Cum influenteaza respiratia vocea copiilor. Detalii mai putin stiute

/ / Modificat: 2023-03-06
Cum influenteaza respiratia vocea copiilor. Detalii mai putin stiute

Primul pas pentru ca micuții noștri să își folosească corect vocea și să nu sufere de patologii vocale este să aibă o bună respirație, lucru care, de obicei, nu le este ușor de înțeles și, mai ales, de pus în practică.

Modul în care respirația copiilor le influențează vocea

Iată câteva exemple despre cum îi putem ajuta să facă acest lucru într-un mod vizual și distractiv:

1. Fazele respirației

Primul lucru care trebuie explicat copiilor este că respirația constă în două faze: inspirarea aerului și expulzarea acestuia. Totuși, între cele două, mai există o etapă importantă, care constă în a reține aerul pe care l-am inspirat înainte de a-l elibera. Apoi, continuăm să le precizăm că luarea aerului (inspirația) se va face întotdeauna prin nas, în timp ce ieșirea acestuia (expirația) trebuie să se facă prin gură.

2. Exerciții în poziție culcată

În acest prim contact, copilul trebuie să stea întins pe o suprafață, cu fața în sus. În această poziție, îi vom cere să își pună una dintre mâini pe piept, în timp ce cealaltă este plasată în zona abdominală, pe burtă.

Îi vom spune că mâna plasată mai sus va fi ca un polițist însărcinat să se asigure că pieptul lui nu se ridică. Pe de altă parte, cea de pe burtă va urca atunci când va trage aer în piept, dar va coborî atunci când îl va lăsa să iasă. 

3. Ne vom antrena în mai multi timpi de inspirație și expirație

De exemplu: 1 secundă pentru a inspira, pauză și încă una pentru a expira; apoi 1 secundă pentru a inspira, a ține respirația și 2 secunde pentru a expira; mai târziu, aceeași durată de inspirație, dar vom mări durata expirației la 3 secunde.

Odată realizată, vom face respirații de 2 secunde cu expulzarea aerului în 1, 2 și 3 secunde, timpi expiratori pe care îi vom repeta ulterior cu o inspirație de 3 secunde.

Când vom fi siguri că copilul nostru stăpânește aceste exerciții, va fi pregătit să treacă la alte activități mai ludice în care, aproape fără să-și dea seama, va începe să automatizeze acest nou mod de respirație.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respiratie copil

Articole recomandate

Citeste si despre