Utilizarea deodorantelor in cazul copilului. Este sau nu benefica si de cand poate fi introdusa?

/ / Modificat: 2022-07-07
Utilizarea deodorantelor in cazul copilului. Este sau nu benefica si de cand poate fi introdusa?

Marea majoritate a adultilor folosesc deodorant in fiecare zi pentru a evita mirosul corporal. Bebelusii si copiii mici, pe de alta parte, miros intotdeauna frumos.

Dar la ce varsta incepe mirosul corporal, cand este esential pentru copii sa foloseasca deodorant? Pot folosi orice tip de deodorant sau este mai bine sa evite anumite ingrediente? Iata raspunsurile la aceste intrebari:

La ce varsta incepe "mirosul de transpiratie"?

Aparitia mirosului corporal este adesea legata de pubertate. Cu toate acestea, ele sunt procese independente. Aparitia mirosului corporal, a parului pubian si axilar si a acneei se numeste adrenarche. De obicei, apare de la varsta de 8 ani la fete si de 9 ani la baieti.

Aparitia mirosului apare in momentul in care glandele suprarenale se maturizeaza. Acestea sunt situate deasupra rinichilor si produc hormoni numiti androgeni suprarenali. Acesti androgeni regleaza secretia glandei sudorifice.

Atunci cand maturarea glandei suprarenale are loc mai devreme, aceasta se numeste adrenarche prematura. Uneori coincide in timp cu simptomele pubertatii (marirea sanilor, cresterea volumului testicular etc.), dar aceste doua procese sunt independente.

De ce miroase transpiratia?

Transpiratia este generata de glandele sudoripare ale organismului.

Avem doua tipuri de glande: ecrine si apocrine. Glandele ecrine sunt distribuite pe tot corpul si genereaza transpiratie ca raspuns la cresterea temperaturii corpului. Acestea sunt un sistem de racire excelent.

Glandele apocrine, localizate in zonele in care exista foliculi de par (cum ar fi axilele) sunt controlate hormonal si secreta o transpiratie mai vascoasa, bogata in lipide.

In realitate, transpiratia ca atare nu miroase. Acesta este compus din apa si cantitati mici de alte substante (saruri, amoniu, zahar si uree). Anumite bacterii de pe piele se hranesc cu aceste substante si le descompun, dand nastere mirosului caracteristic.

Adrenarhe precoce

Dupa cum s-a mentionat mai sus, aparitia parului pubian, a mirosului corporal si a acneei inainte de varsta de 8 ani la fete si 9 ani la baieti se numeste adrenarhe precoce.

Este mult mai frecventa la fete decat la baieti si este, de asemenea, mai frecventa la copiii cu obezitate. Este considerata o varianta a normalului si nu necesita, de obicei, un tratament special.

Este posibil sa fie necesara efectuarea de teste si este important ca medicul pediatru sa asigure o monitorizare adecvata, deoarece adrenarhia prematura poate fi asociata cu obezitatea, hirsutismul (cresterea excesiva a parului la femei) si tulburarile menstruale.

Copiii pot folosi deodorant?

In principiu, nu exista niciun motiv pentru care sa nu o faca. Intrebarea ar trebui sa fie mai degraba daca au nevoie de el. Transpiratia bebelusilor si a copiilor mici nu are, de obicei, un miros.

Odata cu adrenarhia, asa cum s-a mentionat mai sus, transpiratia apocrina creste si tinde sa apara "mirosul corporal". Prin urmare, abia in preadolescenta sau adolescenta copiii trebuie sa ia masuri pentru a reduce mirosul corporal. In cazul adrenarhei timpurii, acest lucru poate aparea mai devreme.

In unele cazuri, spalarea cu apa si sapun o data sau de doua ori pe zi poate fi suficienta pentru a preveni mirosul. In alte cazuri, poate fi necesara utilizarea unui deodorant.

Ce tip de deodorant pot folosi copiii?

Este important sa stii ca deodorantele actioneaza in moduri diferite:

- Prin inhibarea dezvoltarii bacteriilor care provoaca mirosuri (de obicei cu ajutorul sarurilor de aluminiu).

- Cu parfumuri care camufleaza mirosul.

- In unele cazuri, acestea contin si substante antiperspirante care blocheaza glandele sudoripare.

Cele mai multe deodorante sunt potrivite si sigure pentru copii, mai ales la varstele la care se incepe folosirea acestora. Este important insa ca in prima faza sa eviti deodorantele care contin componentele sale pot irita pielea, in special pielea copiilor mici (in cazurile de adrenarhe precoce) sau a celor cu dermatita atopica. Printre acestea se numara deodorantele care contin alcool, saruri de aluminiu, parabeni, parfumuri, lanolina si formaldehida.

Cat despre tipul de deodorant, acestea vin sub diferite forme: roll-on, spray, stick, creme, etc. In cazul copiilor mici, este de preferat sa se evite spray-urile, deoarece este posibil ca acestia sa nu le utilizeze corect si sa inhaleze produsul. Cremele pot fi mai absorbante. Roll-on sau stick pot fi optiuni mai bune pentru copii.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre