5 greseli comune care intarzie vorbirea in cazul bebelusilor

/ / Modificat: 2023-05-28
5 greseli comune care intarzie vorbirea in cazul bebelusilor

Parintii sunt incantati de primele cuvinte ale bebelusilor, precum “mama”, “tata”, “Apa”, “papa”, etc. Acestea sunt unele dintre primele vocalize pe care cei mici le rostesc si care reprezinta o piatra de hotar in dezvoltarea lor, dar si un moment de neuitat pentru parinti.

Odata ce bebelusii incep sa rosteasca primele cuvinte, parintii isi doresc ca acestia sa invete sa vorbeasca mai repede si, desi este un proces lent, care necesita timp, fiecare copil este diferit si are propiul ritm in care incepe sa vorbeasca. Cu toate acestea, din dorinta ca micutii sa invete sa vorbeasca mai rapid, parintii fac greseli care in loc sa-I ajute pe cei mici sa vorbeasca, fac exact contrariul. Iata care sunt acestea si de ce sa le eviti.

5 greseli comune care intarzie vorbirea in cazul bebelusilor

Nu-i da copilului ce vrea inainte ca el sa ceara. In loc sa-i dai obiectul spre care arata, prefa-te ca nu intelegi ce iti cere si spune-i sa-ti zica ce vrea. Cu intrebari simple, il poti invata pe cel mic sa-ti ceara anumite lucruri. Foloseste fraza scurte, usor de inteles precum: “Ce doresti?”, “Spune-mi ce vrei, dragule” erc. Daca nu spune, in cele din urma intreaba: “Vrei papusa?” si arata spre obiectul pe care ti-l arata micutul. Ia obiectul de pe raft, tine-l in mana si arata spre aUite papusa”. Repeta cuvantul de cat mai multe ori posibil pentru ca cel mic sa-l invete. 

1. Evita comparatiile

Comparatiile cu fratii sau cu alti copii trebuie evitate, deoarece, asa cum am subliniat, fiecare copil are propriul ritm si, daca nu exista o anumita tulburare, va incepe si el sa vorbeasca. In plus, nu este placut pentru nimeni sa i se evidentieze neajunsurile. In plus, nu uita ca micutul tau intelege totul, chiar daca nu vorbeste inca.

2. Nu deveni ventrilocul sau

Cu alte cuvinte, lasa-ti copilul sa vorbeasca. Nu anticipa ceea ce vrea sa spuna, deoarece nu ii dai timp sa proceseze informatia si sa activeze mecanismul de a vorbi. Da-I timp sa raspunda la intrebari. Daca nu i se permite sa vorbeasca, el va crede ca nu este important. Prin aceasta greseala frecventa parintii nu doar ca intarzie procesul de vorbire al copilului, dar ii afecteaza si capacitatile de socializare.

3. Nu folosi diminutive sau cuvinte inventate pentru ceva care are un alt nume

Acest lucru nu inseamna ca poti folosi diminutive sau porecle afectuoase pentru persoane, animale de companie, papusi... dar trebuie sa le spui si pe numele "corect", astfel incat bebelusul sa le invete. Chiar daca micutii nu rostesc tot cuvantul, pentru ca nu poate inca, tu trebuie sa faci asta, astfel incat cel mic sa invete.

4. Nu-l forta sa repete continuu anumite cuvinte

Acest lucru este contraproductiv. In plus, copilul ar putea evita sa spuna noi cuvinte de teama ca va fi pus sa le repete la nesfarsit. Te poti bucura cand spune un cuvant nou, si il poti lauda, insa nu il pune sa-l repete pentru fiecare membru al familiei sau pentru tine, la nesfarsit. 

5. Nu ignora copilul

O alta greseala des intalnita in randul parintilor este ignorarea copilului. Cu alte cuvinte, micutul este lasat sa vorbeasca singur sau este lasat in fata televizorului pentru a invata sa vorbeasca. Acest lucru nu duce la dezvoltarea limbajului. Din contra, il va face pe copil sa se incihda in el.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire bebelusi Vorbire copii Intarzieri limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre