Cand incepe copilul sa-si recunoasca reflexia in oglinda? Activitati care sa-i starneasca curiozitatea

/ / Modificat: 2022-05-02
Cand incepe copilul sa-si recunoasca reflexia in oglinda? Activitati care sa-i starneasca curiozitatea

Cand asezi un bebelus in fata oglinzii, cel mai probabil va intinde mainile ca si cum ar vrea sa-si atinga reflexia, va face fete amuzante, va rade, va saruta oglinda sau, pur si simplu, se va uita la imaginea din fata lui.

Aceste lucruri se intampla deoarece micutii nu pot percepe ca in oglinda este reflexia lor. Insa cand isi va da seama un copil ca in oglinda se afla propria reflexie?

Descoperirea propriei imagini

Cunoasterea propriei persoane este un proces crucial pentru a se intelege pe sine ca fiinta sociala si pentru a participa pe deplin in societate. In primele luni de viata, bebelusii nu stiu ca exista ca fiinte independente, dar vor fi capabili sa recunoasca fetele familiare si sa diferentieze figurile lor de atasament de alte persoane. Cunoasterea celorlalti este primul pas pentru a se cunoaste pe ei insusi.

In jurul varstei de trei luni, bebelusii incep sa descopere parti independente ale corpului lor, mai intai mainile si apoi picioarele. Aceasta descoperire importanta il va ajuta sa constientizeze treptat celelalte parti ale corpului sau, pana cand se va recunoaste in cele din urma ca o fiinta globala si independenta, diferita de ceilalti.

Cu toate acestea, acest proces este unul lung si continuu si, potrivit cercetarilor, nu este pe deplin dezvoltat pana cand bebelusul nu implineste aproximativ 18 luni. De la aceasta varsta, copilul va fi constient nu numai de corpul sau si de partile sale, ci si de propria imagine, astfel incat va fi capabil sa se recunoasca intr-o oglinda atunci cand este pus in fata ei.

Cum poti sti daca bebelusul tau se recunoaste in oglinda

O modalitate simpla si amuzanta de a testa daca bebelusul tau se recunoaste in oglinda este sa ii lipesti un auocolant pe frunte si sa-l pui in fata oglinzii. Daca bebelusul duce mana la frunte pentru a-l indeparta inseamna ca isi recunoaste reflexia.

Activitati care-i starnesc micutului curiozitatea cand este pus in fata oglinzii

Poti pune oricand bebelusul in fta oglinzii, insa nu trebuie sa uiti ca in primele luni nu vor vedea mai mult decat reflexiile luminii pe sticla. Abia dupa 6 luni bebelusii sunt capabili sa vada obiectele clar, de la o distanta mai mare.

Interactiunea cu oglinda va creste pe masura ce bebelusul creste, devenind o sursa excelenta de divertisment incepand de la varsta de 10 luni si pana la 18 luni. Iata doua activitati care ii vor starni micutului curiozitatea.

1. Petrece putin timp, in fiecare zi, in fata oglinzii, facand activitatile normale impreuna. De exemplu, ii poti arata diferitele parti ale corpului prin oglinda pentru ca bebelusul sa invete notiunile si sensul de lateralitate. Explica-i ca persoanele din oglinda sunteti voi, stimuleaza-i gesturile si interactiunile cu oglinda, jucati-va de-a v-ati ascunselea in fata oglinzii.

2. Asaza o oglinda langa patutul copilului. Ai grija ca aceasta sa fie prinsa bine in perete astfel incat sa nu poata fi data jos de acesta. In acest fel bebelusul se va obisnui treptat cu prezenta oglinzii si cu propria imagine.

Este necesara oglinda pentru ca bebelusul sa-si formeze o imagine de sine?

Bebelusii nu au nevoie sa se priveasca in oglinda pentru a-si forma o imagine despre ei insisi, deoarece aceasta imagine se formeaza prin dezvoltarea lor emotionala si prin relatia lor cu cei din jur.

In acest fel, prin masajele si mangaierile oferite de parinti, copiii devin treptat constienti de corpul lor si ajung sa se cunoasca pe ei insisi. De asemenea, este util sa ii arati fiecare parte a corpului si sa-I spui ce este. Cand bebelusul incepe sa stea in picioare, poti chiar sa incerci sa-l inveti sa danseze, pentru a deveni constienti de centrul de greutate si pentru a-si exersa echilibrul.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre