Cum pregatesti sistemul imunitar al copilului pentru gradinita

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum pregatesti sistemul imunitar al copilului pentru gradinita

Prima zi de gradinita este un moment extrem de important pentru o familie, parintii abia isi pot stapani emotiile, iar micutul are de-a face cu o schimbare radicala in viata, un nou colectiv, noi reguli si noi indatoriri. Un motiv de ingrijorare inainte sa inceapa gradinita este reprezentat de sanatatea copilului, deoarece este stiut faptul ca micutii contacteaza imediat afectiunile celorlalti copii din colectivitate.

Toti parintii isi fac griji in legatura cu momentul in care il vor lasa pe micut singur la gradinita in grija educatoarei. Oare va plange? Oare se va adapta usor? Oare isi va face prieteni? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care ii trec prin minte oricarui parinte atunci cand cel mic incepe gradinita, iar o grija in plus este sanatatea celui mic, care va fi pusa la incercare in primul an cu siguranta.

sistem_imunitar_copii

Se spune ca odata ce incepe gradinita incep si problemele de sanatate. Bolile copilariei, racelile si virozele sunt foarte frecvente in primul an si, chiar daca pentru niciun parinte nu e usor sa-si vada copilul chinuit de aceste afectiuni, ele sunt normale si, daca sunt tratate corect nu sunt motive de ingrijorare.

Chiar si daca are un sistem imunitar de fier, copilul tot va mai avea cateva episoade de tuse sau febra in primul an de gradinita, insa poti micsora frecventa lor si sansele sa se agraveze, asigurandu-te in permanenta ca organismul celui mic dispune de instrumentele necesare pentru lupta impotriva acestor afectiuni, iar imunitatea se cladeste pas cu pas, in timp. Colectivitatea nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea copilului, ci mai mult un antrenament pentru ea.

Odata ce incepe gradinita, organismul copilului se confrunta cu schimbari drastice si apar in peisaj noi bacterii pe care pana acum nu le-a mai intalnit. Nu poti sa previi afectiunile, insa poti sa ai grija ca sistemul imunitar sa fie pregatit pentru lupta cu ele.

Un sistem imunitar puternic se cladeste in timp

Femeile insarcinate ar trebui sa fie extrem de atente la alimentatia lor si la intreg stilul de viata. Nu este recomandat ca o viitoare mamica sa se abtina de la anumite pofte alimentare, insa trebuie sa avem in vedere masura si toate "placerile vinovate", cum ar fi chipsurile sau bauturile carbogazoase, trebuie echilibrate prin consumul de alimente cu vitaminte si minerale. Legume si fructe proaspete, dar si proteine de origine animala cum este carnea de curcan sau de vita precum si produsele lactate alcatuiesc o alimentatie sanatoasa. Alimentele nu ar trebui prajite in baie de ulei, ci fierte, gatite la abur sau la cuptor.

Alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar al nou-nascutului. Laptele matern este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului si pentru a-l proteja de afectiuni. Este recomandat sa-l alaptezi pe cel mic timp de un an si apoi sa incepi diversificarea cu piureuri de legume si fructe, preferabil gatite la abur astfel incat sa-si pastreze vitaminele.

Desi parintii tind sa protejeze exagerat bebelusul, recomandarea medicilor pediatri este sa nu-i izoleze de mediul extern. Nu-l infofoli prea mult atunci cand iesiti la plimbare, soarele si vantul si interactiunea cu toti acesti factori ai naturii nu ii vor dauna. Soarele, spre exemplu, este cel care ajuta la producerea vitaminei D, care la randul ei ajuta la absorbtia calciului in organism.

Nu administrati medicamente dupa ureche

Farmacia nu este un magazin ca oricare altul in care punem in cos tot ce dorim. Cumpara numai medicamente prescrise de doctorul pediatru si nu ii administra copilului vitamine, suplimente sau alte astfel de pastile inainte sa te consulti cu medicul. In primul an de gradinita, numai in sezonul rece copilul va raci probabil de 7-8 ori, insa asta nu inseamna ca are nevoie mereu de aceleasi medicamente si cu atat mai putin de antibiotic.

intarire_sistem_imunitar_copii

Pilulele antibiotice nu trateaza orice afectiune, asa cum cred unii parinti. Ele ar trebui luate numai dupa ce a fost efectuata o antibiograma si numai in cazul unor infectii cauzate de bacterii. Spre exemplu, raceala sau gripa nu ar trebui tratate cu antibiotice, deoarece ele sunt cauzate de virusuri, asupra caruia antibioticul nu are putere. Antibioticele vor creste in timp rezistenta unor virusuri, iar copilul se poate confrunta cu alte probleme: diaree, alergii, infectii fungice.

Nici suplimentele si vitaminele din farmacii nu sunt cea mai buna solutie pentru a intari sistemul imunitar, sunt recomandate in schimb extractele naturale din anumite plante: coacaze, maces, pin. In general, cea mai sigura modalitate de a cladi imunitatea copilului este alimentatia bogata in produse naturale, neprocesate.

Imunitatea, pusa la incercare la gradinita

Chiar si cu imunitatea bine pusa la punct in prealabil, copilul tot va raci sau va contacta o boala specifica perioadei copilariei. Tot ce poti sa faci este sa te asiguri ca o tratezi corect si ca in perioada cat este bolnavior, cresti aportul de alimente care sa-l ajute sa se refaca mai repede. Si dupa vindecare continua cu o dieta bazata pe fructe si legume pentru ca perioada de convalescenta este foarte importanta.

In afara de alimentatie, asigura-te si ca micutul stie ca trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand merge la toaleta, dupa ce s-a intors de afara, inainte de masa sau de o gustare. Alege o gradinita care sa respecte norme stricte de igiena, viziteaza inainte gradinita si observa daca este curat si ingrijit spatiul in care stau copiii.

Nu neglija nici exercitiile fizice. Poate micutul tau adora sa se uite ore in sir la desene animate sau sa se joace pe tableta, insa ar trebui sa dedicati putin timp si miscarii astfel incat micutul sa se dezvolte armonios. Somnul si odihna sunt si ele importante pentru o imunitate puternica. Fa un program de somn si impune o ora de culcare, astfel incat micutul sa doarma in fiecare noapte cel putin 10-11 ore, asa ca daca ora de trezire este 7.00 dimineata, el ar trebui sa fie in pat pana la ora 21.00 - 22.00.

Copilul tau cu ce probleme de sanatate s-a confruntat in primul an de gradinita? Cum le-ai facut fata? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate Sistem imunitar copii Adaptare gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre