Cum ii afecteaza pe copii trecerea la ora de vara. Micutii simt diferenta mai acut decat adultii

/ / Modificat: 2024-04-02
Cum ii afecteaza pe copii trecerea la ora de vara. Micutii simt diferenta mai acut decat adultii

 

Duminica, Romania a trecut la ora de vara, iar ceasurile au fost date cu o ora inainte. Atat adultii, cat mai ales copiii resimt diferenta de ora in programul lor. Mai mult, cei mici se adapteaza mai greu decat adultii la aceasta schimbare. 

Copiii, afectati de schimbarea de ora

Trecerea la ora de vara ne afecteaza mai mult decat am crede. Duminica, 31 martie, a fost cea mai scurta zi din an, avand doar 23 de ore, dupa ce ceasurile au fost date cu o ora inainte, in noaptea de sambata spre duminica. Multi oameni au remarcat ca s-au trezit mai obositi si ca au nevoie de o perioada pentru a se adapta. Specialistii spun ca avem nevoie de aproximativ o saptamana pentru a ne obisnui cu aceasta schimbare, la fel ca in situatiile in care calatorim si exista diferente de fus orar. 

Cei mai afectati de schimbarea orei sunt copiii. Micutii sunt mai sensibili la modificarile de program, in ceea ce priveste somnul si resimt acut orice schimbare asupra ritmului circadian. Astfel, parintii au putut observa ca cei mici adorm mai greu seara si se trezesc mai greu dimineata. Copiii care trebuie sa respecte un program fix, cum sunt elevii sau prescolarii, sunt cei mai afectati de schimbarea de ora. 

Cum ii putem ajuta pe copii sa treaca mai usor peste schimbare

Parintii copiilor care intampina dificultati in a se adapta la ora de vara au la dispozitie cateva trucuri pentru a-i ajuta pe cei mici. De obicei, dureaza o saptamana pentru ca micutii sa isi regleze din nou programul de somn. In acest timp, ei pot adormi mai greu seara si se pot trezi cu dificultate dimineata. Iata ce poti face pentru a le usura tranzitia!

  • Decaleaza ora de somn. Incearca sa ii culci pe copii cu o jumatate de ora mai devreme seara. In acest fel, vor avea timp sa se odihneasca mai bine. 
  • Fa intuneric in camera. Faptul ca ziua este mai lunga poate sa ii faca pe copii sa adoarma mai greu. Daca cei mici sunt obisnuiti sa doarma doar pe intuneric, asigura-te ca le creezi atmosfera potrivita in camera, indiferent de ora. 
  • Respecta-le programul de somn. Cei mici au nevoie de o anumita rutina, astfel ca este important ca ora de culcare si de trezire sa fie aproximativ aceleasi in fiecare zi.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbare ora Ora de vara

Articole recomandate

Citeste si despre