Intarirea sistemului imunitar la copii, un mit? Medicul Mihai Craiu: „Se linistesc parintii”

/ / Modificat: 2023-02-02
Intarirea sistemului imunitar la copii, un mit? Medicul Mihai Craiu: „Se linistesc parintii”

Suntem in plin sezon gripal, iar anul acesta virozele respiratorii in randul copiilor au fost mai numeroase si mai agresive ca niciodata. Inca de cand se instaleaza toamna, parintii incep sa le dea copiilor tot felul de suplimente alimentare, sperand ca le vor intari sistemul imunitar. Cu toate acestea, cand vine iarna, copiii se imbolnavesc inevitabil, mai ales daca merg in colectivitate. Unii trec mai usor peste viroze, la altii simptomele sunt mai severe, insa aceste raceli sunt normale si nu pot fi evitate, spun medicii pediatri.

Copiii isi formeaza sistemul imunitar luand contact cu virusurile, iar acest proces este unul de durata si nu poate fi evitat. Specialistii spun ca este normal ca micutii sa raceasca de 5-6 ori in timpul sezonului rece, adica de toamna pana primavara. Cu toate acestea, numarul ii sperie pe parinti, mai ales ca o raceala dureaza intre una si doua saptamani, in functie de cat de puternica este.

Medicul pediatru Mihai Craiu demonteaza multe mituri care au legatura cu bolile copilariei, iar recent a explicat ca imunitatea copiilor nu poate fi intarita prin suplimente alimentare, asa cum cred multi parinti.

Desi in farmacii gasim o gama larga de suplimente care promit ca intaresc sistemul imunitar al celor mici, in realitate acestea nu au aproape niciun efect, spune medicul Craiu. Singurele elemente care s-au dovenit a fi eficiente in ceea ce priveste imunitate sunt: Vitamina C, D si miscarea in aer liber.

„Se intampla (n.r. cresterea imunitatii) ca se linistesc parintii, pentru ca simt ca si-au facut datoria. In niciun fel de studiu clinic, in niciun climat, pe nicio durata de timp, nu s-a observat scaderea numarului de zile de spitalizare sau de boala acuta la un copil care primeste versus care nu primeste.

Elementul-miraculos care face diferenta este miscarea in aer liber pentru copilul de gradinita, care chiar trebuie sa se miste, si daca trebuie sa dam ceva, exista dovezi numai pentru vitaminele C si D, si date cu sfatul medicului, nu haotic sau ca ni se pare ca ar avea copilul un fel de deficit”, a spus pediatrul, potrivit DC Medical.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate copii Imunitate iarna Sistem imunitar copii

Articole recomandate

Citeste si despre