Stimularea sistemului imunitar la copii

/ / Modificat: 2012-08-07
Stimularea sistemului imunitar la copii

Ce este si ce face sistemul imunitar, in general?

Sistemul imunitar (din lat. imunis =liber, curat) este un termen folosit in biologie pentru definirea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni (antigeni). Acest rol este important pentru mentinerea sanatatii organismului, in cadrul raporturilor sale cu mediul inconjurator, unde este supus, in permanenta, influentei factorilor externi.

In mod normal, sistemul imunitar distruge atat corpii straini patrunsi in organism (agenti patogeni), cat si unele structuri proprii organismului, daunatoare, alterate.

Agentii patogeni care pot patrunde in organism, generand reactii imunologice, pot fi: substante biologice (toxine, veninuri), chimice, organisme intracelulare (virusuri), organisme monocelulare (bacterii, ciuperci microscopice, protozoare) sau organisme pluricelulare (viermi, paraziti).

Structurile proprii cu modificari anormale, care sunt recunoscute ca non-self si distruse de sistemul imunitar, includ celulele tumorale, celulele malformate sau moarte.

Componentele sistemului imun

Pentru impiedicarea patrunderii agentului patogen in corp, organismul nostru a fost inzestrat cu anumite bariere, care sunt:

  • Barierele mecanice si fiziologice: pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale etc.
  • Bariera celulara din sange si tesuturi.
  • Bariera umorala (latina "humor" – lichid).

Componentele imunologice ale sistemului imunitar

  • Amigdalele si polipii - acumuleaza elemente ale sistemului imunitar pentru a fi folosite atunci cand este necesar.
  • Timusul - este o glanda cu secretie endocrina, situata substernal, care, dupa pubertate isi diminueaza treptat dimensiunile si functiile.
  • Splina – este situata in flancul stang al abdomenului superior, subcostal si este un organ care joaca un rol esential in evolutia sistemului imunitar, permitand circulatia limfocitelor si controland procesul de distrugere a hematiilor imbatranite.
  • Ganglionii limfatici - constituie o retea la nivelul intregului organism.

La depistarea unui antigen, cel mai apropiat ganglion reactioneaza imediat, umflandu-se, crescand productia de limfocite.

  • Suprarenalele -sunt localizate la nivelul polului superior al rinichilor. Ele produc doi hormoni: adrenalina (influenteaza activitatea muschilor si metabolismul bazal) si cortizonul (are efect antiinflamator si stimuleaza cresterea sintezei limfocitare).
  • Noduli limfatici  - situati de-a lungul vaselor limfatice: in abdomen, subaxilar, inghinal, cervical, paravertebral, filtreaza continuu lichidul limfatic, distrug microbii si celulele degenerate, gazduiesc celule imunologic-active pentru mobilizarea lor in caz de necesitate.
  • Maduva spinarii. Este "leaganul" tuturor celulelor ce compun sistemul imunitar.
  • Leucocitele – sunt produse de maduva osoasa si reprezinta prima linie de aparare impotriva infectiilor. Toate tipurile de celule imunitare se denumesc generic leucocite. Rolul lor este de a distruge, fagocita (digera) sau de a neutraliza orice antigen. La mobilizare, unele au actiune imediata, iar altele, retard (pana la cateva luni).

Atunci cand sistemul imunitar este deficitar, organismul nu mai are capacitatea de a lupta cu agentii patogeni si vor aparea bolile infectioase.

In concluzie, pastrarea starii de sanatate este direct proportionala cu buna functionare a sistemului imun.

Cum putem tonifia sistemul imun?

Inainte de a deprinde orice masura de stimulare a functiei sistemului imun, trebuie sa tinem cont de:

  • necesitatea drenarii sistemului limfatic;
  • fortificarea imunitatii celulare;
  • fortificarea imunitatii umorale, prin cresterea productiei de anticorpi;
  • mentinerea unui nivel optim al celulelor natural killer (celulele ucigase);
  • inlaturarea agresorilor organici: toxine, metale grele, radicali liberi etc.

 

Suplimentele nutritive (fitoterapeuticele) â solutia ideala de stimulare a sistemului imun

 

Echinaceea este o planta foarte populara in lume. Prima data a fost folosita in SUA de americanii nativi care traiau in Marile Campii. Ei foloseau planta pentru a vindeca ranile, inclusiv muscaturile de sarpe. Radacina plantei a fost folosita pentru tratarea durerilor de dinti, de gat si alte iritatii ale gurii.

Colonistii americani au invatat despre proprietatile echinaceei de la americanii nativi, planta fiind introdusa ulterior si in Europa.

Numeroase studii au demonstrat ca echinaceea este eficienta in fortificarea sistemului imun. Aceasta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea enzimelor cunoscute sub numele de hialuronidaze, care distrug bariera naturala dintre tesuturile sanatoase si tesuturile afectate. Fara interferenta enzimatica mediata de hialuronidaze, organismul este capabil sa se apere singur impotriva virusurilor.

Echinaceea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si prin capacitarea ficatului, a circulatiei limfatice si a membranelor mucoaselor.

Echinacea este valoroasa in sustinerea sistemului imunitar la pacientii cu cancer, dupa chimioterapie/radioterapie.

Cercetatorii afirma ca extractul de echinacea este util in incetinirea ritmului de crestere tumorala si de distrugere a virusurilor precum: herpes simplex, virusurile gripale si paragripale. Extractele de radacina pot alina sau reduce simptomele gripei si a altor infectii, mai ales cele respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriene, virale si/sau micotice.

Echinaceea a fost folosita si in bolile de piele ca: eczeme sau psoriasis.

Copii reprezinta o entitate aparte a medicinei. Ei au necesitati si carente diferite de adult. Este foarte bine cunoscut faptul ca, la nastere, singura sursa imuologica de aparare a nou-nascutului sunt anticorpii de tip imunoglobuline de tip G pe care nou-nascutul ii ia din laptele matern. De aceea, este esential alatpatul in primele luni de viata! Cu timpul, sistemul imun al micutilor se dezvolta, insa pe masura ce acest lucru se intampla, ei sunt agresati de foarte multi agenti patogeni.

In ceea ce priveste tonificarea functiilor sistemului imun la copii, aceasta nu se recomanda in primul an de viata, deoarece atunci, se considera ca sugarul este protejat de anticorpii proveniti de la mama.

Dupa primul an de viata, poti ajuta sistemul imunitar al copilului prin administrarea de imunostimulatoare de sorginte 100% naturala.

Gama BABY CARE vine in sprijinul nevoilor tale cu preparatul, 100% natural, BABY CARE Immunity – sirop pe baza de extract de echinaceea.

Cum administram?

Copii 1-3 ani: 1 lingurita de 3 ori pe zi, in 3 prize.

Copii peste 3 ani: 1-2 lingurite de 3 ori pe zi, fractionate in 3 prize.

Nu administrati BABY CARE Immunity daca copilul sufera de vreo boala autoimuna sau daca se afla in tratament cu imunosupresoare!

Dr. Ana-Maria Rizea

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre