Greseli pe care le fac parintii si care nu il ajuta pe copil sa invete sa vorbeasca

/ / Modificat: 2023-01-03
Greseli pe care le fac parintii si care nu il ajuta pe copil sa invete sa vorbeasca

Suntem incantati de primele lor cuvinte sau, mai degraba, de primele lor balbaieli. "Usturoi", "mami", "tati", "apa"... acestea sunt unele dintre primele vocalize cele mai frecvente pentru cei mici si reprezinta o piatra de hotar in dezvoltarea lor si un moment de neuitat pentru parinti. Ne-ar placea ca ei sa invete sa vorbeasca mai repede si, desi este un proces evolutiv care va marca un timp diferit pentru fiecare copil, exista cateva greseli comune care nu il ajuta pe copilul tau sa vorbeasca mai mult sau mai bine.

Cateva comportamente care nu ajuta la stimularea limbajului unui copil:

Nu-i dai copilului ceea ce vrea inainte ca el sa ceara, pentru ca el sa faca un efort sa vorbeasca. Ne referim, bineinteles, la momentul in care au inceput deja sa foloseasca limbajul, pentru ca atunci cand sunt foarte mici este evident ca vor cere lucruri prin gesturi si nu ar trebui sa le ignoram (de fapt, ar trebui sa ii ajutam sa comunice inainte de a incepe sa vorbeasca). In acest caz, le vom da ceea ce cer, dar le vom indica numele. In acest fel, ei isi extind vocabularul. Nu uita ca primele interactiuni ale copiilor sunt de obicei pentru a cere ceva, asa ca acest punct este foarte important.

Trebuie evitate comparatiile cu fratii sau cu alti copii, deoarece, asa cum am subliniat, fiecare copil are propriul ritm si, daca nu exista o tulburare, va incepe si el sa vorbeasca. In plus, nu este placut pentru nimeni sa le evidentieze deficientele si aminteste-ti ca, copilul, chiar daca nu vorbeste inca, intelege totul.

Nu deveni ventrilocul sau purtatorul de cuvant al copiilor tau. Cu alte cuvinte, lasa-i sa vorbeasca. Nu anticipa ceea ce vrea sa spuna copilul tau, deoarece nu ii dam timp sa proceseze informatia si sa activeze mecanismul de a vorbi. Ofera-i timp pentru a raspunde la intrebari. Daca nu i se permite sa vorbeasca, el va crede ca nu este important. Prin aceasta greseala frecventa nu impiedicam doar dezvoltarea lingvistica, ci si socializarea copilului.

Nu-l forta sa repete continuu realizarile sale, deoarece cererea excesiva ar putea fi contraproductiva. Adica, putem sa ne laudam si sa ne bucuram de acele cuvinte noi pe care le rosteste, dar nu insistam ca el sa le repete de multe ori in fata fiecarui membru al familiei sau in fata noastra, ca si cum ar fi un papagal pentru spectacol (desi stiu ca este foaaarte dificil...).

Nu te supara si nu te enerva daca micutul tau, cand deja si-a extins vocabularul si incepe sa-si construiasca primele propozitii, nu pronunta bine un cuvant sau daca face greseli? Sprijinul nostru este esential pentru ca ei sa continue sa exploreze aceasta noua provocare a vorbirii si nu trebuie sa fim exigenti.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire copii Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre