Cum sa alegi un instrument muzical pentru copilul tau

/ / Modificat: 2021-12-03
Cum sa alegi un instrument muzical pentru copilul tau

Toti parintii sunt mandri cand isi vad copiii cantand la un instrument. Cu toate acestea, atunci cand cumpara unul este important sa tina cont de parerea copilului tau.

Beneficiile pe care muzica le aduce dezvoltarii copiilor sunt incontestabile

Un copil care invata sa cante la un instrument va invata mai usor sa se concentreze, sa lucreze in echipa, sa isi exprime emotiile si sa fie disciplinat. Totusi, cand ii alegi instrumentul este bine sa stii ce ii place si lui si sa nu te grabesti sa iei o decizie doar pentru ca tu, ca parinte, ai impresia ca stii mai bine decat el.

Inainte de a-i cumpara copilului un instrument, mergeti sa il vedeti pe viu, sa aveti o idee clara despre dimensiunea lui si despre capacitatea copilului de a-l controla. In plus, nu ar strica sa luati si copilul, pentru a va asigura ca este atras de el, ca ii place cum suna si ca se simte in stare sa ii faca fata.

Cand introduci un copil in lumea muzicii, este esential sa tii cont de interesul lor. Niciun copil nu va invata cu placere sa cante la un instrument doar pentru ca i se impune sa o faca; in plus, toata lumea va acumula frustrari si esecuri, ceea ce va duce la o stima de sine scazuta a copilului.

Recomandari de care sa tii cont cand alegi un instrument pentru copil

Cand cumparati un instrument special pentru copil lasati-l sa participe activ la alegerea lui.

Tineti cont de varsta

Varsta recomandata pentru ca un copil sa inceapa sa cante la un instrument este de 6 ani. Exista, desigur, si exceptii, atunci cand este mai mult decat evident ca un copil iubeste muzica si cand dovedeste o inclinatie aparte spre un anumit instrument.

Este important sa ii cumperi copilului un instrument care ii place sau pe care il poate manipula in functie de varsta. Pianul si vioara sunt, in general, primele optiuni pentru primii pasi in muzica.

Evaluati statura si caracteristicile fizice ale copilului

Inaltimea este un factor cheie in alegerea unui instrument muzical. Daca un copil este inalt, se va obisnui usor cu un instrument mare precum contrabasul sau fagotul, ca sa dam cateva exemple.

Daca va ganditi la un instrument de suflat, ar trebui sa luati in considerare forma si dimensiunea buzelor. Daca ai buze mici, va fi mai confortabil sa folosesti cornul francez, flautul sau trompeta. Saxofonul, in schimb, este recomandat celor cu buze pline.

In cazul pianului si instrumentelor cu coarde se recomanda ca un copil sa aiba degete lungi si subtiri pentru o mai buna manipulare a instrumentului in cauza.

Luati in considerare bugetul familiei

Achizitionarea unui instrument muzical este o investite deloc de neglijat. Pe langa pretul de cumparare, instrumentul ar putea avea nevoie de intretinere speciala si de reparatii costisitoare. Asigurati-va ca le puteti acoperi pe toate, fara sa destabilizati semnificativ bugetul familiei. Insturmentele pentru incepatori au de obicei preturi accesibile sau va puteti orienta catre unul second-hand sau chiar imprumutat, pentru inceput. Cu o singura conditie: instrumentele de suflat, in special, trebuie sa fie bine intretinute si igienizate corespunzator.

Nu ezitati sa cereti un sfat avizat

Adresati o intrebare profesorului de muzica al copilului inainte de a cumpara un instrument. Sau poate aveti o cunostinta priceputa in domeniu, care va poate sfatui cu cele mai bune intentii.

Un copil care face o scoala de muzica are nevoie de mult sprijin din partea familiei. Cel putin in scoala primara va trebui sa isi imparta timpul intre orele de la scoala si cursurile de muzica pentru ca nu exista scoli de specialitate pentru clasele I-IV. Va fi nevoie, prin urmare, de un efort suplimentar si din partea copilului, si din partea celorlalti membri ai familiei, care vor trebui sa il duca si sa il aduca de la cursuri, mai ales daca trebuie carat si un instrument.

Consecventa si dedicarea sunt cheia succesului in cazul unui copil care invata sa cante la un instrument. El va trebui sa inteleaga ca, pe langa orele cu profesor, va trebui sa studieze si acasa pentru a se perfectiona. Chiar daca nu invata imediat sa cante o meloie, nu inseamna ca trebuie sa dezarmati. Incurajati-l sa devina din ce in ce mai bun, sa fie constiincios si asigurati-l de faptul ca are un talent care va iesi la iveala doar prin multa munca.

Nu refuzati sa ascultati copilul cantand, chiar si atunci cand inca face greseli ce va pot "zgaria" auzul. Nu uitati ca are nevoie de suport. Pe cat posibil, incercati sa nu lipsiti de la serbari, concursuri sau spectacole pe care le sustine.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre