Cum sa incurajezi copilul sa doarma singur in patutul lui

/ / Modificat: 2024-02-10
Cum sa incurajezi copilul sa doarma singur in patutul lui

 

Multi parinti, in momentul in care copiii se trezesc noaptea, ii iau in patul lor. Asta, deoarece pentru parinte este mai simplu sa aiba grija de copil, cand se afla in acelasi pat, decat sa il duca, din nou, in camera lui si sa-l ajute sa adoarma acolo.

Pentru cei care vor sa-si obisnuiasca copilul sa doarma singur, in camera lui, acest obicei este unul neinspirat, deoarece copilul sfarseste prin a-l adopta din ce in ce mai des, iar dupa varsta de trei ani va fi tot mai dificil sa-l obisnuiesti sa doarma singur, in propria camera.

Insa, pentru a-l face pe copil sa se intoarca in propriul patut, dupa o trezire nocturna, este important sa fii bland cu el, dar si ferm, in acelasi timp.

Trebuie sa ii explici ca este mare acum si trebuie sa invete sa doarma in propriul lui patut. Insa, fa acest lucru fara sa-l fortezi si ajutandu-l sa se acomodeze in propriul ritm.

Respecta, in continaure, ritualul pentru ora de culcare, in care copilul face dus, ii faci masaj, si ii citesti o poveste. Apoi, saruta-l de noapte buna si explica-i ca a venit momntul sa adoarma. Spune-i ca vei ramane cu el pana adoarme.

Pe masura ce se obisnuieste, dupa sarutul de noapte buna, spune-i ca iesi putin din camera, dar ca te vei intoarce pentru a vedea ce face. Repeta aceasta etapa pana cand se obisnuieste si, in timp, mareste timpul de asteptare pana sa te intorci in camera micutului, pana cand acesta se obisnuieste sa adoarma singur, fara sa-ti mai solicite prezenta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incurajare copil

Articole recomandate

Citeste si despre