Dormi cu copiii? Pana la ce varsta este normal sa faci asta

/ / Modificat: 2023-12-07
Dormi cu copiii? Pana la ce varsta este normal sa faci asta

Dormitul in comun presupune ca parintii (sau unul dintre cei doi) sa doarma cu copilul sau copiii lor in acelasi pat, in paturi alaturate sau intr-un pat si un patut impreuna. AEP (Asociatia Spaniola de Pediatrie) precizeaza ca "cel mai sigur mod de a dormi pentru bebelusii cu varsta sub sase luni este in patut, pe spate, langa patul parintilor". La randul lor, recomandarile AAP (Academia Americana de Pediatrie) afirma ca "bebelusii ar trebui sa imparta o camera cu parintii lor cel putin in primele sase luni si, in mod optim, in primul an".

Beneficiile co-sleeping-ului si cateva precautii

Mai multe studii au aratat deja ca dormitul in comun este benefic pentru bebelusi si copii (desi exista si studii care mentioneaza dezavantajele sale). La nivelul beneficiilor, s-a constatat ca aceasta practica intareste legatura materna si paterno-filiala si ca somnul comun faciliteaza interactiunea familiala.

In plus, dormitul in comun reduce probabilitatea ca bebelusul sa planga, promoveaza alaptarea, copilul invata sa doarma linistit, iar calitatea somnului este mai buna. Cu toate acestea, co-sleeping-ul implica si riscuri daca nu se face corect, adica cu anumite precautii. De aceea, ar trebui sa optam intotdeauna pentru un co-sleeping sigur.

Recomandari AEP pentru un somn sigur

Pe baza dovezilor disponibile in prezent, AEP sugereaza o serie de recomandari fundamentale pentru parinti si profesionisti. Pentru inceput, aceasta avertizeaza ca cel mai sigur mod de a dormi pentru copiii cu varsta sub sase luni este in patut, pe spate, in aceeasi camera cu parintii lor, in apropierea patului acestora. Exista dovezi stiintifice care arata ca aceasta practica reduce riscul de SIDS (sindromul mortii subite a sugarului) cu peste 50%.

Co-sleeping-ul nu se recomanda in aceste cazuri:

Pe de alta parte, stim ca alaptarea la san are un efect protector impotriva SIDS si, desi co-sleeping-ul este o practica benefica pentru mentinerea alaptarii, este considerat un factor care creste riscul de SIDS in unele cazuri, astfel ca nu ar trebui sa fie recomandat pentru sugari:

  • Sugari cu varsta sub trei luni.
  • Prematuritate si greutate mica la nastere.
  • Parinti care consuma tutun, alcool, droguri sau sedative.
  • Situatii de oboseala, in special oboseala extrema, cum ar fi cea imediat postpartum.
  • Dormitul in comun pe suprafete moi, saltele cu apa, canapele sau fotolii.
  • Impartasirea patului cu alti membri ai familiei, alti copii sau mai multe persoane.

Co-sleeping la copiii mai mari: pana la ce varsta este normal sa dormi in acelasi pat cu copiii tai?

Dar pana cand "ar trebui" copiii sa doarma impreuna si cand poate deveni o problema? Adevarul este ca nu exista o varsta anume la care copiii "ar trebui" sa inceteze sa mai doarma impreuna si sa inceapa sa doarma singuri. Fiecare copil este diferit si are propriul sau ritm. In plus, exista cu adevarat ceva "normal" sau "anormal" in materie de educatie parentala? Adevarul este ca nu exista si ca fiecare decizie este diferita si implica doar familia. Cu toate acestea, acesta trebuie sa fie intotdeauna un proces progresiv, in care trebuie sa ne insotim copiii pentru ca acestia sa poata dormi treptat singuri si sa se descurce fara compania noastra.

Cand poate co-sleeping-ul cu copiii mai mari sa devina o problema?

De fapt, "varsta" nu este atat de mult problema aici (ceea ce este si cazul, deoarece a avea 3 ani nu este acelasi lucru cu a avea 14 ani, de exemplu); mai degraba, este interesant sa ne intrebam cand co-sleeping-ul cu copiii nostri mai mari poate deveni o problema. Si aici gasim trei situatii specifice:

1. Cand dorm doar cu noi

Somnul este un proces evolutiv si fiziologic care nu se invata, ci se regleaza incetul cu incetul de-a lungul anilor. Copiii invata sa doarma singuri. Dar uneori au nevoie de compania noastra. Atunci cand copiii ajung la o anumita varsta si dorm cu noi doar prin co-sleeping si nu in alt mod, co-sleeping-ul poate deveni o problema. La anumite varste, co-sleeping-ul ar trebui sa fie o completare si nu singura alternativa pentru somn.

2. Atunci cand apare disconfort sau rigiditate

Legat de faptul anterior, daca copilul simte un disconfort enorm atunci cand trebuie sa doarma singur in propriul pat sau in propria camera sau daca este foarte rigid in ceea ce priveste dormitul in co-sleeping, atunci aceasta poate fi, de asemenea, o problema.

3. Cand dormitul in comun impiedica odihna corespunzatoare

Daca dormitul in comun face dificila odihna unuia sau mai multor membri ai familiei, acest lucru poate deveni, de asemenea, o problema. Exista copii care se misca mult sau care au nevoie sa ocupe jumatate din pat pentru a dormi, mai ales daca vorbim de copii mai mari.

Deci, cat timp ar trebui sa dureze co-sleeping-ul?

Dormitul in comun pana la o varsta sau alta este o decizie foarte personala, iar fiecare familie va trebui sa decida ce crede ca este mai bine.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dormit cu copiii Varsta Somn

Articole recomandate

Citeste si despre