Autoironia, o lectie importanta pentru copii. De ce este bine sa ii invatam pe cei mici sa rada de ei insisi

/ / Modificat: 2023-07-03
Autoironia, o lectie importanta pentru copii. De ce este bine sa ii invatam pe cei mici sa rada de ei insisi

Rasul are efect terapeutic, indiferent de varsta. Atunci cand radem, in organismul nostru se secreta dopamina, numita si „hormonul fericirii”. Simtul umorului este o componenta importanta a vietii noastre, iar copiii ar trebui sa isi dezvolte acest simt inca de la varste fragede.

Micutii care invata sa rada chiar si cand subiectul ii priveste pe ei insisi si sa fie autoironici vor avea mai multa incredere in ei pe masura ce cresc si mai multe instrumente pentru a se feri de anumite situatii neplacute.

De ce este important sa ii invatam pe copii sa rada de ei insisi

Specialistii sustin ca un copil care are capacitatea sa rada de el insusi intr-un mod natural si sanatos are la baza o stima de sine ridicata si o incredere in el foarte crescuta. Un astfel de copil isi cunoaste perfect valoarea, stie ca este iubit si pretuit, poate trece mai usor peste lucrurile care il afecteaza si creste avand calitati precum asertivitatea si rezistenta.

Atunci cand sunt mici, copiii nu sunt intotdeauna constienti de propria valoare, au tendinta sa se compare cu alti copii si le este greu sa gestioneze frustrarea. Atunci cand radem de noi insine, recunoastem ca nu suntem perfecti, ca gresim si ca nu se intampla nimic din cauza asta. Reducerea asteptarilor si pretentiilor pe care copiii le au de la ei insisi ii ajuta pe acestia sa fie mai calmi si sa gestioneze mai bine esecurile. Aceasta abilitate este foarte importanta mai ales in adolescenta, dar si in viata adulta.

Invata ca suntem diferiti si ca este perfect sa fie asa

Una dintre lectiile cele mai importante pe care copiii le primesc are legatura cu diferentele ce tin de aspectul fizic. Faptul ca un copil este mai scund, supraponderal sau poarta ochelari se poate transforma, adesea, in subiect de glume pentru alti copii. Nu ii putem feri pe micutii nostri de fenomene precum bullying sau de glumele rautacioase care se fac pe seama lor, insa ii putem invata cum sa gestioneze aceste lucruri, astfel incat sa nu ii afecteze.

Invatandu-i ca suntem cu totii diferiti si ca este perfect normal sa fie asa, ii putem invata si sa rada de acele aspecte pe care nu le pot controla.

Ii ajutam sa isi imbunatateasca relatiile

O persoana care are dezvoltate atat simtul umorului, cat si simtul autoironiei este mai vesela, mai calma si mai carismatica. Daca ii invatam pe copii sa abordeze lucrurile cu umor si gandire pozitiva, le va fi mai usor sa relationeze, sa comunice si sa rezolve conflictele intr-un mod pozitiv.

Cel mai important este, insa, sa ii invatam pe copii sa faca diferenta intre o gluma si hartuire. Atunci cand au de-a face cu fenomene precum bullying-ul, trebuie sa stie sa spuna „stop” si sa se apere, sa stie ca se afla fata in fata cu o situatie toxica si ca nu este de glumit. Atunci cand glumele ajung sa il afecteze, copilul trebuie sa ia atitudine si sa nu permita nimanui un astfel de comportament.

Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa invete sa faca diferenta intre a rade de anumite situatii si a rade de persoane. El trebuie sa inteleaga ca a rade de o persoana este o dovada de lipsa de respect si ca nu toti oamenii au simtul umorului la fel de dezvoltat. Atunci cand nu li se raspunde cu aceeasi moneda, copiii trebuie sa stie ca este cazul sa se opreasca.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ras copii Sarcasm copii

Articole recomandate

Citeste si despre