Ii dai copilului sa manance prea mult? Semne, riscuri si solutii

/ / Modificat: 2012-12-17
Ii dai copilului sa manance prea mult? Semne, riscuri si solutii

Din dorinta de a-si hrani copilul cat mai bine si de a evita subnutritia, anemia sau alte afectiuni cauzate de o alimentatie precara, parintii au tendinta de a exagera uneori cu portiile si cantitatile de mancare pe care le dau celui mic. Insa nici asa nu sunt mai linistiti, intrucat incep sa se intrebe daca nu cumva dau prea multa mancare copilului si risca sa il faca obez! Iata cum iti dai seama daca prichindelul tau mananca prea mult si ce poti face in acest sens!

Cand stii ca micutul primeste prea multa mancare?

  Exista anumite recomandari ale nutritionistilor privind alimentatia si aportul caloric recomandat pentru copii, in functie de fiecare varsta sau etapa a copilariei. Copiii se dezvolta totusi in mod diferit si nu toti au nevoie de aceleasi cantitati de alimente in fiecare zi.

Cel mai indicat este monitorizezi constant greutatea copilului si tonusul fizic pe care-l afiseaza zilnic. Daca este activ, energic si plin de viata, iar greutatea se incadreaza in limite normale, inseamna ca mananca corespunzator varstei lui.

Exista insa cateva semne care te ajuta sa iti dai seama ca cel mic consuma mai multa mancare decat are nevoie pentru varsta lui. Primul lucru la care trebuie sa fii atenta sunt portiile. In niciun caz, nu trebuie sa dai copilului portii de mancare la fel de mari ca cele pe care le mananci tu. Tine cont ca este doar un copil si ca nu are aceleasi nevoi nutritionale ca ale unui adult.

Daca se intampla frecvent sa lase resturi in farfurie, dar sa aiba o greutate normala, inseamna ca ai depasit cantitatea de alimente pe care copilul ar putea-o manca la o masa. Este indicat sa micsorezi si sa readaptezi portiile pentru nevoile lui nutritionale.

Copilul tau a ajuns sa transforme gustarile zilnice in adevarate mese copioase? Mananca mai mult de doua gustari pe zi? Este posibil ca abuzul de gustari, alaturi de mesele principale, sa insumeze mai multe calorii la un loc decat ar avea nevoie zilnic.

Atentie la sucuri! Acestea au un continut bogat de zahar si aditivi care atrag o multime de calorii in organismul copilului. Fara sa-ti dai seama, daca exagerezi cu sucurile de fructe in meniul lui, fie ele si naturale, este posibil sa nu mai aiba nevoie de la fel de multa mancare ca de obicei. Sucurile contin zaharuri si nutrienti care contribuie rapid la senzatia de satietate si este recomandat sa fii prudenta atunci cand i le introduci in meniu.

Care sunt riscurile?

In cazul in care copilul tau mananca mai multe alimente decat are nevoie organismul lui, riscul de supraponderalitate si obezitate este foarte mare. Aportul caloric zilnic recomandat copiilor de diferite varste este stabilit in functie de mai multe criterii, printre care si nivelul de activitate fizica.

Daca micutul tau consuma cantitati foarte mari de mancare si nu este foarte activ, surplusul de calorii se depune in straturi adipoase si determina ingrasarea. Supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul de diabet, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare si pun in pericol viata si sanatatea micutului tau.

In cazul in care nu reusesti sa iti dai seama cat trebuie sa manance copilul zilnic, consulta pediatrul. Acesta va examina copilul si iti va spune care este aportul caloric potrivit pentru varsta si nivelul lui de activitate fizica.  

Copilul tau consuma portii de mancare adecvate pentru varsta lui? Cum iti dai seama daca mananca sau nu prea mult? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Aport caloric copii Supraponderalitate copii Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre