Copilul tau rade cand il certi? Nu trebuie sa te superi. Iata de ce face asta si cum il poti corecta

/ / Modificat: 2023-03-30
Copilul tau rade cand il certi? Nu trebuie sa te superi. Iata de ce face asta si cum il poti corecta

Tuturor parintilor li se intampla la un moment dat sa-si mustre copiii pentru o greseala, iar acestia sa inceapa sa rada. Acest comportament poate fi deconcertant si frustrant pentru parinti, care pot interpreta reactia lor ca fiind lipsita de respect sau batjocoritoare.

Dar nimic nu ar putea fi mai departe de adevar. Rasul in aceste cazuri poate insemna multe lucruri, inclusiv un mod de a elibera tensiunea si de a reduce anxietatea momentului.

De ce rad copiii cand sunt certati

Nimanui nu-i place sa i se atraga atentia. Este o situatie cu adevarat stresanta si inconfortabila si, bineinteles, copiii o resimt in acelasi mod.

De aceea, ca o modalitate de eliberare a tensiunii, este obisnuit ca micutii sa rada atunci cand ii mustram sau ii corectam, mai ales daca sunt copii mici, deoarece nu au abilitatile necesare pentru a-si exprima sentimentele in alte moduri.

Rasul este, de asemenea, o modalitate de a le proteja stima de sine si de a evita sa se simta jenati sau umiliti. Acest comportament este legat de imaturitatea lor emotionala si cognitiva, ceea ce ii face sa le fie dificil sa isi regleze emotiile si sa inteleaga pe deplin amploarea actiunilor lor.

O alta cauza posibila a rasului unui copil atunci cand este mustrat este dorinta acestuia de a ne atrage atentia pentru a ne comunica ceva ce nu vedem in acel moment. Dincolo de comportamentul lor, exista o emotie sau un sentiment pe care noi il ignoram si pe care trebuie sa il cunoastem pentru a putea sa il corectam intr-un mod pozitiv.

Cu toate acestea, si noi, adultii, ne lasam deseori creierul nostru emotional sa preia controlul in aceste momente de tensiune si interpretam rasul copilului ca fiind o batjocura sau o lipsa de respect fata de autoritate. De multe ori devenim din ce in ce mai "infierbantati", ridicam vocea si incepem o cearta cu copilul: "Te amuza ceea ce iti spun?

Dar trebuie sa intelegem ca copilul nostru nu rade de noi sau de situatie. Nici nu ne intimideaza, nu ne provoaca si nu ne tachineaza.

Aminteste-ti ca copiii comunica prin comportamentul lor. Rasul atunci cand sunt certati nu implica o lipsa de respect sau de consideratie fata de parinti, ci un mod de a exprima ceea ce simt in acel moment.

In calitate de parinti, trebuie sa abordam aceasta situatie cu empatie si respect si sa cautam cauza care sta la baza comportamentului pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte abilitati emotionale mai eficiente.

Cum poti corecta composrtamentul copilului

Acum ca ai inteles care sunt lucrurile care-l determina pe un copil sa rada in momentul in care este certat, iata ce poti face pentru a aborda situatie intr-un mod pozitiv si educativ: 

Pastreaza-ti calmul. Daca esti iritat, furios sau suparat pe copil, este posibil ca situatia sa se inrautateasca. De aceea, este important sa iti pastrezi calmul si sa respiri adanc inainte de a te adresa copilului.

Empatie si intelegere. Ar trebui sa abordezi situatia intr-un mod intelegator, empatic si respectuos, punandu-te in locul copilului si intelegand de ce se simte si actioneaza asa cum o face.

Incurajeaza comunicarea deschisa. Comunicarea deschisa si sincera cu copilul te ajuta sa ii intelegi mai bine si sa intaresti legatura dintre voi. In acest sens, intrebarile deschise sau curioase pot fi o resursa excelenta pentru a intelege ce simte copilul in acel moment si cum il poti ajuta.

Apeleaza la umor pentru a dezamorsa tensiunea. Daca simti ca situatia o cere, poti folosi umorul pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunii de moment si pentru a impiedica copilul sa se simta umilit sau jenat de propriul comportament. Cu toate acestea, este important sa folosesti acest lucru numai daca esti siguri ca nu va fi interpretat gresit.

Ofera sprijin emotional. Educatia emotionala este esentiala pentru dezvoltarea corecta a abilitatilor. Parintii trebuie sa ii invete pe copii sa isi inteleaga emotiile, sa le numeasca si sa le regleze intr-un mod sanatos si adecvat. In aceste cazuri, poate fi foarte util sa efectuati impreuna cu copilul exercitii de respiratie constienta pentru a-l ajuta sa se relaxeze si sa revina la o stare de calm.

Revizuiti limitele intr-un mod clar. Odata ce copilul s-a calmat, trece in revista limitele pe care le-a incalcat, incercand sa afli de ce le-a sfidat si explicand clar, intr-un mod ferm, dar afectuos, de ce comportamentul sau nu este acceptabil si care sunt consecintele.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ras copii Comportament copil

Articole recomandate

Citeste si despre