In plus, aripile copilului vor fi taiate. Prin simplul fapt ca isi urmeaza pasiunea, nu inseamna insa ca trebuie sa renunte la studii, asa cum gandesc multi parinti.

6. Aprecierea eforturilor

Nu in ultimul rand, aprecierea eforturilor este un lucru esential in cresterea unui copil autonom. Cei mai multi parinti lauda doar realizarile copilului, nu si eforturile.

Atunci cand, in calitate de figuri importante pentru copii, ne facem timp sa le recunoastem si sa le apreciem efortul, indiferent de rezultat, stima lor de sine este consolidata si increderea in sine este stimulata.

Toate acestea se traduc, pe termen lung, prin abilitati mai bune de rezolvare a conflictelor si prin capacitatea de a excela.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii de succes

Articole recomandate

Citeste si despre