Cum scapi de apa din urechi pentru a preveni infectiile

/ / Modificat: 2019-06-26
Cum scapi de apa din urechi pentru a preveni infectiile

Infectiile urechii nu sunt deloc banale la copii si pot strica vacanta tuturor. Si ca adult o infectie a urechii poate fi o mare bataie de cap, insa pentru cei mici e de doua ori mai rau pentru ca durerile creeaza un disconfort foarte mare.

Principala cauza a infectiilor urechii in sezonul estival este faptul ca urechile nu sunt curatate si uscate corespunzator.

Cand temperaturile sunt foarte ridicate, cerumenul din urechi tinde sa se topeasca, iar atunci cand copilul intra in piscina sau in mare apa ajunge mai usor in canalul auditiv si la fel si chimicalele sau microbii.

In plus, apa raceste cerumenul, iar acesta redevine solid si se transforma intr-un fel de dop care impiedica apa ajunsa pe canal sa mai iasa. Daca dupa iesirea din apa urechile nu sunt spalate cu apa curata si uscate corespunzator, apa din piscina sau de mare va ramane blocata pe canal si se va ajunge la o infectie.

Cum copiilor le place cel mai mult sa se balaceasca in apa este foarte posibil sa nu poti tine pasul cu ei pentru a le curata urechile. Tocmai de aceea ei sunt cei mai expusi.

De obicei e suficient sa stergi urechile cu un prosop, sa inclini putin capul sau sa il scuturi pentru ca apa sa iasa singura, dar uneori nu e chiar atat de simplu.

Iti oferim mai jos cateva trucuri care te ajuta sa elimini apa din urechile copiilor. Sunt gratuite, cele mai multe dintre ele, si sunt utile si pentru adulti, asa ca, mami, ia notite! O sa ai nevoie de ele vara asta la piscina sau la mare pentru ca atunci cand apa ramane blocata in urechi poate fi foarte dureros, afecteaza auzul si poate duce la o otita care va va strica putinele zile de vacanta.

1. Creeaza un vacuum. Pune copilul sa incline capul intr-o parte, sa puna palma peste ureche si sa aplice o presiune usoara, ca de pompa. Daca e prea mic, poti face chiar tu procedura si cel mai probabil apa se va scurge.

2. Foloseste uscatorul de par pentru a evapora apa din canalul auditiv. Cel mai important este sa il tii la distanta de ureche, pentru ca aerul fierbinte sa nu creeze alte probleme. O distanta sigura ar fi de vreo 30 cm; misca-l ca si cum ai usca parul, in timp ce tragi usor de lobul urechii.

3. Aplica o compresa calda pe ureche, iar capul trebuie sa stea inclinat pentru a te asigura ca nu ajunge si mai multa apa in canalul auditiv. Caldura va face cerumenul sa se inmoaie si sa permita apei blocate pe canal sa se scurga. Daca efectul nu se simte din prima, repeta procedura.

4. Scutura lobul urechii, in timp ce capul e inclinat spre urechea infundata cu apa. Aceasta se va misca pe canal si ar trebui sa se scurga in afara.

5. Uleiul de masline poate fi excelent pentru eliminarea apei din urechi. Trebuie sa fie putin incalzit inainte de a pune cateva picaturi in urechea infundata. Dupa aplicare, copilul trebuie sa stea culcat pe o parte 10 minute, pana isi face efectul.

6. O mini-sauna poate face minuni. Umpli un castron cu apa fierbinte, asupra caruia copilul se apleaca timp de cateva minute, cu capul acoperit cu un prosop, ca la inhalatii. Dupa aceea, se inclina capul intr-o parte.

Unii recomanda si folosirea de apa sau de picaturi home-made, din alcool si otet, ori cumparate din farmacie, insa risti sa faci mai mult rau, in cazul unei infectii deja existente sau a unui timpan perforat.

Daca apare un disconfort din ce in ce mai mare si chiar dureri, poate ar fi bine, totusi, sa mergi cu copilul la medic. Simptomele unei posibile infectii a urechii sunt:

  • dificultati de auz
  • mancarimi sau iritatii ale urechii
  • durere in ureche
  • temperatura mai mare de 37 de grade Celsius
  • stari de rau
  • cojite in ureche sau in jurul ei
  • senzatie de presiune in ureche
  • apatie
  • dificultati de mentinere a echilibrului
  • copilul se scarpina sau se trage mult de urechi
  • iritabilitate
  • lipsa de reactie la sunete.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii urechi Infectii urechi copii Prevenire infectii urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre