Pana la ce varsta cresc copiii?

/ / Modificat: 2020-10-23
Pana la ce varsta cresc copiii?

O dieta echilibrata si somnul sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Cu toate aceastea, exista factori care pot influenta cresterea copiilor. Iata tot ce trebuie sa stie parintii despre dezvoltarea si cresterea copiilor pana la pubertate. 

Ce inseamna cresterea?

Cresterea este procesul biologic cel mai atent observat de parinti. Aceasta incepe cu fertilizarea si se incheie cu maturizarea structurii osoase si dezvoltarea sexuala. Nu se refera doar la cresterea inaltimii; mai degraba, implica o serie de schimbari care au loc pentru ca o persoana sa-si atinga functionalitatea completa a corpului. Aceste modificari includ greutatea corporala, cresterea parului, pierderea dintilor si pubertatea.

Exista o modalitate de a prezice cat de mult va creste copilul?

S-ar putea sa va intrebati: "Cati ani cresc copiii?" Mai jos, descriem trei formule astfel incat, impreuna cu medicul pediatru, sa aveti o idee despre cat de mult va creste copilul. 

Cea mai exacta cale este derivata din utilizarea varstei osoase a copilului. Pentru aceasta, este necesara o radiografie a mainii si incheieturii mainii stangi a copilului. In acest mod, medicul pediatru poate evalua cat de mult cartilaj este disponibil; osul nu se intinde mai mult atunci cand cartilajele se inchid.

Pe de alta parte, medicii pediatri folosesc diagrame percentile sau grafice pentru a sti daca copilul creste in limite normale. Greutatea, inaltimea si circumferinta capului sunt luate in considerare in acest studiu.

O alta formula este cunoscuta sub numele de dimensiune tinta. Acesta consta in adaugarea inaltimilor tatalui si a mamei si apoi impartirea la doi. Pentru barbati, adaugati 2,5 inci sau 6,35 cm. Cu toate acestea, nu exista nicio modalitate de a sti cu siguranta cat de inalt va fi un copil cand se va termina procesul de crestere.

De asemenea, nu exista o formula exacta pentru evaluarea cresterii copiilor. Multe vor depinde de structura genetica si istoricul familiei, dar exista si alti factori care determina cresterea copilului.

Factori care influenteaza cresterea copilului

Pe langa ereditate, exista si alte aspecte care pot determina cat de mari cresc copiii:

  • Nutritia
  • Boli cronice
  • Exercitiul
  • Bunastarea psihologica
  • Modele de somn
  • Functia sistemului endocrin (hormoni)
  • Drogurile.

La ce varsta cresc copiii cel mai repede?

copil crestere

In conditii normale, in primele douasprezece luni de viata bebelusul creste cu o viteza impresionanta. in primul an, copilul creste in medie cu aproximativ 25 de centimetri.Din al doilea an de viata, incepe sa creasca cu un centimetru pe luna, aproximativ. Cu toate acestea, pubertatea este o alta perioada de crestere rapida. in acest caz, cresterea dureaza cativa ani.

Pana la ce varsta cresc copiii?

De obicei, aceasta a doua perioada de crestere rapida dureaza de la 2 la 5 ani. In cazul baietilor, acest lucru se intampla in general intre 9 si 14 ani.In aceasta etapa, va avea loc faimoasa intindere care va determina inaltimea copilului cand va ajunge la maturitate. Pentru a ajunge la pubertate, copiii pot creste pana la 20 de ani.

De asemenea, in cazul unui proces mai lent, copiii pot creste chiar si dupa 20 de ani. Prin urmare, doi baieti care au aceeasi varsta pot creste intr-o perioada si o rata diferite, desi ambii se incadreaza in parametrii extinsi de crestere care sunt considerati normali.

Ce sa faci daca copilul tau creste mai repede sau mai lent decat altii?

Nu exista niciun motiv sa te grabesti la medicul pediatru de fiecare data cand copilul tau pare mai scund sau mai inalt decat colegii sai. Cu toate acestea, daca diferenta este foarte mare, ar trebui sa mergeti la un specialist. In acest fel, medicul va determina daca se confrunta cu o problema de crestere.Pe langa asigurarea unei diete sanatoase, odihna si exercitii fizice adecvate, copiii au nevoie si de sprijin emotional pentru a se dezvolta armonios. 

Sursa: eresmama.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre