La ce varsta ii poti oferi copilului tau fructe de mare

/ / Modificat: 2022-12-01
La ce varsta ii poti oferi copilului tau fructe de mare

Fructele de mare au o densitate nutritiva ridicata. Din acest motiv, ele reprezinta o grupa alimentara potrivita pentru a fi inclusa in multe diete. Cu toate acestea, exista o serie de limitari in ceea ce priveste consumul acestora. Bebelusilor, de exemplu, nu li se poate oferi. Iti vom spune de la ce varsta este indicat sa le consume copiii.

In primul rand, trebuie remarcat faptul ca includerea intempestiva a alimentelor in dieta bebelusilor poate creste riscul ca acestia sa dezvolte alergii sau alte probleme autoimune. Din acest motiv, este esential sa se respecte intotdeauna calendarul si instructiunile pediatrului.

Includerea fructelor de mare in alimentatia copiilor

De la varsta de 6 luni incepe alimentatia complementara. In acest moment, unele fructe de mare, cum ar fi anumiti pesti, pot fi incluse in dieta. Cu toate acestea, fructele de mare nu ar trebui oferite copiilor pana cand acestia nu au cel putin 2 ani. In caz contrar, acestia ar putea dezvolta alergii, ceea ce le-ar conditiona dieta pe viata.

Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate produsele din aceasta grupa sunt potrivite pentru copii. Este intotdeauna preferabil sa incepi cu creveti fierti sau la gratar. Pe langa faptul ca au un gust foarte bine acceptat de copii, nu au prea multe coji care ar putea provoca sufocarea. Cu timpul, alte tipuri de preparate, inclusiv crabii sau scoicile, pot fi incluse in dieta, desi ambele comestibile necesita o anumita indemanare pentru a fi consumate in siguranta.

Beneficiile fructelor de mare

Imbunatatirea functiei musculare

Fructele de mare sunt capabile sa furnizeze proteine cu valoare biologica ridicata, dar sunt sarace in calorii. Acestea contin toti aminoacizii esentiali pe care organismul nu ii poate sintetiza singur. In plus, acestea au un scor bun de digestibilitate, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate in mod optim.

Prevenirea aparitiei problemelor tiroidiene

Pentru a asigura buna functionare a glandei tiroide, este necesar sa ne asiguram ca aportul de minerale este adecvat. Atat fierul, cat si iodul sunt implicati in procesele fiziologice din glanda tiroida si moduleaza sinteza hormonilor tiroidieni.

Copiii nu ar trebui sa manance fructe de mare pana la varsta de 2 ani

Dupa cum ai vazut, fructele de mare sunt un grup de alimente cu beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, ele nu pot fi incluse in alimentatia sugarilor incepand cu varsta de 6 luni. Va fi necesar sa astepti mai mult timp pentru a evita aparitia alergiilor care ar putea conditiona modelul pe viata.

Initial, este o idee mai buna sa oferi produse care sunt usor de digerat si care au un risc scazut de a provoca probleme autoimune, cum ar fi carnea slaba si pestele. Pe masura ce copilul ajunge la varsta de cateva luni, spectrul de alimente poate fi marit pentru a asigura varietatea modelului.

In cele din urma, cand vine vorba de introducerea fructelor de mare in alimentatie, cel mai bine este sa optezi pentru bucatile care sunt cel mai usor de mancat, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu ele. Poti prepara chiar si supe cu capetele sau carapacele anumitor produse, cum ar fi crabul. In acest fel, vei obtine un bulion cu o aroma puternica si o densitate nutritiva ridicata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fructe de mare

Articole recomandate

Citeste si despre