Copiii inteleg sarcasmul? Cum il interpreteaza acestia?

/ / Modificat: 2023-03-30
Copiii inteleg sarcasmul? Cum il interpreteaza acestia?

Adultii folosesc adesea sarcasmul in viata de zi cu zi. Uneori ca o modalitate de a rade de o anumita situatie sau de o persoana. Suntem atat de obisnuiti cu acest mod de a vorbi incat nu ne dam seama ca micutii nu inteleg sensul frazei noastre. Chiar si unii adulti nu inteleg sarcasmul si sfarsesc prin a-l lua in nume de rau.

In functie de contextul in care sunt folosite, cuvintele sarcastice pot fi dureroase pentru persoanele care le primesc. Copiii sub 7 ani nu inteleg sarcasmul ca atare si, prin urmare, nu reusesc sa il foloseasca corect. De aceea, este important sa fim atenti la acest tip de fraze pentru a evita consecintele emotionale pe care le pot avea asupra lor. Acestia pot chiar sa nu mai aiba incredere in adulti, avand in vedere neconcordanta cuvintelor lor.

Copiii mici interpreteaza mesajele ad litteram

Un copil intelege limbajul adultilor ad litteram. Adica, daca un adult ii spune copilului "Foarte bine!" sau "Grozav!" atunci cand greseste ceva, copilul va fi confuz. Nu va intelege de ce i se spune ca este bine daca ceea ce a facut este gresit.

Copiii incep sa inteleaga sarcasmul, desi nu la propriu, in jurul varstei de 5 sau 6 ani. La aceasta varsta, ei isi dau seama ca ceea ce este transmis prin cuvinte este opusul a ceea ce este exprimat prin gesturi. Intre 7 si 10 ani, ei incep sa inteleaga ca sarcasmul este o forma de batjocura sau de critica.

Sarcasmul poate fi antrenat

Copiii pot invata sa inteleaga sarcasmul cu ajutorul experientei. Ei trebuie sa isi construiasca o baza de cunostinte despre ce este si de ce il folosesc oamenii. In acest fel, ei vor fi capabili sa il inteleaga si sa stie cum sa il foloseasca. Prin urmare, sarcasmul poate fi antrenat la copii, astfel incat acestia sa nu fie confuzi si sa nu se simta prost.

Un studiu publicat de American Psycological Asosiation (APA) si realizat de psihologi pe 100 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani a concluzionat urmatoarele:

  • Dezvoltarea intelegerii sarcasmului de catre copii are loc tarziu. Copiii nu sunt capabili sa inteleaga doua idei opuse pana la varsta de 7 ani.
  • Chiar si copiii care au abilitati puternice de gandire si de dezvoltare a limbajului nu sunt capabili sa detecteze sarcasmul. Prin urmare, aceste abilitati sunt necesare, dar nu suficiente pentru a intelege astfel de fraze.

Cum ii poti ajuta pe copii sa inteleaga sarcasmul

Dupa cum ai vazut, copiii mici nu sunt capabili sa inteleaga ironia. Nici copiii cu tulburari din spectrul autist nu sunt in masura sa faca acest lucru. Din acest motiv, este important sa fim precauti atunci cand folosim sarcasmul de fata cu ei, dar mai ales cand te adresezi lor. Pe de alta parte, parintii isi pot invata copiii abilitati pentru a le imbunatati intelegerea limbajului. Asadar, este important sa tii cont de urmatoarele:

  • Ca sunt capabili sa inteleaga conceptul de contrar.
  • Invata-i ca vorbele spuse cu ironie pot rani alte persoane. De aceea, ar trebui sa fie atenti atunci cand le spun.
  • Ajuta-i sa invete sa recunoasca diferenta dintre sarcasm si rautate gratuita. 
  • Vorbeste cu ei despre ideea de minciuna.
  • Explica-i exact ce este sarcasmul. Acest lucru poate fi facut folosind situatii din viata noastra de zi cu zi. De exemplu, daca ceva nu miroase bine si spunem "miroase bine", ar trebui sa faci desturi  de dezgust, astfel incat copiii sa inteleaga ce vrei sa transmiti.

Consecintele utilizarii sarcasmului cu copiii

Folosirea cuvintelor sarcastice cu copiii inainte ca acestia sa fie suficient de maturi pentru a le intelege poate fi daunatoare. Iata cateva dintre consecinte:

  • Ranirea sentimentelor micutilor. De obicei, mesajul pe care il transmiti este negativ si, cum ei nu-l inteleg, ii poate afecta.
  • Copiii nu vor mai avea incredere in tine si se pot indeparta de parinti. 
  • Poate genera nesiguranta, deoarece fata si gesturile noastre nu corespund cu ceea ce spunem.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcasm copii

Articole recomandate

Citeste si despre